“yalnızca bir günah vardır, tek bir günah. o da hırsızlıktır. onun dışındaki bütün günahlar, hırsızlığın bir çeşitlemesidir...”
...
bir insanı öldürdüğün zaman, bir yaşamı çalmış olursun. karısının elinden bir kocayı, çocuklarından bir babayı almış olursun. yalan söylediğinde, birinin gerçeğe ulaşma hakkını çalarsın. hile yaptığın, birini aldattığın zaman doğruluğu, haklılığı çalmış olursun.
içişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye genelinde 2017 yılında 102,743, 2018 yılında 73,861 hırsızlık vakası olmuş.
iller bazında Ankara ’da 2017 yılında 11.155, 2018 yılında 4.083 hırsızlık,
istanbul ’da 2017 yılında 28.970, 2018 yılında 19.993 hırsızlık, izmir’de 2017 yılında 7.468, 2018 yılında 3.315 hırsızlık vakası olmuş.
Soru:
"biri hırsızlık yaparsa cezası ne olur?"
Cevap:
"Hırsızlığı meslek edinmişse eli kesilir, yok eğer aç kaldığı için çalmışsa yöneticinin başı kesilir"
çok kötü bir şey hele ki çok özel ve anısı olan bir şeyse. eskiden bakkaldan cips çalmıştım arkadaşım söylediği için ama artık hiç yapmıyorum. o zaman liseliydim. herkesin malı kendine ait. annem ben küçükken eniştemin teyzesinin çocuğunun oyuncak köpeğini gizlice almıştı ama eniştemin teyzesinin çocuğu aradan yıllar geçtikten sonra o oyuncağı geri aldı.
efsane eser uçurtma avcısının efsane yazarı halid hüseyin'e göre en büyük günah hırsızlıktır.
cinayet işlesen yaşam hakkını,
yalan söylesen doğruya ulaşma hakkını,
tecavüz etsen masumiyet hakkını çalarsın. yani her kötü eylem muhatabından birşey çaldığın anlamına gelir der. doğru da der.
gasp değildir, yan kesicilik değildir, güveni kötüye kullanma değildir, yağma değildir. hırsızlık hırsızlıktır bunlarla karıştırılır genelde.
yani 'metro'da 'cebinden' 'habersiz' olarak 'tanımadığın' birisi cüzdanını 'alıp uzaklaşsa' bu hırsızlık olmaz, yan kesicilik (halk dilinde kapkaç<bu bile farklı aslında>) olur.
adam sana cebir/zor kullanma yoluyla delici kesici alet teşhir ederek (veya gücünü aşırı şekilde seni alt edecek şekilde kullansa) herhangi birşeyini zorla alıp gitse bu da hırsızlık değildir, gasptır.
5 sene önce falan marketten bisküvi çaldığım olmuştu ama artık asla öyle bir şey yapmam ve yapmıyorum da zaten. ama arkadaşım beni yönlendirmişti. onu dinlemeyebilirmişim. o zaman liseliydim. 17 yaşıma girdikten sonra hiç öyle bir şey yapmadım diye hatırlıyorum. birkaç kere farklı yerlerden öyle olmuştu. bir yerden de almış mıydım yoksa biri gördüğü için geri mi bırakmıştım tam hatırlamıyorum ama biri gördüğü için bırakmışımdır belki. yapan yapıyor ama yapılmaması gereken bir şey aslında. islam dinine göre cennete hırsızlık yapan mümin de girer, aslında o zamanlar bundan da etkilenmiş olabilirim ama hırsızlık bir suç. gerçi zaten büyük bir şey hiç çalmadım. hele kimsenin şahsi malını asla çalmadım çalmam da.
--spoiler--
geçen hafta telefonumu çaldılar. dışarıda iğrenç canlılar var. hala çok üzülüyorum.
--spoiler--
benim telefonumu da bir adam kapıp kaçmıştı elimden. sırf o yüzden artık telefonum şifreli. neyse ki hem ucuz telefondu hem de şimdiki telefonum bence daha iyi. ayrıca banka bilgilerim falan da yoktu ve imei'yi kapatmıştık galiba btk'yı arayarak. çaldıktan sonra parçalarını sattı mı ya da tamamını sattı mı, saattıysa ne kadara sattı bilmiyorum. dikkatli olmak lazım. yazlıktan rahmetli komşu da altınları çalındı diye alzehimer olmuş ve açlıktan vefat etmiş diye biliyorum. ablam iyi ki bana pahalı telefon almamış.
Bakan Yerlikaya açıkladı: Hırsızlıkta yüzde 48 düşüş var
içişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Türkiye'nin Huzuru Toplantısı'nda asayişle ilgili veriler paylaştı. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda Türkiye genelinde yüzde 30 ortalama azalma olduğunu belirten Bakan Yerlikaya, "Beş hırsızlık türü, evden hırsızlık, otodan hırsızlık, iş yeri ve kurumdan yapılan hırsızlık ve motosiklet hırsızlığında yüzde 48 düşüş var" diye konuştu. Yerlikaya, Türkiye'de son dönemde 'asayiş olaylarının arttığı' söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını da vurguladı.