bugün

gercek hesap uzmanı okuma yazması olmayan fakat iş para olunca coşan teyzelerdir.
araştırmalarıma bakılırsa olmasının afedersiniz ama kol gibi zor oldugu ama oldugunuz takdirde bal ilen gaymak olan meslek.
(bkz: içten pazarlıklı)
memleketin seçkin,10 yıl çalıştıktan sonra astronomik fiyatlara özel sektöre transfer olabilen,devlette kalırlarsa ağır bürokrat olma şansına sahip güzel insanları.
bürokrasinin en kalifiye teknik elemanı. ancak maaşları komiktir. mevzu sadece etikettir efenim. özel sektöre geçiş yaptıklarında, aylık 10000 tl üzeri gelir elde edebiliyorken; devlette sadece 2300 tl ye tamah etmek zorundadırlar. ondan sonra kamuda neden kalifiye eleman yok. gider tabi adam 5 aylık kazancını 1 ayda kazanacak.

10 yıl çalıştıktan sonra yeminli malı müşavir sıfatını kazanırlar. ve ayrıca, 2 yıllık yurtdışı eğitimine gittikleri vakit; istifa edip özel sektöre geçemezler artık.
devletin en üst kademe vergi denetleme görevlileri. vergi denetimi maliye bakanlığı bünyesinde vergi denetmenleri, maliye müfettişleri ve hesap uzmanları tarafından yapılır. hesap uzmanları maliye bakanlığı içerisin de en taşşaklı olanlarıdır, en dandik durumdakiler ise vergi denetmenleridir ki bu düşüklük hem maddi hem de manevi anlamda böyledir. vergi denetimini öyle küçük şirketlere değil de kodaman şirketlere yaparlar. vergi meselesesinin altyapısını bunlar oluşturmuşlardır. hala da değişiklikler de falan bunların parmağı vardır. devletin en üst düzey bürokratları arasındadırlar. direkt maliye bakanına bağlı olarak çalışırlar. yazları turneleri falan olur. şu anda aşağı yukarı maaşları yani yardımcı maaşı 2550 tl civarındadır. yıl da dört maaş ikramiye, şansınız varsa lojman falan da çıkar. bunların kurumları falan vardır. (bkz: huk) üç kademe de huz. yrd. olunur. öncelikle kpss p54' den 85 ve üzeri 85 ve üzeri puan alanlar içinden de ilk 150-200 kişinin arasına girmeniz gerekir. tum bu şartlar kurum sınavına girmeniz için yeterlidir. kurum her sene iki sınav açar, belli bir kontenjan yoktur şartlarına uyanları alırlar zaten her seferin de 10-15 kişi alırlar. yani anlayacağınız baya zordur bu kuruma girmek. fakat bu kuruma girdiğiniz de geleceğiniz parlaktır. siyasete ilginiz alakanız varsa devletin en üst kademelerine gelebilirsiniz. (bkz: kemal unakıtan) (bkz: kemal kılıçdaroğlu) yok devlet işi bana gelmez derseniz 5-10 sene çalışıp özel sektöre çok özel maaşlarla geçersiniz. ha bir de on sene çalıştıktan sonra sınavsız yeminli mali müşavir olursunuz. kurum da kalmak isteyenler huz. yrd. lığını acaip zor sınavlardan geçerek huz. olabilirlerse mutlu olurlar. sınavlar için; (bkz: adamın götünden kan alırlar kamil kan)

edit: kaldırılmışlardır. bundan böyle vergi müfettişi ünvanına sahip olacaklar.
kemal kılıçdaroğlu kendi döneminde yapılan sınavda türkiye 3. sü olmuştur.
Kesin evdeki hesabı çarşıya uyduramıyodur.
(bkz: devlet bahçeli)
maliye bakanlığı denetim elemanlarıdır. direkt olarak bakana bağlı çalışırlar. emir ve talimatları direkt bakandan alırlar. kamuda uzanamayacakları makam yoktur keza bürokratların çoğu hesap uzmanı kökenlidir. giriş sınavı kamu kurumları içinde en zor olanıdır. her sene açtıkları kadronun yarısı kadar eleman alırlar çünkü kriterlerini bayağı yukarıda tutmuşlardır. hatta (bkz: )kemal kılıçdaroğlu bir mülakatında hesap uzmanlığı sınavını kazandığında seviçten ulustan bakanlıklara kadar yürüdüğünü söylemiştir. ama hesap uzmanı olduktan sonra maliye alanında tam bir uzman olursunuz. nitekim çoğu üniversitelerde vergi hukuku dersine hesap uzmanları girmektedirler.
tarihi ünvan, son on içende azınlık olarak çok iyi üstadlar yetiştirmelerine rağmen maliye bakanlığını babalarının çiftliği gibi kullandıkları için yine ekonomi-maliye kavramı olan 'tasfiye' sürecini içselleştirmek zorunda kalmışlardır, kendi yardımcılarına bile sahip çıkmayarak hesabı onlara kesmişlerdir, 1950 lerde göreve başlayan bir üstadalarıyla, yine kendilerinin yaptığı bir röportajda; 'okulu bitirince istanbul deftarlağına gittim, yarın işe başla, hesap uzmanısın sen artık' dediklerini unuturak; bu gün çok zor sınavla mesleğe başladık biz diyerek kendi hikayelerini unuttukları için kendilerini tasfiye eden nadide meslek mensupları,
kendi tarihine ve hikayesine ihanet etmiş meslek grubu, çağımıza yükseltilmiş halleri için; (bkz: vergi müfettişi)