atlanan en büyük fakat en bariz ortalıkta gezinen detay ikinci olmasıdır.efendim. ne yani birincisi belamızı z.kmedi mi acep kalkıp ikincisini yapıyorsunuz. devam filmi değil ki bu.
not: savaşma seviş.
almanların aslında ruslara havadan saldırma düşüncesi fakat bunu hitler'in reddetmesi. alman komutanlar ve stratejistler en başından beri moskova'ya düzenlenecek hava saldırısı ve paraşütçü akınları ile sscb'nin işgalini düşünürler fakat hitler bu plandan tatmin olmaz bunun sebebi hitler'in olaya kişisel bakması ve leninin şehri leningrad yani st.petersburg'u kara yoluyla işgal edip oradan da moskova'ya yönelerek rusların onurlarını kırmayı ve kendinin lenin ve stalin'den üstün olduğunu göstermek istemiştir. sonuç olarakta almanya lehine giden savaş almanların aleyhine dönmüştür.
Pearl harbor saldırısında japonya stratejik hata yapmıştır.Sebebine gelirsek o dönemde büyükelçi yada o tarz birisinin amerika'ya savaş açtığını bildirmesi gerekiyordu.Japonya'dan kalkan uçaklar, şuan sallıyorum saat 22:00 yola çıksalar saat 07:00 de abd'de olabilirdi.Bunu hesaplayan japon komutanlar,Büyükelçiye saat 06:00'da savaş açtığını bildirmesini istemiştir.Ancak bildirdikleri saat yaklaşık 04:00'dır.Japon büyükelçiliği hemen yazı yazmaya başlar ama şöyle bir sorun vardır.O dönem ki daktilo kullanmayı bilen büyükelçi çalışanların çoğu japonca daktilo kullanmasını bilmektedir ama aksilik şudur ki o da bozulur.*ingilizce daktilo ile yazmaya başlayan japon büyükelçilik çalışanları yazıyı yetiştiremezler ve japon uçakları savaş başlattığını belirtmeden abd'ye saldırır.Bunun sonucunda savaşa girilmesine karşı olan sivil halk savaşı desteklemeye başlar ve binlerce gönüllü orduya katılır.*
filipin denizi ve çevre adaları ii.dünya savaşı sırasında, militarist japonlarca ele geçirilmişti. burada yakalanan insanların, askeri kökenli olup olmadığına, yaşları ve cinsiyetlerine bakmaksızın japonlarca hunharca katledilmesi söz konusuydu. japonlar, esirleri hizaya sokmak için elde tutulan kırbaçlar ile, esirlerin dört bir yanında yaralar açtıkları yetmezmiş gibi; baş aşağı yatırdıkları esirlere, bir huni aracılığıyla, ağızlarından "iyot" ve "idrar" enjekte ediyordu.
tabii dayakta söz konusuydu. dayaklar el altında çok can acıtacak ne varsa onla atılıyordu. süngü, kemerler, bambu çubukları...
bunlar arasında, mahkumların parmak uçlarına sokulan bambu kamışının sonradan yakılması ise, tüy ürperticidir.
ayrıca, sake içen şuursuz japonlar, filipinli annelerin elinden aldıkları bebekleri havaya atıyor, o esnada süngülüyorlardı.
- abd ve japonya arasında olan midway deniz muharebesidir. bu savaştan önce pasifikte genel olarak japonya üstündür ve japon filosunun 200 parçalık filosu bulunmaktadır buna karşılık abd'de 76 parçalık filo vardır. savaştan sonra 4 uçak gemisini, 1 ağır kruvazörünü ve 332 uçağını kaybeden japonya bir daha belini doğrultamaz ve abd'nin zaferi görünür. bu savaş 5 dakika önce pasifikte hakim olan japonya iken 5 dakika sonra hakimiyetin abd'ye geçişi itibariyle bir dönüm noktasıdır. şöyle bir gerçek daha vardır ki abd 76 parçalık filoya sahip olmasına rağmen nüfusu sayesinde japonya'dan 8-10 kat daha fazla üretim yapabiliyordu gerek gemide gerek uçakta. midway pasifikteki savaşın bitiş tarihini erkene çekmiştir demek yalan olmaz.
- paperclip operasyonu ile abd alman roket mühendislerini ülkesine kaçırmış ve ay'a inişini bu sayede sağlamıştır.
- barbarossa harekatı ile sscb'ye giren hitler ordusuna işgal ettiği tüm yerlerdeki fabrikaları, kütüphaneleri, yerleşim alanlarını imha etme emri vermiştir oysa fransa'yı işgal ederken böyle bir emir vermemiştir ve hiçbir şeye dokundurtmamıştır bunun nedenini tarihçiler hitler'in sscb'yi komünist ve avrupalı olarak görmemesine bağlar fransa ise tam bir avrupa ülkesidir ve "hitler bu kültüre zarar vermek istemez olarak" yorumlarlar.
- nazi almanya'sının 1940 yılında 90 milyon nüfusa sahip olması bu nüfus günümüz almanya'sından 8 milyon daha fazladır.
- almanya barbarossa harekatı ile sscb'ye saldırdığında abd, fransa, ingiltere gibi müttefik devletlerin derin bir nefes alması. bunun nedeni sscb'nin müttefiklerden farklı komünist rejime sahip olması ve abd, fransa, ingiltere'ye zaman kazandırmasıdır. ilginç olanı ise söylentilere göre fransa ve ingiltere bile sscb'nin 3 ay dayanabileceğini sonrasında işgal edileceğini düşünüyordu. yani sscb'nin almanya'ya karşı olan galibiyeti tüm dünyada şaşkınlık yaratmıştır.
savaşın sonuçları en büyük detaylardır. savaşın içinden aktarılabilecek bir çok anektod mevcuttur.
ancak sonuca bakarsak savaşlardan para kazanan silah satıcıları, yenilenen şehirler, kurulan yeni devletler, sürgünler ile değişen nüfus politikaları, oluşan süper güçler, devamında başlayan tekrar silahlanma yarışı, sürekli birilerinin zengin olmasını sağlamıştır.
(bkz: discovery world) seyredebilen ve gizli örgütler(yahudi sempatiazanları ve doğrudan yahudiler) e ilgi alakası olan arkadaşlarımız yakından bilirler savaşın kazananını.
-nazi soykırımının idealist planlayıcısı olan yahudiler, avrupadan kaçan yahudilere vaad edilen topraklarda ülke sunmuşlardır.
-savaş sırasında abd en büyük silah satıcısıdır, doğrudur ancak kazancı sağlayan devlet gibi gözüksede sermaye sahipleri yahudilerdir.
-bankalar inanılma gelişme göstermiş, yıkılan şehirlerin yapılandırılmasında yine yahudiler kazanmıştır.
-vaad edilmiş topraklara yerleşen yahudiler 1948 de bağımsızlıklarını dünyaya bildirdiler.
bir sürü kahraman asker sayabiliriz, doktrin sayabiliriz, tank özellikleri sayabiliriz ancak savaşın sonuçları benim önemsiz fikrimce en önemli ayrıntıları içerir..
sicilya işgal edilmesin diye stalingrad kuşatmasındaki çok sayıdaki tankın taa rus topraklarından sicilyaya kadar taşınması. sonuç: iki cephede zafer elde edilememesi.
japonların çin i işgal etmesi ve yaptıkları toplu kıyımlar pek bilinmez. japonlar savaş sonucu çok ağır yaralar aldıkları ve dünyada nispeten sevimli bir millet olmalarından dolayı ikinci dünya savaşı sırasında yaptıkları insanlık suçları pek gündeme gelmez.
maginot hattı diye bilinen duvarın, almanlarca taşak geçe geçe aşılması ve bi sike yaramaması çok komik ve önemli bir detaydır. ayrıca, italyanların afrika ve avrupada herşeyi ellerine yüzlerine bulaştırmaları ayrıca komiktir.
toprakları işgal edilmiş norveç ülkü ocaklarının savaşı gerilla taktikleriyle yürütmesi, ingilizlerden sağladıkları bombalarla orda burda sabotaj yapmaları.özellikle (alman donanmasına) bir ara bunlar iskoçyada komando eğitim alıyorlar felan. (bkz: max manus)
dresden bombalaması ve savaşın ilk zamannlarında churchill'in emriyle ingiliz kraliyet donanmasının fransız donanmasını bombalaması.
1934 yılında henüz Hitler yeni yeni iktidara gelirken( Alman ordusu 100.000 kişi o zamanlar) hitlerin güçlü bir ordu ve donanmanın önemini kavradığı mussolini ziyareti ikisinin venedikte tekne turu atması.
savaşın avrupa ve asya kadar şiddetli olmasa da afrika'da da cereyan etmesi:
- almanya'nın o tarihte italyan sömürgesi olan libya'dan harekete geçerek mısır içlerine kadar ilerlemesi, ancak yenilgiye uğrayarak libya'ya doğru geri çekilmesi.
- fransa'nın almanya tarafından işgali neticesinde alman kontrolüne giren cezayir, fas gibi fransız sömürgelerindeki fransız kuvvetlerinin sonradan bölgeye gelen amerikan kuvvetleri ile birleşmesi ve işbirliğine gitmesi.
- kuzey afrika'daki mihver güçlerinin 1943'te tunus'ta bon burnunda teslim olması, böylece müttefik güçlerine italya'ya girme şansının doğması.
- italya'nın afrika'daki sömürgelerinin (libya, italyan somalisi, savaştan birkaç yıl önce işgal etmiş olduğu etiyopya) bu savaş ile elinden çıkması.
şüphesiz ki stalindir. en az hitler kadar faşist, kendi insanını hiçe sayan bir kişiliktir ama hiç gündeme gelmez ikinci dünya savaşı konusunda, hep arka plana atılır.
ikinci dünya savaşında asıl amaç hitler aracılığıyla avrupada'ki yahudileri avrupa'dan alıp şuanki israil devletini kurmaktı. bu işlem tabi ki bu kadar basit değildi. binlerce yahudi katledildi, işkenceler yapıldı vs. çünkü yahudiler yurtlarından ayrılmak istemiyordu yani bunların hepsi bir plandan ibaretti.
-savaş havacılığın gelişmesine özellikle de askeri havacılığa müthiş katkı sağlamıştır. ilk jet motorlu uçaklar da, roketler de, ağır nakliye uçakları da, stratejik bombardıman uçakları da yoğun olarak ilk kez bu savaşta kullanılmıştır. abd başından beri bu uzun soluklu savaşta teknolojinin ve insan gücünün çok önemli olduğunun bilincindeydi ve yatırımlarını hep bu yönde yaptı. savaştan birkaç yıl önce havacılık faaliyetleri hızlandırıldı, yeni komutanlıklar kuruldu, eğitim programları yazıldı, hava üsleri açıldı. 52 farklı ülkede telsiz istasyonları kuruldu. ancak sam amca savaşın bu kadar yakın zamanda kapısına dayanacağını düşünmediğinden olsa gerek 1939 yılı ortalarında yani savaş henüz başlamamışken abd'de yalnızca 300 savaş pilotu eğitiliyordu. 1939 eylülünde savaş başladığında (bkz: polonya nın işgali) durumun ciddiyeti anlaşıldı ve takip eden 1 yılda bu sayı 3.000'e çıkarıldı. bu dönemde bazı abd'li pilotlar ingiltere'ye giderek kraliyet hava kuvvetleri'ne (bkz: raf) katıldı ve aktif olarak britanya savaşı'nda yer aldı. 1941 aralık ayında japonların savaşı abd'nin kapısına getirmesinin ardından (bkz: pearl harbor baskını) 1942 yılının sonuna kadar 33.000 pilot savaşmaya hazırdı.
-zırhlı savaşının en ünlü stratejisti ve generallerinden biri olan mareşal erwin rommel aslında savaştan önce sıkı bir piyadeydi ve tankların neler yapabileceğini bilmiyor geleceği göremiyordu. o dönemdeki pek çok alman generali gibi hatta diğer ülkelerdeki yüksek rütbeli subaylar da böyle düşünüyordu, tankların piyadeyi desteklemesi gerektiğini kendi başlarına operasyonel olarak faydalı olamayacaklarını düşünüyordu. ancak fikirleri zırhlı savaşının doktrininin sağlaması olan polonya işgaliyle değişti. o artık zırhlı savaşının en ateşli savucunularından biri olmuştu. fransa işgalinde 7. zırhlı tümen komutanlığına atandı ve meuse üzerindeki yarma harekatında ve manş kıyısına kadar yapılan ileri harekatta çok önemli işler yaptı. ardından somme'deki fransız cephesini de başarılı bir şekilde yardı ve hayalet tümen efsanesi böylece ortaya çıktı. rommel daha sonra afrika cephesinde de önemli işler yapacaktı. bu entrynin konusu değil ancak zırhlı savaşından bahsedip heinz guderian bakınızı vermemek olmaz.
-savaş avrupa sınırlarını aşıp neredeyse tüm dünyayı yakıp yıkarken tarihteki en zorlu ittifak da kurulmak zorundaydı. abd öncülüğündeki müttefikler avrupa cephesinde almanları yenebilmek için güçlerini birleştirmeliydi. ancak irili ufaklı pek çok milletten oluşan bu askeri gücü kim komuta edecekti? işte bu hayati göreve daha sonra abd başkanı da olacak olan ike lakaplı Dwight Eisenhower getirildi. (bkz: dwight ike eisenhower) normandiya çıkarması, husky harekatı gibi operasyonları (bkz: operation husky) planlayan ike savaş sonunda şampanyayı götüren generallerdendi. ike kadar meşhur olamayan ancak bu savaşın müttefiklerin lehine sonuçlamasında en önemli rolü oynayan dönemin abd genelkurmay başkanı george catlett marshalldı. o daha çok savaş sonrası yıkılmış avrupa'yı dizayn etme planı olan marshall planı ile tanındı, en azından ülkemizde. marshall nobel barış ödülü almış tek askerdir.
-hitler intikam hırsıyla yanıp tutuşuyordu, fransa işgali kısa sürede başarıyla tamamlandıktan sonra bu ülke topraklarının kuzeydeki yaklaşık yüzde 70'lik kısmını kayıtsız şartsız teslim alacağını tahahhüt eden anlaşmayı imzalatmak için almanya'nın 1. dünya savaşının sonunda ateşkes anlaşmasını imzaladığı tren vagonunu seçti. 22 yıl sonra bu kez almanlar aynı vagonda fransa'ya diz çöktürmüştü. Compiegne Ormanındaki vagonun sergilendiği anıt da yıkıldı, vagon da almanya'ya götürüldü.
-almanya birinci dünya savaşı sonunda imzaladığı versailles antlaşması'na göre yalnızca 4 bini subay 96 bini astsubay ve er olabilecek 100 bin kişilik bir kara ordusuna, donanma olarak da 15 bin personel, 6 savaş gemisi (10 bin tondan ağır olmayacak) 6 kruvazör (6 bin tondan ağır olmayacak) ve 15 torpido botuna sahip olabilecekti. tank, büyük çapta toplar, denizaltı ve savaş uçakları ise asla olamayacaktı. bu anlaşma şartlarıyla alman ordusu bir daha asla eski gücüne kavuşamayacaktı. ancak 1920'de ruslar askeri eğitim ve tatbikatlar konusunda almanlarla gizli bir anlaşma yaptı. buna göre alman piyadeleri ve pilotları ruslardan eğitim aldı. almanya için daha sonra hayati öneme sahip olacak 4 bin subay da rusya'daki 3 farklı noktada eğitime tabi tutuldu. alman generali Hans von Seeckt'in planı bu 4 bin subayın mükemmel bir eğitim alması ve diğer 96 bin personelin de versailles anlaşması bozulduğu anda kitleleri profesyonel asker haline getirebilecek kapasiteye taşımasıydı. aktif görevde olmayan eski askerler de çin, japonya ve bazı güney amerika ülkelerinde ataşelik gibi görevlere getirilerek paslanmaması sağlandı. bu ülkelerdeki daha yeni yeni ortaya çıkan zırhlı-motorlu savaşı taktikleri hakkında gözlem yapan askeri ataşeler alman ordusu için çok önemli bilgiler topluyordu. rusya'daki bu eğitimler 1933'te hitler iktidara gelene kadar devam etti. 1933'te rusya ittifakı bozdu. polonya-fransa işgalleri ve doğu cephesi taarruzlarında önemli işler yapacak olan guderian da bahsi geçen dönemde rusya'da manevralara katıldı.
-japon imparatorluk donanması 25 yıl öncesine kadar savaş gemilerini (özellikle ingiltere) batılı ülkelerden satın alırken, savaştan birkaç yıl önce ve savaş sırasında denizlerin en muazzam savaş gemilerini üretmeye başladı; (bkz: yamato) (bkz: musashi). 18 inçlik toplara sahip bu 2 devasa savaş gemisinin toplarından daha büyük çapta silah da sadece almanların raylar üzerinde hareket ettirebildiği 800 mm'lik gustav gun'dı. ayrıca japon donanmasının 1942'de hizmete soktuğu shimakaze destroyeri döneminde dünyanın en hızlı destroyeriydi. ayrıca nükleer denizaltılar üretilene değin dünyanın en büyük denizaltısı da japonların sen toku ı 400 ve bu sınıftaki diğer denizaltılarıydı.
-dünya savaş tarihinde görülmemiş bir olay da yine bu savaşta yaşandı. bir avcı uçağı bir bombardıman uçağını tipik serbest düşüş bombasıyla vurarak düşürdü. alman avcı pilotu yüzbaşı heinze knoke messerschmitt 109'larla amerikan b 17 flying fortress filolarına yapılan saldırılarda almanların ağır kayıplar vermesi nedeniyle (b-17'lerin burnunda, tepesinde, altında, iki yanında ve kuyruğunda makineli tüfekler olduğu için muazzam bir ateş gücü vardı) yeni bir taktik üzerinde çalışmaya başladı. bu taktiğe göre me109'lar (250 kg bomba taşıyabiliyordu) b-17'lerin üzerine bırakmak üzere 5'er kiloluk kapsül bombalardan olabildiğince fazla yüklenecek ve yüksek irtifadan b-17'lerin üzerine bombaları atacaktı. 1944'ün sonlarında ve 1945'in başından savaşın sonuna kadar olan süreçte amerikan bombardıman filoları bazen 900-1.000 uçaktan bile oluşabiliyordu. bu dev filolara makineli tüfekleri ya da roketleriyle saldıran me109'lar sadece küçük ısırıklar alabiliyordu. bu nedenle bu bomba bırakma denemeleri çok önemliydi. ilk uçuşta sonuç alınamadı ancak ikinci taarruzda knoke'un bıraktığı bombalar 3 b-17'nin tam ortasında patlayınca uçaklarından birinin kanadı koptu ve uçankale yere çakıldı. bir b-17'yi bu yöntemle düşürünce bizzat hava kuvvetleri komutanı mareşal Hermann Göring knoke'e telefon edip kendisini tebrik etti. daha sonra da bazı düşman uçakları bu yöntemle düşürüldü ancak yaygın olarak kullanılamadı ve düşman üzerinde etkili olamadı. (heinz knoke'un ölüm avcıları adlı kitabını da konuya ilgi duyanlara şiddetle tavsiye ederim)
-amiral karl dönitz komutasındaki u-bot filosu savaş boyunca toplam 13,5 milyon ton ağırlığında 2 bin 603 ticaret, 175 savaş gemisi batırdı. üretilen bin 162 u-botun 784'ü ya düşman tarafından batırıldı ya da almanya teslim olduğunda onurlu kaptanları tarafından batırıldı. ingiliz kraliyet donanmasının savaş boyunca kaybettiği personel sayısı 70 bin, bunların büyük çoğunluğu denizaltı taarruzlarında hayatını kaybetmiştir.
-ilk atom bombası, napalm ve roketler savaş alanında kullanıldı. yüzbinlerce sivil öldü.
-önceki savaşların aksine bu savaş geniş ovalarda, arazide olduğu kadar en kalabalık şehir merkezlerinde de cereyan etti. bu nedenle insanlık tarihindeki en yıkıcı olay oldu. bazı kaynaklara göre 50 bazılarına göre 60 milyon insan hayatını kaybetti.
özalın ölümüne örtülen şal, sonrasında yaşanan faciaları gölgede bırakmıştır. detaylara boğulursan dünya detay ifade.
muazzam savaşlar, 1. 2. hepsi, ekonomik krizlerin nihayetidir.
krizden murat çökme değil, yeni veçhenin devletlere, ülkelere dayatması. kadere benzer biraz, kaçınılmazdır.
almanyanın, franko ve musolinin eşliğinde koca avrupayı ele geçirmesi, dönüp rusya üzerinden avrasya ve asyaya yönelmesi, 1929 krizinden yeni çıkmata olan, çıkarken çok pazar ihtiyacında olan abd'yi savaşa mecbur kılmıştır. japonyanın liman kazası detaydır, abd 3 5 kruvazörünü kaybetmiştir. aynı anda yüzlercesi ikame.
alman yayılmacılığı barbarossa harekatıyla savaşı kaybetmiştir. normandiya çıkarması sovyet ilerleyişine mukabeledir.
okyanus ötesi japon harbi, çin yayılmasına müdahaledir.
atom denemeleri, savaş sonrası egemen benim ilanıdır.
sovyetlerin atom teknolojisine anında yanıt vermesi, tarihi yazmıştır. detantın kapısını açmıştır.
alman ordusuna "gönüllü" olarak kaydolmak isteyen alman gençlerin; köy ve kasabalarında bıraktıkları bisiklet leri bu sınıra yakın konuşlanan fransız gezgin birlikleri ele geçirip, üzerlerinde puro içerken; mutluluk içinde görüntüleniyordu. fransız halkının başından beri "gerçeküstü" gördüğü ve britanya ile elele verildiğinde kısa sürede tamamlanacağını ön gördüğü savaşın mutluluk verici bir portresiydi. ancak kazın ayağı öyle değildi! bu mağrur ve sahte gülücüklü ordu 2 hafta gibi asgari bir sürede yere yığılmıştı.