hiçlik

entry110 galeri3 video5
    46.
  1. Dusundukce icine dusulen sonsuz kuyu.
    1 ...
  2. 47.
  3. varlığın varabileceği en son durum, yada bir şeyin en derinin derinine inildiğinde karşılaşılan sonuç.
    1 ...
  4. 48.
  5. bazen bazı simgelerle ifade edilebilir. örneğin bu gece 4 sayısı ile.
    1 ...
  6. 49.
  7. efendim korkunç bir kavramdır. zira korkunç bir soruyu akıllara getirir.
    "ya hiç bir şey olmasaydı. şu an var olan anlamlandırdığımız tüm şeyler olma ihtimali varken olmasaydı. yokluk,hiçlik bile olmasaydı. yok kavramını ifade edecek kelimenin yada zihinsel anlamın bile olmayacağını düşünün. nasıl bir şey bu arkadaş?
    1 ...
  8. 50.
  9. nihilizm. nihil ne güzel bir isim. nihil, gel kızım.
    1 ...
  10. 50.
  11. Bilimciler açıkladı: Bir başka deyişle, "her şey" kuramının ardında yatan unsur "hiçlik" olabilir.

    • Gerçekte bir şeyden çok daha fazla hiçlik olduğu söylenebilir. Evrenin yaklaşık %74'ünü bir "hiçlik" ya da fizik uzmanlarının deyimiyle "karanlık enerji", %22'sini de gözle göremediğimiz ve "karanlık madde" adıyla bilinen parçacıklar oluşturuyor. Evrenin yalnızca %4 kadarı "bir şey" olarak tanımladığımız baryonik maddeden oluşuyor.

    •Bir şey deyimi bile çoğu zaman bir hiçlik içeriyor. Atomlar büyük ölçüde boş alanlardan oluşuyorlar. Maddenin katılığı, atomun içindeki parçacıkların oluşturduğu elektrikli alanlardan kaynaklanan bir yanılsamadan ibaret.

    •Yaşadığımız her saniye ile birlikte hiçlik de artıyor. 1998 yılında evrendeki genişlemeyi ölçen gökbilimciler karanlık enerjinin evreni giderek artan bir hızla sürüklediğine tanık oldular. Hiçliğin ve onun evrenin yazgısını etkileme gücünün keşfi gökbilim dalında son on yılın en önemli buluşu olarak değerlendiriliyor.

    •Ancak hiçliğin bile bir ağırlığı var. Karanlık maddenin içindeki enerji minik bir kütleninkine eşit; yaklaşık 402,000 km. boyunca iki yana uzanan küp biçimindeki bir uzay boşluğunda yarım kilo kadar karanlık enerji vardır.

    •Uzayda çığlık atsanız kimseler duymaz. Mekanik bir dalga olan ses boşlukta yol alamaz. Titreşim yaratacak bir madde olmadığında yalnızca sessizlik vardır.

    •Işık boşlukta yol alabilse de, kırılmasını sağlayacak hiçbir şey yoktur. Uzaylı romantiklere kötü bir haber: Yıldızlar uzayda göz kırpmazlar.

    •Kara delikler boşluk ya da delik değildirler; evrenin bilinen en yoğun kütleleri olan kara delikler hiçliğin tam karşıtıdırlar.

    •"Sıfır" ilk kez iÖ 300 yılına ait Babil çivi yazılarında görüldü. Babil halkı (söz gelimi 36 sayısını 306 ya da 360 sayısından ayırt etmek için) sıfırdan basamak belirleyici bir unsur olarak yararlanmaktaydı. Matematiksel bağlamda sıfır kavramı 5. yüzyılda Hindistan'da geliştirildi.

    •Sıfıra bölünen sayılar... hiçbir şey değildir, sıfır bile değildirler. Böyle bir eşitlik matematiksel açıdan olanaksızdır.

    •Osmanlı padişahı II. AbdülhaAmit'in 1900'lerin başlarında H2O ibaresini kimya kitaplarından sildirdiği, çünkü bunu "II. Hamit bir sıfırdır" anlamını içeren bir simge olarak algıladığı söylenir.

    •Floransalı mimar Filippo Brunelleschi'nin ufuk noktasını -hiçliğe doğru birleşen koşut çizgilerin varlığını- algıladığı 15. yüzyıla dek, Ortaçağ sanatı çoğunlukla düz ve iki boyutluydu. Ufuk noktasının ayırdına varılması sanatta perspektifin gelişmesine olanak sağladı.

    •"Doğa boşluktan nefret eder," diyen Yunanlı düşün insanı Aristoteles boşluktan nefret ediyordu. Yüzyıllar boyunca düşün dünyasını etkileyen Aristoteles'in boşluk ve hiçlikleri sürekli reddetmesi Batı dünyasının sıfır kavramını gecikmeli olarak benimsemesine neden oldu. 13. yüzyılda italyan bankerler sıfırın mali işlemlerde olağanüstü yararlı olduğunun ayırdına vardılar.

    •Boşluklar bir şeyleri içlerine çekip, soğurmazlar. Yalnızca çevredeki atmosferin maddeyi içine ittiği alanlar oluştururlar.

    •Creatio ex nihilo. Evrenin hiçten var olduğu düşüncesi söylence ve dinsel metinlerde en çok ele alınan konulardan birini oluşturuyor.

    •Güncel kuramlar evrenin bir boşluk enerjisi durumunda, yani boşlukta oluştuğu yönünde.

    •Ancak bir fizikçi için hiçlik diye bir kavram söz konusu değildir. Bunun yerine, boş alanlar sanal parçacıklar adıyla bilinen parçacık ve karşıt parçacık çiftleriyle doludurlar. Sanal parçacıklar hızla oluşurlar ve enerjiyi koruma yasasına uygun olarak yaklaşık 10-25 saniyede birbirlerini yok ederler.

    •Öyle ki, Aristoteles başından beri haklıymış.

    •Bir anda var olup, bir anda yok olan bu sanal parçacıklar enerji üretirler. Nitekim, kuantum mekaniğine göre, dünyadaki tüm santralların ve nükleer silahların içerdiği enerji bile bu sözcüklerin aralarındaki boşlukların içerdiği kuramsal enerjiye eşit değildir.

    •Bir başka deyişle, her şey kuramının ardında yatan unsur hiçlik olabilir.
    1 ...
  12. 51.
  13. fransızca bir değişle néanmoint.
    1 ...
  14. 52.
  15. benim de merak ettiğim bir kavramdır. hiçlik denilen şey var mı? eğer varsa hiçlik olmaktan çıkıyor zaten hiçlik denilen şey bizim uzayımızın dışındaki şey mi? orda hiçbir şey yok mu? kafamda deli sorular..
    1 ...
  16. 53.
  17. tam karsilamayacak ama bi nevi degerlerden uzaklasmak diyebilirim. onemsedigin seyleri ardinda birakmak belki.
    bilinci kaybetmekle tamamen hiclige ulasilabilir, belki.
    urkutucu olsa dahi arzulanan.
    1 ...
  18. 54.
  19. 55.
  20. hiçbir şeyin olmaması ve olma potansiyelinin dahi olmaması.
    1 ...
  21. 56.
  22. intihar öncesi içinde bulunan durumdur aynı zamanda. Soyaçekimin kaldırılamaz yükünün altında hiçliğe batmak.
    1 ...
  23. 57.
  24. Öyle bir şeydir ki hissizlik. Hizsizleşirsin işte tüm toplumdan kendini soyutlarsın hiçbir şeye karşı bir şey hissetmezsin. Yalnızsındır. Ne anlayanın vardır ne de dostun , ailenle dahi yabancılaşırsın. Geceler en iyi sırdaşın olur hayattan zevk almaz kendini intihara kadar sürüklersin..
    1 ...
  25. 58.
  26. âlemin küfre göre, hem başı, hem sonu "hiç"...
    "iki hiç" arasında varlık olur mu ki hiç?..
    necip fazıl kısakürek
    1 ...
  27. 59.
  28. An itibariyle national geographic de, yıldızlarla buluşma programının konuğunun kurduğu cümlede geçen kelime, neden hiçlik yok da varlık var? Kendisi rahipmiş.
    Bazen benim de kafamı kurcalar, bigbang öncesi hiçlikten nasıl varlık doğdu? Enteresan.
    1 ...
  29. 60.
  30. ateist olmamı engelleyen kavram.

    düşününce ulan hiç bir şey yokken bigbang'i oluşturan atomlar birden ortaya çıkıp bu kadar geniş bir evren nasıl oluşturur diyorum ve tanrı kavramının bir gereklilik olduğuna inanıyorum.

    konu hakkında aydınlatmak isteyen varsa beklerim.
    1 ...
  31. 60.
  32. 61.
  33. einstein ın termodinamik kanunları diye izah ettiği bir mesele var fizikçiler bilir. Kainatın bir sona doğru gittiğini, sonsuz olmadığını açıklayan. Burdan yola çıkarsak;

    öyleyse evrenin sonu varsa mutlaka başlangıcı da olmalıdır.

    oysa ki evrimciler ne iddia ediyorlardı: madde varken yok, yokken var olamaz.

    Big bang bile başlı başına bir hadise iken maddeden yola çıkanların --şayet gerçeklerin üzerini kasti örtmezler ise-- bir gün mutlaka manaya ulaşmaları kaçınılmazdır.
    1 ...
  34. 62.
  35. üzerine konuşulmayan şeyler hakkında susmak gerekir - sir ludwig wittgenstein-

    susuyoruz.
    1 ...
  36. 63.
  37. "Neden varolan genelde vardır da ve daha ziyade hiçlik değil? "

    - Martin Heidegger.

    Tahrik edici...
    1 ...
  38. 64.
  39. 65.
  40. 66.
  41. var mıyız yoksa her şey yanılsama mı ?
    bize bu hayatı kim bahşetti ?
    amacımız ve yerimiz ne ?

    gibi soruları sorduran kelimedir hiçlik.
    1 ...
  42. 67.
  43. Ahiret inancı olmayan kişinin öldükten sonra inandığı akıbet.
    1 ...
  44. 68.
  45. Sadece bir düşünce. Ancak beyinde olabilir ve sözcüklerle ifade edilebilir. Tasavvur edilemez, resme dökülemez.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük