hem hafif hem de bağlayıcı bir tadı vardır koca kaseyi tek başınıza bitirtebilirsiniz.marketlerde ufak ebatlarda satılmaktadır.kazandibi ile birlikte alınıp sayışma usülü yenir.sonra geri kalan da yenir...
Herkesin aaa süper dediği ama benim pek beğenmediğim rengi sarımsı bir tatlımız... Bunu da yunanlılar sahiplenmez umarım...Sevmesem de, yemesem de bizim tatlımız son tahlilde...
isminin şurdan geldiği riveyat edilir:
eski dönemlerde bir hatun kişi savaştan dönen kocasını karşılar.yokluk yılları olduğu için evde sadece süt,şeker ve peynir vardır.kadın da başka yiyecek bir şey olmadığı için bunları karıştırır pişirir ve kocasının önüne koyar, iştahla yediğini görünce de hoş mu erim diye sormaya başlar. ve hoşmerim tatlısı ortaya çıkar. tekirdağınki çok güzeldir,balıkesirinkinden daha lezzetlidir. ama tabi bunu türk-yunan baklava çekişmesine çevirmeye gerek yoktur. afiyet olsundur.
peynir tatlısıdır.hoş bana tatlıdan çok patates püresi gibi gelmiştir o ayrı.lan o kadar para verdik arkadaşla aldık, kaşıklarla birbirimize fırlatmaktan başka birşeye yaramadı. yiyemedik heder oldu.
edit:beğenmedim ben var mı allah allah.kişisel tercih bu arkadaşım.
edit2:olum ne çok seveni varmış ya.
edit3:eh artık yuh.kesin bunlardan birisinin kız arkadaşının ismi höşmer filan.daha başka açıklayamyacağım bu durumu.örgütlenmiş geliyolar.
konya'da bilinenden çok başka bir şekilde yapılan bir tatlıya verilen isim. kaymak, un ve baldan çıkan sonuç gerçekten şaşırtıcı. inanılmaz bir lezzet bombası. lezzetli olduğu kadar bağımlılık yaratıcı, bağımlı yaptığı kadar da kalori içermekte maalesef. ancak alınan kaloriye değecek bir lezzet olduğu kesin.*
sıvı yagda kavrulan unun şeker yumurta ile birleşiminin uzunca süre tandır'da bekletilmesi ve sonra sertleşmiş taş gibi olmuş pişmiş hamurun üzerine kızmış şeker şerbetinin dökülmesi ile oluışturulan bol şerbetli çok yenildiğinde mide bulandıran tatlı.
iç anadolu bölgesinde yapımı bu şekildedir. (bkz: angara)
Balıkesir her tarafında farklı şekillerde yapılan bir tatlı. Bazısı pişirildiği gibi kutularını konup satılır, bazısı fırınlanır da öyle satılır. Bazısı rondoda çekilmiş gibidir, bazısının içinde peynir parçacıkları durur. Hepsi güzeldir.
500 gram taze tuzsuz peynir veya tatlı lor (Buna çok dikkat edin.Kesinlikle tuzlu peynirle yapmayın)
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı şeker
500 gram ceviziçi
ve yeterince tarçın
Hazırlanışı:
Çatal ile ezilmiş peynir veya tuzsuz lor çukur bir kapta hafif ateşte karıştırılarak eritilir.Un ayrı bir kapta hafifçe karıştırılarak kavrulur.Erimiş peynire kavrulmuş un ve şeker ilave edilir.Ve sarı yağı çıkıncaya kadar karıştıra karıştıra kaynatılır.Ateşten alınıp 15 dakika kadar kapağı kapalı olarak dinlendirilir.Bu haliyle üzerine ceviziçi ve tarçın dökülerek yenilebileceği gibi istenirse fırınlanarak süt kaymağı ile tüketilebilir.
En güzelini Havranda (ilçesi) yiyebileceğiniz ve koyun inek sütünden yapılmış peynirleri ile değişik dormlarda sunulan ve dahi Çanakkalede bu tatlıyı birde fırına verip oraya ait başka bir tatlı formunada sokulabilen tatlı türüdür.
balıkesirli bir arkadaşımın memleketinden getirdiği, şirketçe paylaşarak yemeye koyulduğumuz tatlı. bir heyecanla daldırdık kaşığı, fakat beklentimi karşılamadı. daha önce tansaştan alınan bir höşmerimden bir iki kaşık tatmıştım, damağımda fena bir tat bırakmamıştı. fakat bu balıkesirden gelen, özünden geldiği halde beğendiremedi kendini bana. çünkü çok şekerli, ağır bir tat kaldı dilimde. ya güzel yapılmamış, ya başka bir yapandan yemek lazım, ya da benim bünyem beğenmedi..