okumayı daha az vakit alır kılmak için uygulanan bir okuma tarzıdır. amaç yazılar içindeki anafikri ve asıl verilmek istenen bilgileri ilk bakışta tespi ederek, oraları daha dikkatli okumaktır.
iş gereği çok fazla okumak zorunda olan kişiler için kolaylaştırıcı bir yöntemdir.yüzlerce sayfayı kısa zamanda taramanız gerekiyor ise tamam ama roman vs gibi sanat eseri olan bir metin ise söz konusu olan yapılmaması gereken eylemdir. her kelimesinin her cümlesinin tadı çıkarılmalıdır.
bu konu ile ilgili çok bilinen bir anektodu hatırlarsak:
-hızlı okuma kurslarına gidiyorum
-aa ne iyi, işe yaradı mı?
-evet anna karanina'yı 10 dk da bitirdim.
-harika, ne anlatıyor?
-olay rusya da geçiyor.
bir de ilkokul öğretmenlerimiz yapardı bu hızlı okuma yarışmalarını. bir dakikada okuduğunuz kelime sayısını sayardı. öğretmen teker teker tüm öğrencileri yanına çağırır, seçtiği paragrafı okuturdu.
içinizdeki sizinle kitap okuyan sesin katili olduğunuz da ancak basarabileceğiniz durum.kurslarına gittiğim halde anladım ki eskisi kadar yüksek olmasa bile volümü ben o sesin en azından fısıldamasını seviyorum.
kitap satışlarının, kitap okuma istatistiklerinin yerlerde süründüğü ülkemdeki bazı insanların kaygısı.
okumayı aşmış da hızlı okuyacak insanlar topluluğunun derdi.
dün itibariyle bu teknikleri öğrenmeye merak sarmış ve bu yolda ilk adımı hızlı okuma kitabındaki egzersizleri yaparak atmış bulunduğum, faydası olacağına inandığım durum.
amerikan(?) ordusundaki uçaksavar kullananların uçakları daha iyi nasıl görebileceği araştırıldığında ortaya çıkmıştır. gözü eğitmek ve beyinle senkronizasyona ulaştırmaktır. objelere uygulanıyor okumaya neden uygulanmasın? diye merak edilince çıkan sonuçtur hızlı okuma.
hızlı okuma denilince herkesin aklına gelen maksimum hızda okumadır. fakat "siz ferrari kullanırken hep 5. viteste mi gidiyorsunuz?" diye sorarlar adama. ya da: kekeleyen adamı dinlediğinde mi daha çok anlarsın yoksa normal konuşan birini dinlediğinde mi.
okumanın amacına göre değişir bu hız. anlayarak okumada maksimum hız 400kelime/dakika civarıyken, göz gezdirmeli okumada 1000kelime/dakikaya çıkabilir. göz gezdirmeli okuma genelde araştırma yaparken kullanılır. içindekilere bakmanın dışında "dizin" kısmını da okuyanlar daha iyi anlayabilir.
kimse ansiklopedide bilgi ararken tüm ansiklopediyi baştan sona okumaz göz gezdirmeli okuma da bu yöntemin geliştirilmiş halidir.
kısaca hızlı okuma candır. çok okuyanlar zaten hızlarını arttırmış oluyorlar. ama yanlış okumadan kaynaklanan frenler sayesinde 300kelimeye çıkmaları bile hayli zaman almaktadır.
40 Türkçe Soruluk ygs deneme sınavında ilk 30 soruyu 11dk de sonraki 10 soruyu dil kuralları ile ilgili oldugundan 9dk de bitirebilmemi saglayan işe yarar şeydir. Sadece 5 yanlış yaptığım da bir gerçektir.
Bugün kitapla basladığım teknik. Çalışan kas ağrır mantığıyla yola çıktığımdan bir günde 20 sayfa kadar ilerledim. Gözlerim öyle böyle değil ağrıyo şerefsizim. Uyumak istiyorum sözlük.
Göz egzersizleri yapılarak sonrasında metinleri okuyup değerlendirme sorularını cevaplayarak başarılabilecek olay. Bu işte uzman arkadaşların bilgisine ihtiyaç vardır. Soru bankası gibi testleri olan bir kitap varsa kolayca başarılabilecek eylem.