heykel

    89.
  1. atölyelerine bayılırım. bi insan bunu nasıl yapabilir dediğim yüzlerce şeyden biri mermere, taşa hayat verilmesi. bernini'nin the rape of proserpina eserini muhtemelen görmüşsünüzdür şu muhteşem detayı da.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1718917/+

    işte bunun kadar şiddetli eserlerden biri paris'te sergileniyor. pek bilinmese de bence öyle güzel çalışılmış ki. muhteşem.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1718913/+
    15 ...
  2. 79.
  3. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1128947/+
    bursa da merkezi bir bölge. ulucami, valilik, ünlü atatürk heykeli ve heykel arkası, sönmez iş sarayı, ahmet vefik paşa tiyatrosu, tahtakale, bursa erkek lisesi, kız lisesi pirinç han ve koza hanın da içinde olduğu hanlar bölgesi, kapalı çarşı, uzun çarşı ve daha birçok tarihi ve modern çarşı, küçüklü büyüklü birçok tarihi cami , zafer plaza, tophane ve sultan mezarları imarathane ve tarihi evler gibi bursanın simgesi haline gelen birçok unsur bu bölgede toplanmıştır. ayrıca setbaşı, ırgandı köprüsü, yeşil cami, yeşil türbe ve emir sultan bölgesi de heykele yakındır.
    10 ...
  4. 76.
  5. bursada bir yer..
    heykelde buluşalım manasında bir yer..
    türk rock camiasının kült mekanlarından..
    belki de geçmiş zaman eki kullanmam gerekiyordu.. emin olamadım..
    her neyse, ben severdim orada 'winston soft+çay+muhabbet' olayını..
    şimdiki nesil derdine yansın artık..
    7 ...
  6. 2.
  7. 21.
  8. Heykel ya da yontu, çeşitli gereçler kullanarak üçboyutlu düzenlemeler yapma, bu yolla yaratılan estetik değerler aracılığıyla da duygu ve düşünceleri iletme sanatıdır. Oluşturulan üçboyutlu yapıt soyut ya da somut olguları canlandırıyor olabilir, betimleyici ya da süsleyici nitelik taşıyabilir. Heykel çok eskiçağlardan beri herhangi bir kişi ya da olayın anısını yaşatmak amacıyla da kullanılmıştır.

    Türkler çok eskiçağlardan beri taş işçiliğinde başarılı yapıtlar ortaya koymuşlardır. En eski örneklerine Orta Asya sanatında rastlanır. Orhun Anıtları anıtsal heykeller olarak da düşünülebilir. insan figürünün simgesi olarak taştan yontulmuş balballar, babalar da ilkel heykel örnekleridir. islam dininin benimsenmesinden sonra dinsel kurallar gereği, öteki sanatlarda olduğu gibi heykelde de betimlemecilik bırakılmış, bunun yerine süslemeci yanı ağır basan kabartmacılık, oymacılık, kakmacılık gibi sanatlar öne çıkmıştır. Gene de Anadolu Selçukluları'nın yaptığı yapılarda insan ve hayvan figürlerini kullanan kabartmalara rastlanır. Mezar taşları, nişan taşları Osmanlı Devleti döneminde de en ince biçimde işlenen, en güzel süslemelerle donatılmış yapıtlar olmuşlardır. Bazen çeşme, şadırvan, havuz, fıskıye gibi yararlı amaçlarla üretilmiş yapıtları da bunlarla birlikte düşünme olanağı vardır. Günümüzde Türk heykel sanatından söz edilirken batı etkisi altında gelişen, çağdaş üçboyutlu düzenlemeler oluşturma sanatı akla gelmektedir.

    Sanayi-i Nefise Mektebi Türkiye'de çağdaş heykel sanatı dalında eğitim veren ilk kuruluştur. Oskan Yervant Efendi, bu kuruluşta öğretmenlik yapan Osmanlı yurttaşı ilk heykeltıraşlardandır. Cumhuriyetin kuruluşuna kadar bu okuldan yetişen sanatçılar ihsan Özsoy, isa Behzat, Mahir Tomruk ve Nejat Sirelolmuştur. isa Behzat dışındakiler Cumhuriyet döneminde de yapıt vermişler, ayrıca içinden yetiştikleri okulun geleneği uyarınca yurtdışına gönderilmişler ve onlardan öğretmen olarak da yararlanılmıştır.

    Çağdaş Türk heykel sanatçıları arasında Ali Hadi Bara, Zühtü Müridoğlu, Nusret Suman, Ahmet Kenan Yontunç, Hüseyin Anka adıyla tanınan Hüseyin Özkan, yurtdışında da çalışmalarını sürdüren ilhan Koman, Hüseyin Gezer, Mehmet Şadi Çalık, Kuzgun Acar, Saim Bugay gibi adlar vardır. Bu heykelcilerin yanı sıra Sabiha Bengütaş, Nermin Faruki, Lerzan Bengisu, Günseli Aru gibi kadın sanatçılar da yetişmiştir.

    kaynak: http://www.turkish-media....sion/index.php/t8168.html

    not: entryimi silen guzel insan, yukarida kaynak belirtmisim zaten, daha ne yapayim? amuda mi kalkayim?
    4 ...
  9. 78.
  10. bursanın neresinde olursanız olun heykele gidilmez, çıkılır.
    3 ...
  11. 4.
  12. her daim orda yatar aşkları ölü çiçeklerin ...
    3 ...
  13. 75.
  14. türkiyede çomarlarca ''put'' diyerek kırılan, saatlerce emek verilmiş eserlerdir.
    3 ...
  15. 3.
  16. 34.
  17. --spoiler--
    bursa öyle bir şehirdir ki, tam ortasından e5 geçer. tramvay geçer. böler şehri ikiye. üst kısımda yer alan insanlar elit, zengin, dantel olarak adlandırılır. alt kısmı ise varoş topluluğudur. yıllarca o varoş mahallelerinde büyüyün bir birey olarak heykel, kesinlikle gidilip gezilesi, -giderken parfüm sıkılıp saçlar jölelenesi- bir yer olmuştur. sen buna istersen eziklik de. ama inan değil. nedeni yok. sadece eşşeğin zkinden dolayı..
    --spoiler--

    kazım karabekir mahallesinde oturan bir genç için heykel, mahfel'dir. emir sultan'dır. hünkar'dır.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük