ikinci mahmud

entry157 galeri15
    31.
  1. osmanlı zamanında kraldı .
    1 ...
  2. 30.
  3. türk evriminin başlatıcısı yüce padişah. o devrimini yapmıştır ve milletin ayak uydurması yıllar almıştır. *
    adam o kadar uğraştı didindi. bir valiye söz geçiremeyince felç olu gitti ya ülkenin halini düşünün artık.
    2 ...
  4. 29.
  5. yeni kurduğu Türk ordusunda, zekâlarının azlığından dolayı Çerkezlerin miralaylıktan daha yukarı terfi etmemeleri için ferman çıkarmış yakışıklı osmanlı padişahı. kendisi türklük için çabalamayı aklından geçirmiş bir iki osmanlı padişahından birisidir.
    2 ...
  6. 28.
  7. 27.
  8. gavura gavura demeyi yasaklamıştır lakin tarihte gavur mahmut olarak geçmektedir.
    3 ...
  9. 26.
  10. 25.
  11. divanı kaldırıp bugünkü bakanlar kurulunun temelini atmış reformist padişah.

    (bkz: nazır)
    0 ...
  12. 24.
  13. ikinci abdülhamid diye ağlayanların adam gibi okumaları gereken yegane adamdır.
    3 ...
  14. 23.
  15. tarihin arka odası adlı programdan öğrendiğime göre üç tane atasözünün mimari olan padişahtır.

    bunlar;

    (bkz: vermeyince mabud neylesin mahmut)*
    (bkz: denize düşen yılana sarılır)*
    (bkz: ya devlet başa ya kuzgun leşe)*
    0 ...
  16. 22.
  17. darbe geleneğini getirmiş pek asil bir o kadar da zeki Osmanlı hakanıdır. mekan-ı cennet bi sürü reform yaptı. japonyada meiji, osmanlı'da Mahmud.
    2 ...
  18. 21.
  19. bir rivayete göre gavur padişah söylemi yüzüne karşı söylenmiştir veya bulunduğu bir ortamda duyabileceği tonda.
    0 ...
  20. 20.
  21. Osmanlı'nın başına geçmiş en tilki ve en zeki padişahlardandır.
    II. Mahmut, şehzadeliği sırasında, sultan olan amcası III. Selim tarafından himaye edilmiş ve eğitimiyle bizzat ilgilenilmişti. III. Selim tahttan indirildikten sonra ise, tahta çıkan IV. Mustafa tarafından katledilmek istenmiş fakat Harem'deki kadınlardan birisinin sayesinde çatı arasına kaçarak canını zor kurtarmıştır. Mehmet Alkan hoca bu olayı, Harem'in Osmanlı siyasetindeki son etkisi olarak adlandırır. Devam edersek, Şehzade Mahmut, istanbul'a III. Selim'i tahta çıkarmaya gelen Rusçuk ayanı Alemdar Mustafa Paşatarafından, III. Selim daha önceden katlolunduğu için, tahta çıkarılmıştır. Bu noktadan sonra izlediği siyasetse takdire şayandır:
    Tahta geçtiğinde, siyasi bir desteğe haiz olmayan ve Yeniçeri güruhunun da pek iyi gözle bakmadığı Mahmut, iktidarını sağlamlaştırmak için askeri güce ihtiyaç duyuyordu. O askeri güç ise, dönemin feodal beyleri olan ayanlarda vardı: Böylece Mahmut, sultanlığını korumak için, ayanlarla Sened-i ittifak adı verilen antlaşmayı imzalamıştı. Ayanların, bu antlaşmayı imza etmek için şehre gelişleri de oldukça görkemliydi: Birbirinden ilginç kıyafetlere haiz hassa askerleriyle kente gelen ayanlar, aslında Mahmut'un gövde gösterisi niteliğindeydi. Bir süre sonra, iktidarını sağlamlaştıran Mahmut, mutlak egemenliğini sağlamak için ayanlarla hesaplaşmak zorunda olduğunu biliyordu: Ayanları görüşme bahanesiyle bir araya topladı ve onlardan ani bir biçimde kurtuldu: Hepsini öldürttü. Birkaç ayan hariç* artık mutlak otoriteye sahipti. Yeniçerilerle de hesaplaşmak için bekleyen Mahmut, amcası Selim'in düştüğü hataya düşmemek için en uygun anı kolladı ve Yunan isyanı sırasında askerlerin isteksiz savaştığı propagandasının da yardımıyla 1826 yılında harekete geçti Halktan da destek alarak Yeniçerilerin kökünü kazıdı. Vakayı Hayriye sonrası şehirde yaşayan tüm Yeniçeriler katledildi ve hatta mezarları bile bozuldu. Fakat bu olay, henüz o sırada devam eden Yunan Savaşı'nı olumsuz etkiledi çünkü elde doğru düzgün bir düzenli ordu kalmamıştı. Asakir-i Mansure-i Muhammediye adıyla bir ordu kurdu fakat bu ordu hemen faaliyete geçemedi.
    Mahmut, nazarımda devletin üçüncü kurucusudur, Osman Bey ve Fatih'ten sonra. Kendisi döneminde, Cumhuriyet dönemine de taşınacak olan bürokratik yapıların temeli kuruldu. Modern anlamdaki orduya benzeyen bir ordu yapısı teşekkül etmeye çalıştı. Postane, çiçek aşısı, tulumba ekibi vb gibi birçok yeniliğe imza attı. Kısacası, Osmanlı imparatorluğu bir müddet daha düşe kalka varlığını idame ettirdiyse bunda hiç kuşkusuz en büyük hisselerden birisini Mahmut'a vermeliyiz.
    2 ...
  22. 19.
  23. tebaamdan müslümanları camide, hristiyanları kilisede, musevileri havrada görmek isterim.

    sözlerinin sahibidir.
    2 ...
  24. 18.
  25. yabancı kaynaklarda osmanlının değil türkiye nin modernleşme hareketini başlatan kişi olarak kabul edilir. tarihçilere göre türk olduğunu farkeden ilk osmanlı padişah 2. mahmuttur.

    sarık yerine fes, şalvar yerine pantalon, çarık yerine modern ayakkabı giyilmesini zorunlu kılmış hristiyan azınlığın haklarını genişletmiş, islam alimlerinin günahtır, haramdır sözlerini dinlemeyerek resmi dairelere portresini astırmıştır.

    (bkz: gavur padişah)
    2 ...
  26. 17.
  27. ilk defa üç senelik ilköğretimi zorunlu kılmıştır. * *
    2 ...
  28. 16.
  29. yarışı üçüncü mahmut ile, birinci mahmut arasında tamamlayan mahmut tur.
    1 ...
  30. 15.
  31. döneminde en çok ıslahat yapılan osmanlı padişahlarından birisidir. yapılan ıslahatlara göz atıldığında;

    yeniçeri ocağı kaldırılmıştır.
    yeniçeri ocağı yerine asakir-i mansure-i muhammediyye adıyla yeni bir ordu kurulmuştur.
    eyaletlerde güvenliği sağlamak amacıyla redif birlikleri kurulmuştur.
    mehterhane kapatılarak askeri bando okulu açılmıştır.
    harp okulu ve askeri tıp okulu açılmıştır.
    tımar sistemi kaldırılmıştır.
    divan- ı hümayun kaldırılarak bakanlıklar kurulmuştur.
    avrupa'ya ilk kez öğrenci gönderilmiştir.
    ilköğretim zorunluluğu getirilmiştir.
    ilk resmi gazete takvim-i vekayi çıkarılmıştır.
    1831'de ilk nüfus sayımı yapılmıştır.
    karantina örgütü kurulmuştur.
    köy ve mahalle muhtarlıkları kurulmuştur.
    memurlar kul olmaktan çıkarılmış ve maaşa bağlanmıştır.
    pasaport zorunluluğu getirilmiştir.
    devlet memuru yetiştirmek için mekteb-i maarif-i adliye açılmıştır...
    3 ...
  32. 14.
  33. amcası sultan üçüncü selim den oldukça etkilenmiş, yönetiminde ise tam bir devlet adamı sıkıntısı çekmiştir. osmanlı açısından iç**** ve dış olayların** en yoğun olduğu bir zaman diliminde bahtsız bedevi konumunda padişahlık yapmış, reformist yapısıyla dikkat çekmiştir. bana kalırsa osmanlı tarihinde en istekli ve azimli padişah olmuştur. tahta çıkışının ilk yıllarında alemdar mustafa paşa nın arkasında durmayışı ise en büyük yanlışıdır denebilir.

    gerileme ve çöküş dönemlerinin tartışmasız en önemli ve büyük padişahıdır ancak son yıllarda gazlanan ikinci abdülhamid profiliyle yarışması zor görünmekte.
    2 ...
  34. 13.
  35. yenilikçi yapısından dolayı bizzat yüzüne karşı gavur padişah denilen osmanlı hükümdarı, ayrıca kız rüştiyelerini açmış, hayata geçirmiştir.
    2 ...
  36. 12.
  37. yeniçeri ocaklarını kapatan padişah.
    1 ...
  38. 12.
  39. eğitim alanında devrim niteliğinde değişiklikler yapmıştır. medreselerin haricinde yenilikçi tarzda öğretim yapan okullar açtı. ilköğretimi zorunlu hale getirdi. tahsil yapması için yurt dışına gönderdiği öğrenciler daha sonra ittihatçileri oluşturacaktı.
    0 ...
  40. 11.
  41. 10.
  42. üçünü selim'den sonra gelen osmanlı padişahı. üçüncü selim'den itibaren başlayan yenilikçi padişahlar grubu arasında incelenir. üçüncü selim'in (zor koşullar içinde) hazırladığı ortamda yeniliklere devam etmiş, yeniçeri ocağı'nı kapamıştır, yeni ordu biçimleri denemiştir, fransız ordu düzenini örnek almıştır. fakat askeri ve siyasi yönlerinden de önce, fikrimce, sanatçı yönü ile öne çıkmalıdır. tıpkı üçüncü selim gibi sanata o da önem verir. donizetti paşa'yı istanbul'a davet etmiş, ordu bandosunun başına getirmiştir. bu dönemde çatışmalarda mehter takımının eserleri kaybolmuş, fakat donizetti paşa önderliğinde üretilen müzik eserleri arşivlenmiş, (sanırım) kalan müzik tarafından da bulunup düzenlenip günümüzde satışa sunulmuştur.

    ayrıyeten, çok başarılı bir okçuymuş 2.mahmud. osmanlı padişahları içinde en iyi, en çok nişana sahip okçulardan biri imiş.
    2 ...
  43. 9.
  44. osmanli devletinin gördügü en hosgörülü padisahlardan biri, belki de en hosgörülüsü. nitekim kendisi dindar biri oldugu halde, ölüm döseginde olan analıgı naksidil valide sultanın hatrını kırmamıs ve gizlice saraya papaz getirtmistir. ayrica (bkz: vakayi hayriye)
    6 ...
  45. 8.
  46. Babasi : Sultan 1. Abdülhamid
    Annesi : Naksidil Valide Sultan
    Dogumu : 20 Temmuz 1785
    Vefati : 30 Haziran 1839
    Saltanati : 1808 - 1839 (31) sene

    Osmanlı sultanlarının otuzuncusu, islam halifelerinin doksanbeşincisi.Anadolu topraklarında ve türk halkına kıyafet devrimini yapan ilk insan.Yeniçeri ocağının kaldırılması ile de devrimci modelini devam ettirmiş, hatta ilk resmi gazete olan Takvim-i Vekayi'nin çıkarması ve ekonomi zirveleri ilede kendisinden sonraki kuşaklara örnek olmuştur.Fikirlerinin devamını ve hareket biçimini Sultan Abdülhamit'te ve Atatürk'te de görmekteyiz.
    Kendisine aftedilen efsanleri bir yana koyup incelersek, Osmanlının gelişmeci yüzünü görmek için devrimlerini incelemek yerinde olur kanısındayım.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük