ibadetlerin yalniz allah'a karsi yapildigini kibir ve riya'dan uzak olmasini ogutlemektir.
insanlarin riya ile yaptığı ibadetlerin elbette dışa yansıması ilk amaçtır. Yani kişi bunu amaçlayarak riya yapar. Namaz kıldığına delalet etsin diye sık sık abdestten bahsedip ezan saatini sormak, oruçlu olduğuna delalet etsin diye gerekli gereksiz ağzının kuruduğundan bahsetmek, yaptığı hayırları dile getirmek v.s gibi. Çoğaltılabilir pek çok misalle durum açıklanabilir.
zorlayıcı bir durum olmadıkca, çok mecbur kalmadıkca, hiçbir ibadeti dile getirmek doğru değildir. Çünkü ibadetlerin gizlisi makbuldür. Bu hususda;" ihlaslı olan, tıpkı günahlarını gizlediği gibi sevaplarını da gizli tutar. O nedenle gerçek ihlas sahipleri, kendi nefislerine bakıp da aldanmazlar ve insanların hoşlanmasını ve övmesini dikkate almaz".
Riya'nın tam karşıtı ihlas'dır. Dünya malı, dünya menfaati kastetmeden, ahiretle ilgili olan ameli kimseye söylemeden, samimiyet içinde ifa edip, Allah'a yakın olmayı arzulamak ve bu arzuyu her türlü gösterişden uzak tutmaktır. Diyelim ki riya'yı terkedip ihlas sahibi olduk, bunun sonucu ise ihsan'dır. ihsan; Allah'ı görür gibi ibadet etmek demektir. Diğer bir değişle, basiret gözümüzü açıp Allah'ı göremiyorsak, Allah'ın her an bizi gördüğünü unutmamaktır.imam-ı Azâm Ebu Hanife " Riya insana, bir karıncanın ayak seslerinden daha sessizce ulaşır"
bu kuralin riya'ya engel olmasi icin bir gereklilik oldugundan bahsettim. gunumuzde bu kurali carpitip asil amacindan uzaklastirmaya calisanlar var. sizin ibadetlerinize engel olmak icin baski araci olarak kullanir yada inancli olmadigi halde ben inanclarimi gizli yapiyorum diyerek size kendinizden biri gibi yakin oldugunu gosterip onun fikirlerine, uygulamalarina itibar etmenizi saglamaya calisir. bir insan diger yaptigi hayirli islerini ovunerek kibir yaparken nasil imani ile ilgili konularda ibadet gizlidir, gizli yaparim diye kibirlenir? musluman insanin uyumasi, helal olan karsi cinsten birini sevmesi bile ibadettir, her yaptigi hayirli isin ibadet ve karsiliginin sevap olmasi gibi. yaptiginiz ibadetler gizli ise neden baska sevaplarinizla boburlenirsiniz?
bir musluman yaptigi ibadetleri dillendirmez ancak gostermemesine engel hic bir durum yoksa gosterir. diyelim ki hakkinizda yanlis hukumler olustu bunu aciklarsiniz. hayatimdan endise duydugum icin gizli yapiyorum, reklam olmamasi icin, riya olmamasi icin korkuyorum v.b. seytan dininden emin olmayan insanlara vesvese verir. mesela cuma namazina gideceksiniz. acaba ben ibadet icin mi gidiyorum, yoksa komsuma iyi gorunmek icin mi? zaten boyle dusundugunuz an allah icin gitmek istediginiz ortaya cikar.
Amellerin kıymeti, niyetlere bağlıdır. Niyeti ne ise eline geçecek de odur.(hadis)
tekrar soyluyorum ameller yalnizca riya ve kibir olmamasi icin soylenmez. mesela ben su kadar fakire burs verip okuttum, ben evde gizlice tum ibadetlerimi yaptim, hacca gittim, su kadar insani ölumden kurtardim, muhtaclara yardim ettim diye soyleyerek kendinize dunyada bir konum yaratmak icin riya ve kibir icerisindeyseniz vay halinize. ama birisi sizin hakkinizda kotu propaganda yapar yada bir sorusturma acarsa yaptiklarinizi ispatlamaniz gerekir. paralari zimmetinize gecirmekle suclanirken herhalde benim ibadetim gizlidir deyip fakirlere yaptiginiz yardimlari saklayamazsiniz. insanlarin yıkılmıs guvenini kazanmak yanlis anlamalarin onune gecmek icin yaptiklarinizi soylemeniz kibir ve riya degildir.
50 adet kamera ile gezinenler varken nesil nerden bilecek doğruyu yanlışı.
imam osurmuş cemaat zıçıyor.
bir hırsızı adaletten kaçan kul hakkına giren birini savunan adı müslümanlar olduğu sürece.
gerçek islam gün geçtikçe türkiyeden uzaklaşıyor.
elime ne sıçtın ki yüzüme sıvayım derler adama sizin gösterdiğiniz imanla nesilleriniz yalan olacak yalan.
farz ibadetler dışında gizlisi makbuldür. tabi niyette önemli.
ama namaz kılmayan oruç tutmayan tayfanın * "namazı gösteriş için kılıyorlar" demesi nasıl bir zekanın ürünüdür. ibadetini yapan adamın bundan dolayı bir kazanç elde ettiği nerede görülmüş, böyle bir şey var da bizim haberimiz mi yok. bu adam namaz kıldı diye ona daha fazla mı saygı gösterdin yani. velev ki riya için kılıyor olsun* bu yine de seni ilgilendirmez. iyi niyetle en fazla dua edersin adama.
bazı ibadetler gizli, bazı ibadetler açıktan olmalıdır. mesela farz namaz kılmak. hani diyorlar ya ben namazımı gizli kılıyorum, cemaatle olunca gösteriş oluyor diye. işte bu çok yanlış bir söz. bu gizli olmaz. zira bunu cemaatle kılmamız emredilmiştir; ne kadar uyulur o ayrı. fakat nafile namazlar, nafile oruçlar gizli olmalıdır. mesela insanlara; teşvik için kuşluk namazı anlatılabilir, kılmaları tavsiye edilebilir, bu emr-i bil marufa (iyiliği emretmeye) girer ama bu tür nafile namazları kılıyorsak bunu gizli yapmamız daha uygun olur.
bir diğeri hayır yapmak. bir yere sadaka veriliyorsa bu gizli olmalıdır. bir elin verdiğini diğer el görmemelidir. bir başkası hastane, yetimhane, cezaevi, huzurevi vb kuruluşlara gidip oradaki insanlara moral vermek. bu da gizli olmalıdır kardeşlerim.
örnekleri çoğaltabiliriz lakin konunun anlaşılması için bu kadarın kafi olduğunu düşünüyorum.
not olarak şunu da aktaralım: her şeyden önce; ameller niyetlere göredir.