ideolojiler, uçurumları aydınlatan hırsız fenerleri. istemesek de onlara muhtacız. Kaosu kosmos yapan insan zekâsı, tecrübelerini ideolojilerde sergilemiş. ideolojiye düşmanlık, tek izm'e teslimiyettir; obskürantizme.
ideolojiler siyaset dünyasının haritaları. Haritasız denize açılınır mı? Ama tehlikeli bir yolculukta tek kılavuz olamaz. Pusulaya da ihtiyaç var.
Pusula: şuur. Tarih şuuru, milliyet şuuru, kişilik şuuru. ideolojilerin peşine takılanlar pusulasızdırlar. Gemi ya kayalara çarptı, ya batağa saplandı.
ideolojilerin ışığına göz yumanları sloganlar yönetir. Karanlık kinlerin birbirine saldırttığı çılgın sürülerin savaş çığlığıdır slogan.
ilkelin, budalanın, papağanın ideolojisidir. Düşünce ile çığlık bağdaşmaz. Şuurun sesi çığlık değildir. Yabani bağırır, medeni insan konuşur. Bu çocuklar yıllarca konuşturulmadı. Hınçlarını üç-beş kelime ile suratımıza tükürüyorlar. ideolojileri yasakladığımız için hışımlarına uğradık.
Demokrasinin demopedi olduğunu kimse düşünmedi. Aczin hürriyetperverliği yalanların en namussuzu. Bahşedilen hürriyet, ölmek ve öldürmek hürriyeti.
Toprak sarsılıyor! Hep birden esfel-i safiline yuvarlanmak istemiyorsak, gözlerimizi açmalıyız. insanlar sloganla güdülmez. Düşünceye hürriyet sonsuz hürriyet. Kitaptan değil, kitapsızlıktan korkmalıyız. Bütün ideolojilere kapıları açmak, hepsini tanımak, hepsini tartışmak ve Türkiye'nin kaderini onların aydınlığında fakat tarihimizin büyük mirasına dayanarak inşa etmek. işte, en doğru yol.
her yönüyle yaşam biçimidir. sadece siyasi görüşün belli edilmesiyle oluşturulan bir terim değildir, olmamalıdır. en ufak ayrıntıya kadar insan hayatında yer edinen düşünce türüdür.
tek $arti götten uydurulmu$ olmak olan laf salatalari. aralarinda bir kac tane uygulanabilir ve ortakla$ilabilir ciktiginde ahanda ideolojim budur diyen ezberciler turetirler. aslina bakilirsa semavi dinler ile semavi olmayan -non semavi- dinler gibidir bu ortakla$ilanlarla ortakla$ilmayanlar.
ideoloji ezberciligi insanlik icin en kotu sonuclari doguran $eydir. bizim e$$ek adasindaki apo bile (duzeltmeyin biliyorum nerede kiminle ve ne yapiyor) marksizmi gotunden anlayan ve ezberleyen bir meczup degil miydi? tipki amerika'nin liberalizmi halkini uyutmak icin kullandigi gibi, o da binlerce insani bu salak ve sacma ezberci ideolojistligiyle kurdugu di$ destekli orgutuyle oldurmedi mi?
ideoloji gotten uydurulur. bir ideolojiye sahip oldugu ve onu ezberledigini iddia edenler de bu gotten cikan seyleri baslarina dolarlar. $air guzel demi$: olmaya devlet cihanda, bir nefes sihhat gibi.
düşüncelerin (ideo) meydana geliş şekli (loji). yani ideoloji, önceden tanımlı veya formülize edilmiş bir matematiksel fonksiyon gibidir. tek farkı sayı değil; yöntem, tavır ve yeni düşünceler üretmesidir.
1)toplumsal yasamdaki anlam , gösterge ve degerlerin üretim süreci.
2)belirli bir toplumsal grup veye sınıfına ait fikirler kümesi.
3)bir egemen siyasi iktidarı mesrulastırmaya yarayan fikirler.
4)toplumsal cıkarlar tarafından güdülenen düsünce bicimleri.
5)icinde,bilincli toplumsal aktörlerin kendi dünyaşarına anlam verdikleri ortam.
6)sistemli bir bicimde carptırılmıs iletisim.
7)özdeslik düsüncesi.
8)toplumsal olarak zorunlu yanılsama.
9)söylem ve iktidarım cakısması.
ideolojilerle ve "artık sonları mı geldi acaba" şeklindeki tartışmalarla ilgili çok ilginç bulduğum bir noktayı aktarmak istiyorum.
"geleneksel bir alman tuvaletinde, suyu döktükten sonra bokun içinde kaybolduğu delik bayağı öndedir, böylece bok kaybolup gitmeden önce onu koklayabilir ve hastalık izlerini araştırabiliriz. oysa tipik fransız tuvaletinde, delik arkadadır: bokun mümkün olduğunca çabuk ortadan kaybolacağı varsayılır. son olarak, amerikan tuvaleti bu iki karşıt kutup arasında bir tür sentez, bir orta yol sunar- tuvalet havzası su doludur, yani bok yukarıda yüzer, görülebilir ama araştırılamaz. bu versiyonların hiçbirinin salt yarar terimleriyle izah edilemeyeceği açıktır: burada öznenin bedenin içinden gelen nahoş dışkıyla nasıl ilişki kurması gerektiğine dair belli bir ideolojik algılama açıkça seçilmektedir. nitekim bir akademisyen, bir yuvarlak masa toplantısında kolayca ideoloji sonrası bir evrende yaşadığımızı iddia etse de, hararetli tartışmalardan sonra ayak yolunu ziyaret ettiği anda yine ideolojiye batar."
slavoj zizek, siyasi bir kategori olarak fantazi: lacancı bir yaklaşım, kırılgan temas içinde, sayfa 145-6
şerif mardin'in iletişim yayınları tarafından basılmış yaklaşık olarak 200 sayfalık bir hacmimle , sosyal bilimlere giriş ve zemin oluşturma açısından uygun bir kitap.
dünya görüşünü belirleyen, siyasi ve iktisadi öğretiler bütünü. dünya hızla kapitalist üstyapının etkisine giriyor ve her sistem kendi ideolojisini yaşatıyor. günümüzde saldırı gücü artan neo liberalizm ideolojilere bir örnektir. fakat bu sistemin uydurduğu ideolojisizlik kavramı gerçek anlamda mümkün mü?
insan bulunduğu sistemin egemenliği kolayca kavrar. her sistem ise kendisini var etmek için bir ideolojiler bütünü, siyasi doktirinler ortaya koyar. günümüzde yaşamak isteyen kapitalist düzen ideolojisizleştirme- bunu tam tersi manada anlamak mümkün- ile bunu yapmak istiyor. ideolojiler öldü safsatıda buradan ortaya çıkmaktadır.
ideolojiler her zaman var olduğu gibi var olmaya devam edecektir. bu ancak insanların ideolojiye ihtiyaç duymayacağı bir ideolojiye kadar devam edicektir. fakat bu kapitalist bir toplumda mümkün değil. çünkü kapitalizm doğası gereği kendine karşı çıkacak ideolojileri yaratır. bu kendi yaşamını devam ettirmesi ve bir sonraki sisteme egemenliğini terk etmesi için zorunlu daha doğrusu kabul olunması gereken bir olgudur. bunu reddetmek mümkün yalnız böyle bir davranış doğru mudur tartışmak gerek.
ideolojisiz bir dünya mümkün gibi gözükse de yapılanlar bir ideolojik saldırıdır. buna karşı duranların yapması gereken şey; tüm gücünü bu oyunu bozmak ve karşı propagandayı yaratacak silahları ortaya koymaktır. ancak böyle bir dünya daha huzurlu olacaktır.
kitaplarda, sözlük satırlarında her türlüsü kendi içinde cok matıklı, fayda sağlayıcı. ama insanın beynine girdiği anda; şahsi çıkarlarla, egolarla ve iktidar hevesleriyle birleşip piç oluyor genelde.
insan, hayat, kainat ve bunların öncesi ve sonrası hakkında ayrıca öncesi ve sonrasının hayat ile olan alakası hakkında bütüncül bir düşünüş ortaya koyup, insanların bütün problemlerine çözümler*sunan, sistematik.*
ilk olarak destutt de tracy tarafından ortaya atılmış olan bu kavram; bilimin mitlerden ayrıştırılarak, içinde dogmatizme yer olmayan, salt bilime dayalı yeni bir sistem kurma fikrinden ortaya çıkmıştır.
kavram günümüzde, ilk oluşturulduğu zamandan farklı olarak pejoratif bir anlam kazanmış olsa da; "toplumsal ve ekonomik açıdan süreçlere ve kurumlara ilişkin kapsamlı bir inançlar ve buna bağlı davranışlar kümesi" olarak tanımlayabiliriz.
hegel; "dünyayı yorumlamak için bir gözlük" olarak tanımlar ideolojiyi; zira kişi savunduğu ideolojinin değerleriyle bakar dünyaya.
hegel: " dünyayı yorumlamak için bir gözlük demiştir." marks: " yanlış bilinçtir." kavramını jargona sokmuştu. ama görülüyor ki; ikisinin toplamı ideolojidir. ama asla toplumsal sistemi kapsayacak kadar geniş değildir. eğer öldüğü iddia edilen şey toplumsal sistemlerse bunun koca bir saçmalık olduğunu söyleyebiliriz.
insan olduğunu iddaa eden her bünyede olması gerekendir. benim insanlık ölçütüm bu dur. her insanın doğru-yanlış, iyi-kötü, yarım-yamalak neyse bir dünya görüşü, bir ideolojisi olmalıdır. ülkemiz insanında bu bağlamda bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. hele gençlerin durumu tam facia. çükünden ve midesinden başka bir düşüncesi olmayan bir gençliğimiz var. 12 eylül sonrasının yurdumuzda yarattığı önemli bir sendrom bu. neyse o başka.
ideolojisi olmayan ben insanım demesin kardeşim. insanın bir ütopyası olmaz mı ya ? bir ütopyanız olmalı mutlaka. ol ya dinci ol, liboş ol, faşist ol * hatta komunist ol bir şey ol işte. köpeklerin de ideolojisi yok çünkü.
Yıllar yılı Dünya huzurlu bir hayattan mahrum kaldı. Savaşlar çıktı, insanlar öldü. Ve her zaman bir bahanesi bulundu. Yok nükleer santrallerin tehlike arz etmesi, yok azınlıkların özgürlüklerinin kısıtlanması, dışlanması hatta işkencelere maruz bıraklılması gibi bir sürü saçma ve inandırıcı olmayan hatta asılsızlığını bağıra bağıra söyleyen nedenlerden dolayı savaşlar çıktı.
Peki nedir asıl mesele? Nedir bu savaşlara neden olan hadiseler?
Cevabı çok basittir Oturup şöyle bir on dakikayı ayırıp düşünmek insanı doğru cevaba götürecektir. "ideoloji".
Evet ideolojidir bütün bunlara neden olan. Dünyanın üzerine karabasan gibi çöken ve bir daha bırakmayan şey ideolojidir.
Bu gün Türkiye'de sağ-sol diye bir psikolojik bölünme vardır. Bunlar komünizmin ve faşhizmin ürünleridir. Görünürde bu iki ideoloji birbirlerine tamamen zıttır hatta düşmandır bile değil mi?
Hayır gerçek böyle değil. Aksine bu iki ideoloji kardeştir. Aynı amaç uğruna var olmuşlardır. Nedir bu amaç? Bu amaç; Dünyayı birbirine düşürüp birilerinin bu karmaşıklıktan rant sağlayabilmesi.
Hımmm şimdi yeni yeni sorular akla takılmaya başladı değil mi? 1) Nedir bu rant? 2) Kim bu rant peşinde koşanlar?
Hemen cevaplayalım:
1800 lü yılların sonunda Theodor Herzl isimli bir yahudi gazeteci isviçre'nin Basel'inde Yahudi Teşkilatıyla birlikte israil devletininin temellerini atmıştır. Sonra türlü oyunlarıyla bir şekilde devlet kurulmuştur. işte her şey 1948 israil'in kuruluşundan sonra cereyan etmiştir. Paranın konuştuğu bu çirkin dünyada Yahudi ve israil egemenliği başlamıştır. Çeşitli ideolojiler baş göstermiş, dünya birbirine düşmüş, dost ülkeler düşman olmuştur.
Yahudi düşmanı Adolph Hitler faşhizmin babasıdır. Böyle olmasına rağmen Yahudilerin faşhist emelleri onlarca yıldır devam eder. Kendilerini "üstün ırk" olarak tanımlarlar. Zaten Adolph Hitler'in de Yahudi katliamının asıl nedeni budur. "Alman ırkından başka üstün ırk yoktur. Yahudilerde kimmiş!?" Düşüncesiyle katliamı gerçekleştirmiştir fakat bunu günümüzde düşünebilen pek az kişi vardır. Sonuç olarak şu an Faşhizm Yahudilerin ellerinin altındadır.
Ve Komünizm! Bu ideoloji bir Yahudi olan Karl Marx'ın eseridir. Yukarıda bahsettiğim adam Theodor Herzl il Karl Marx arasındaki iyi ilişkileri hatta dostluğu birkaç makale okuyup öğrenebilirsiniz.
Şimdi bu birbirine düşman iki ideoloji komünizm ve faşhizm'in ortak noktalarını gördük. "Yahudi babaları."
Sonuç olarak, Yukarıdaki aklımıza takılan sorulara cevap olarak daha doğrusu:
1)Dünya Yahudilerin tekelinde olması. bu nedir bu rant sorusunun cevabıdır.
2)israil ve zengin aileleri(Rothschild ailesi de örnek verilebilir.)yada Yahudi teşkilatları. Buda kim bu rant peşinde koşanlar sorusuna cevaptır.
Yalnız durumu Türkiye üzerinden değerlendirirsek:
Üç karşıt görüşlü lider Recep Tayyip Erdoğan, Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli...
iki farklı ideolojinin Türk esirleride diyebiliriz artık.
Bu liderler sürekli birbirlerine ağır ithamlarda bulunurlar, yanlış yönde olduklarını söylerler. Sürekli kendi ideolojilerini savunurlar. Ama ne hikmetse biraraya geldiklerinde kardeş kardeşe sohbet ederler, gülerler eğlenirler falan dikkatinizi çektiyse. Bu durumda bu yazımdan sonra aklınıza bir şeyler takılmasına neden olmuyor mu?
Hem farklı ideolojilerin savunucuları...
Bu ideolojiler Yahudi kökenli...
Ve birbirleriyle yeri geldiğinde sıcak kanlı dostlar...
Acaba bu üç lider de Yahudi destekli kimseler mi?
Değil mi aklınıza takılan soru bu...
Ama kimse bu sorunun cevabını verecek kadar kendinden emin değildir.