dokuma tekstil konfeksiyon sektöründen gelme birisi olarak çoğu marka nın kumaşlarını dahi beğenmem. halbuki etiketi bilmem kaç paradır.. pamuk mu viskon mu elyaf mı pollyester mi anlarım anında. boyalı mı baskılı mı deseni atkı çözgü dokumasından mı ayırd edebilirim. zaten pamuklu kumaş yok denecek kadar az. kalmadı. suni sentetik dolu nerde o kütür kütür gabardin kumaşlar. bitti..
millet modayı markayı kalite zannediyor. her marka yada moda mamül mal kaliteli değildir. kaliteli mal işportaya düşmez. eskiden düşüyordu artık o da kalmadı. geçen çok kaliteli bir ürün denk geldi 200 TL ye iki tane pantolon aldım. biri kot diğeri kanvas. aynı mal mağazada (mavi Jean) baktım 750 TL x 2 = 1.500 tl. 1.300 TL kâr bana kaldı. niye fazla vereyim ki? adı sanı duyulmamış bir marka olsun ne çıkar? mal kaliteli mi ben ona bakarım. hatta benim aldıklarım daha iyisi. 2006 tan sonra (çin kumaş ithalatı sayesinde) Türkiye'de tekstil bitti. kalanlar ise ev tekstili döşemelik perdelik kumaşlar. giyim konfeksiyon olarak mevcut iyi olanlar da uçuk rakamlar istiyorlar. bir takım elbise aldık arkadaşın mahkemesine gidilecek diye geçen sene 12.000 TL para ödedi, içim sızladı ya. kumaşı görsen sümük gibi. on para etmez. gömlek aynı ayakkabı desen öyle. neymiş mağaza malıymış. milleti marka ayağına ayakta düdüklüyorlar olanı biteni bu kısaca. kim ne tutturursa. soygun ekonomisi..
moda sadece bir giyim değildir.
moda kendine yakışanı (yakıştırdığını) giymektir.
örn: kırmızı renk moda ise kırmızının tonlarını ten veya vücut tip/proporsiyonunuza göre, giysilere göre (pantolon gömlek vb) cinsiyetinize, makyajınıza, aksesuarlarda göre bu rengi kullanır tercih edersiniz.
moda size bir odun-kereste verir.
siz bu odundan ister masa ister sandalye yaparsınız.
tıpkı bir kadın silüeti - vektörel taslak gibi düşünün. modaya göre tek tip giyinip sanki bir hapishane bahçesinde volta atan dalton kardeşler gibi dolaşmak anca kişilik, karakteri oturmamış ve beğeniyle kalite algısı şekillenmemiş kişilerin moda algısı ve tercihidir.
gianni versace moda için "iyi bir kıyafet yaratmanın anahtarı kendin olmaktır. Trendlere boyun eğme! Modanın sana hükmetmesine izin verme, sadece kim olduğuna, giyim tarzın ve yaşama biçiminle neyi ifade etmek istediğine karar ver!" der.
moda kimliktir. dünya'ya, yaşama bakışının, kim olduğunun yansımasıdır.
üzerinizde ki giyim tıpkı tezgahta bir ürünün fiyatı, içinde ne olduğunu yazan etiket gibidir.
gianni versace. versace markasını yaratan tasarımcıdır. 10 yılda (1980 - 1990) marka olarak 800 milyon dolarlık bir değer ortaya çıkarmıştır. bu günün değeriyle (cumulative price) 3 milyar dolarlık bir moda şirketi.
Bunun dışında; marka takıntısı olan kişilerin gösteriş meraklısı olduğunu düşünüyorum.
Giysiyi markasına göre değil de görünümüne göre beğenmek daha mantıklı.
Beğendiğiniz giysi marka da olabilir ama sırf marka diye boktan giysileri güzelleştirmeyin.
Reca ediyoğrooom.
valla benim annem ben çocukken bana bi kot pantolon dikmişti, eşşek kadar herif olduk, o kot pantolonu hala bizim yeğenlerin çocukları giyiyomuş, ve pantolon halen daha bana mısın demiyomuş.
nerden baksan 30 yıllık pantolon.
kaliteyle para hep aynı saflarda yer almaz.
300 euroya gömlek alırsın, bi yıkarsın, rengi değişir.alacalı bulacalı bişey olur. icabinda 10 euroya zikindirik diye pantolon alırsın, gayet iyi çıkar.