Almanların hitleri bu denli güçlü hale getirmesinin nedenlerinden biri hitler in 1930-1938 arası ülkedeki savunma sanayine aşırı yüklenmesi sonucu ortaya çıkan istihdam ihtiyacı nedeni ile ülkedeki 6 milyon aktif işsizin neredeyse tamamına iş bulunması, bu bağlamda enflasyonun neredeyse sıfıra indirgenmesi idi.
bu nasıl cahil bir benzetmedir.
türkiye cumhuriyeti cumhuriyet rejimi ile oturmuş sisteme sahip bir devlettir. ve hükümetler ancak ve ancak seçim ile değişir. geçmişten bugüne sayısız hükümet değişikliği yaşamıştır ve bu olağandır.
gelelim almanya'ya.
almanya'da hitler seçim ile görevini bırakmamıştır. işgal ile görevden uzaklaşmıştır.
ve yine hitler sonrası almanya 1945-1990 yılları arasında ikiye bölünmüş bir halde idi. doğu ve batı almanya. tıpkı kuzey-güney kore misali. 1989'a dek dünyanın utanç duvarı berlin duvarı inşa edilmişti.
velhasıl türkiye'nin meşru seçimleri ile almanya'nın işgale uğramasını bir tutmak cehaletten başka bir şey değildir.
ayrıca almanya'nın işgal sonrası halini bilmeyenler almanya'yı hep günümüz haliyle var sanıyorlar.
gelelim alman ekonomisine.
almanya tıpkı ingiltere gibi sanayi inkılabı sonrası sanayileşmeye başlamış bir devlettir. ingiltere ve fransa'nın ardından sanayileşen 3.devlettir.
birinci dünya savaşında alman sanayisi kuvvetli bir hale çoktan kavuşmuştu. türkiye ise büyük sanayi atılımlarını ancak 1925-1935 dönemlerinde yapmaya çalışacaktı. türkiye nasıl sanayileşiriz diye sorarken almanya sanayi devi halini almış ve yüzyılı aşkın bir birikim oluşturmuştu. hitler'den önce de, sonra da sanayi ülkesi idi.