hollanda daki türkiye köyü

entry6 galeri0
    1.
  1. hollanda’nın belçika sınırındaki oostburg ilçesine yakın bir noktada bulunan köy. monique sturm adında turkiye asigi bir gonullu elçi bulunan köye ilk gelen türk 1988 yilinda baris manço imiş.
    2 ...
  2. 2.
  3. Yakında bağımsızlığını ilan edip Türkiye'ye katılacaktır.
    0 ...
  4. 3.
  5. Muhtarı sarıların wilco'dur.
    1 ...
  6. 4.
  7. birçok avrupa ülkesinde var olan türkiye köylerinden biridir.

    düşündüm de türkiye'de başka ülkeler gibi yaşayan köyler olsaydı bizim milliyetçiler yine aynı şekilde hoşgörür müydü merak ettim.
    2 ...
  8. 5.
  9. (bkz: polonezköy)
    (bkz: acemler)
    (bkz: karaköy)
    (bkz: yenibosna)

    Yukarıdaki yerler sırasıyla polonyalıların, iranlıların, kırım (karay) yahudilerinin ve Yugoslavya halklarının yerleşimine açılan bölgelerdir.
    0 ...
  10. 6.
  11. hollanda’nın belçika sınırındaki oostburg ilçesine yaklaşınca türkiye levhası görülüp "oo.. hadi bir fotoğraf çekilelim" deniyormuş.
    benelux ülkelerinin ortasındaki köye yaklaşınca dalgalanan türk bayrağını gören "heyt be" diyordur diye düşünüyorum.

    türkiye köyü deniliyor ancak köyde hiç türk yaşamıyor.
    köyün hikayesi 1590-1604 yılları arasına kadar gidiyor. zeeland bölgesi, 1600'lerde hollanda ile ispanyollar arasında yaşanan savaşlarda en önemli savunmanın yapıldığı yer. hollanda için stratejik önemi çok fazlaymış. o dönem ispanyolların elinde esir bulunan 1500 kadar türk forsa hollandalıların yardımı ile kurtulmayı başarır.
    leventler kendilerini kurtaran hollandalılara kıyafetlerini ve flamalarını hediye eder. üç hilalli osmanlı flamalarını gemilerine çeken hollandalıları gören ispanyollar, osmanlı'nın donanma gönderdiğini sanarak geri çekilir. böylece ülke büyük bir istiladan kurtulurlar. -malum yıllar osmanlı'nın 6 okka çektiği yıllar-
    hollandalılar’ın bağımsızlık mücadelesi sürecinde yaygın olarak kullandıkları sloganlardan biri de “katoliklerdense türkler”miş.

    ispanyol idaresinin hollanda’da hızla yayılan protestanlığa karşı sıkça başvurduğu engizisyon mahkemeleri uygulamalarına karşılık, osmanlı idaresinin hrıstiyan ve yahudilere karşı göstermiş olduğu hoşgörüden haberdar olmasıdır. bu dönemde ispanyollara karşı yürütülen propaganda savaşının bir parçası olarak yayınlanan birçok bildiride, toleranssız ispanyol idaresi hoşgörülü osmanlı sistemiyle kıyaslanarak eleştirilmiş. neyse olaylar böyle gider köye dönüş yapalım.

    kapısında "türkiye elçiliği" yazan evde, ziyaretçileri monique sturm karşılıyor. sturm ablamız gönüllü bir türkiye elçisi. müzeye çevirdiği evi, ziyaretçilere türkiye kültürünü tanıtmaya yönelik döşenmiş. gelenleri kapıdaki ‘ne mutlu türküm diyene’ levhası karşılıyor. hemen altında ise ‘hoş geldiniz’ yazıyor. duvarda osmanlı padişahlarının tablosu var. tablodaki bütün padişahları tanıyor sturm ablamız hatta trt belgesel izliyormuş.(başka kanallarda var ama bu ilgimi çekti) odanın orta yerinde duran tepside türk çayı, türk kahvesi ve ince belli çay bardakları sergileniyor.
    köye ilk gelen türk, barış manço’ymuş. sturm ablamızın gönüllü elçi olmasına da o sebep olmuş.

    avrupada bir başka türk bayrağının dalgalandığı yer için (bkz: ipthausen)
    5 ...
© 2025 uludağ sözlük