bugün

hipertrikoz olarak da bilinir.
vücudun bir bölümünde ya da tamamında görülen aşırı kıllanma.
kıl kesecikleri çok gelişmiştir.
yüzü aşırı kıllı olan bi kadın buna örnek teşkil eder.
en sık rastlanan yer türkiyedir...
asyalı ve kuzey avrupalı kadınlarda az, akdeniz ülkelerinde fazla görülen hastalık.
kadınların androjene hassas bölgelerinde ince kılların kalınlaşması sonucu meydana gelir. en çok dudak üstü bölgesinde kıllanma görülür. Kadınlarda terminal kılların erkeklere benzer şekilde büyümesi ve dağılımı mevcuttur. Özellikle üst dudak, çene, meme uçları, karın alt kısmı, lumbosakral bölge ve bacaklarda belirgindir. Kozmetik ve psikolojik sorunlara neden olur. Hirsutizmli bir kadında kliteromegali ve erkek tipi kas yapısı olmasına virilizm adı verilir. kılın uzunluğu ve sertliğine göre her bölgeye 0-4 arası puan verilerek 0-36 punalık bir toplam skor elde edilir. buna ferrman-gallway sınıflaması denir. subjektif bir metoddur.

(bkz: virilizm)
özellikle kadınlarda aşırı vücut kıllılığıdır; polikistik over sendromunun klasik belirtilerinden biridir.
Erkek estetiğinin temel unsurlarından olan kıl, kadınlarda tam tersine çirkinlik vesilesi olabilir. Aşırı kıllanma, bir hormon dengesizliğine bağlı olabileceği gibi tamamen sağlıklı insanlarda hiçbir sebep olmadan da görülebilir.

Kadınlarda aşırı kıllanma iki şekilde olur. Birincisi androjen hormonuna bağımlı olmayan kıllanma hipertrikoz, diğeri ise androjen hormonuna bağlı olan kıllanmadır hirsutizm.

Belirtiler;

-Kıllanma dışında ciltte akne, yağlanma
-Genellikle adetler düzensiz
-Bazı erkeksi belirtiler [ses kalınlaşması, erkek tipi saç dökülmesi]

Tedavi;

Kıllanmanın tıbbı tedavisi mümkündür. Fakat ilaca cevap yavaş olduğundan tedavi 2 yıla kadar uzayabilir. ilaç tedavisi mevcut olan kılları dökmemekte, daha sonra çıkacak olan kılların gelişimini yavaşlatmakta veya durdurmaktadır. Ayrıca ilaç tedavisi 6 aydan önce etki göstermeyeceği için kozmetik açıdan mevcut kılların epilasyon ile alınması tavsiye edilir.

yapılacak şey ise; Aşırı kıllanma şikayetinde üniversite hastanelerinin endokrinoloji polikliniğine müracaat etmelidir.
aşırı kıllanma değil, kıllanma anlamına gelir. kıllar temel olarak villus ve terminal olmak üzere iki türdür. villus kıllar, halk arasında 'tüy' olarak kabul edilen ince esnek, renksiz şeffaf ya da açık renkli uzaktan ve yakından da farkına varılamayandır. terminal kıllar ise yaş ilerledikçe ya genetik olarak doğuştan gelen ya da seks yaşamının ve stresin hormonal dengeyi bozması ile ortaya çıkan sert siyah belirgin ve sık kıllardır. genetik sebepler ya da hormonal bozulma nedeniyle villus kıllar uyarım alarak terminal kıllara dönüşür. sonuçta eskiden şeffaf olan ve varlığı bile hissedilmeyen tüycükler bir bakmışınız ki kapkara kıllara dönüşüvermiş * ondan sonra döşünüz, göbeğiniz, kollarınız, el ve parmaklarınıza varıncaya değin tüm villus kıllar terminal kıllara dönüşür. sonuç mu? elaleme madara olursunuz.. bir örnek,

(bkz: recep ivedik)
cushing sendromu olan bir bayan hasta vücutta aşırı kıllanma olması.
(bkz: kıl) düşman başına..
hurşitizm diye okuyunca o ne lan diye bi an düşündüğüm başlık.
kadında erkek tipi (terminal tipteki koyu ve kaba kıllar) ve daha çok erkeğe ait bölgelerde görülen kıllanma artışıdır. doğurgan kadınların yaklaşık %10 unda görülür. Bazen akne oluşumu ve alopesi de denilen erkek tipi kellik de görülebilr. altında pek çok neden yatabilir ama en sık idiopatik de denilen nedeni bilinmeyen hirsutizmle polikistik over sendromuna bağlı oluşan hirsutizm görülür. bunlara karşı çok daha nadir görülmekle beraber tümör etkenli de oluşabilir, bunlarda kıllanma diğerlerinden farklı olarak ani bir bulgu olarak gelişir.
kısaca aşırı kıllanma diye geçmekte.
aşırı kıllanma.

Hastalığı nedeniyle yüzünde çıkan tüylerle barışan Harnaam Kaur isimli kadın, Guinness Dünya Rekorlar kitabına girdi...

https://imgrosetta.mynet....ile/15858373/640xauto.jpg
https://imgrosetta.mynet....ile/15858370/640xauto.jpg

https://www.mynet.com/has...ina-girdi-1280045-mykadin