homeros gerçekten yaşadı mı?
eski dünyanın en ünlü, aynı zamanda en etkileyici yazarı olarak bilinen homeros'un varlığına şüpheyle yaklaşan dil bilimciler var. bir varsayıma göre, şiirler çeşitli ozanlar tarafından kaleme alınmış ve daha sonra "homeros"a ait olduğu iddia edilmiştir. bir diğer varsayım ise; homeros, odysseia'nın birinci bölümünü yazmış geri kalanını bir ya da daha çok ozan tamamlamıştır.
bu varsayımların temeli tabii ki bilimsel verilere dayandırılmış. şöyle ki; ilyada ve odysseia ve homeros'a ait olduğu düşünülen tüm şiirler incelenmiş. homeros'un eserlerinde çeşitli lehçelerin bulunduğu saptanmış. (o dönemde insanların tek bir lehçe ile konuştuğu bilinmektedir.)
öyle veya böyle sonuç olarak "homeros" klasik mitolojinin temelini oluşturan dünyanın en ünlü ozanlarındandır.
homeros'un destanlarındaki dünyada dostlar birbirlerini ölesiye severler, çok cömerttirler, durmadan tanrılara kurban kesip şölenler yaparlar. Düzen kuran kötü insanlar vardır, Odysseus gibi çok çile çekmiş yiğitler vardır. Devlerin yaşadığı ülkeler, korkunç mağaralar, şarkılarıyla insanları büyüleyen seirenler, lotosyiyenler, gibi masalsı bir yerdir.
"kadının yüreğinde nasıl bir ruh barınır öğren!
o ancak birlikte yaşadığı erkeğin evini zenginleştirecektir.
erkek öldüğünde, kadın artık çocuklarının yada gençlik günlerinin yoldaşını düşünmez;
ve onu arayıp sormaz..."
tanrı iradesinin insan iradesi karşısındaki durumunun ne olduğu sorusuna cevap aramaya çalışmış bir dedemizdir.
bilindiği gibi adamın dünyası tanrı kaynıyor. fakat 'öyle heves olsun, şeyimin keyfine yapıyorum ben bunu' tarzı bir yaklaşıma sahip değil. aksine bu tanrıların arasındaki ilişkilerde, insanın iradesinin izlerine rastlıyoruz. ayrıca metinlerinden belirli bir düzenin varlığına inandığı kanısına varabiliriz. yani bu düzen öyle bir işlemekteydi ki, tanrılar bile kendi kaderlerine boyun eğmek zorundaydı.
Homeros, yunan duygu ve düşüncesinin ilk ürünleri olan ilyada ve odysseia adlı destanlarının derlyecisidir. Aslında homeros yunan mitolojisinin de temellerini atmıştır, yunan mitolojisi ve edebiyatı Homeros'ın sayesindedir.
okulun ilk dönemlerinde hikayeleriyle bizi zora sokan, kitaplardan okumayıp filmlerinden takip ettiğim. yarattığı büyük savaşçı peleusun oğlu tez ayaklı aşilin gay oldugunu geç öğrendiğim ve gay de olsa böyle büyük bir savaşçının topuğundan oklanarak ölmesini içime hala sindiremediğim,yine de ölmüş adamın arkasından konuşmayı burada kestiğim hemşerim.
filoloji öğrencilerine sınav konusu olan "illiad" ve "odyssey" adlı güzide (?) eserleri günümüze kadar göndermeyi başarmış nadide (?) kişi. antik dede korkut.