en nefret ettiğim insan tipi. insanın bir kriteri olur nabza göre şerbetçi olmaya kendinden taviz vermeye gerek. ağırlığınız olsun bir çevreye karşı, seçiçi olmakta her zaman fayda var.
Evet var öyle insanlar..
Diğerlerinin neden öyle olduğunu bilemem, lakin kendimi anlatabilirim..
Mesela dünya görüşüm veya genel kabul görmüş normlar üzerinde de fikirlerimin ayrı düştüğü insanlar ile, önce onları dinlerim bakarım anlattığı konu ile ilgili bilgisi ne kadar derin veya yüzeysel, eğer anlattığımı anlayacak kapasitede ise medeni seviyede sohbetimiz devam eder.
yok la deyip lo demiyorsa, sohbetimi nazikçe sonlandırır, ne karşımdakini üzerim ne de kendimi gereksiz tartışmanın ortasında bırakırım,
Ama ilişkimi de kesmem, sadece o insanın anlayacağı düzeyde iletişimimi tutarım, ne olursa olsun her insan değer görmeyi hak eder..
iki yüzlüleri bir kenara ayırırsak böyle biri olmak mümkündür aslında. ilk tanışma anında sıcakkanlı kalabiliyorsanız büyük bir artı. insanları tanıdıkça, sevmediğiniz insanlarla iletişimi azaltıyorsunuz ve gitgide o iletişim yok olma noktasına geliyor.
bu şekilde, hayatınızdaki herkesle iyi anlaşabilmeniz mümkün.
Bulunduğu kabın şeklini alan su gibi, bulunduğu ortama göre şekil değiştiren insandır. Bu insanların yalnızlık korkusu vardır. Garanticidir. ihtiyacı oldumu rehberinde yardımına koşacak insanlar olsun ister. Ortamda adı geçtiğinde " x mi ? Evet çok iyi biri ya o " densin ister. Bu hümanist kişilik onu yorabilir herkesle anlaşmak zordur sosyal beceri ister anlaşmaya çabalamak kişiyi yorar ve sabit bir fikri olması imkansızdır. Karşıt görüşlü iki ortam arasında en çok "aynen" kelimesini kullanan kişidir. 2 dk sonra tam zıttı bir görüş olduğunda da aynen diyecektir. Herkes haklıdır herkesle iyi olalımcı insanı için çünkü. Bütün dünya buna inansa çalar kafasında. Kendi görüşlerini özgürce beyân edebildiğin de de onu sevecek insanların çevresinde olabileceğinin farkında değildir. Farkına varması dileği ile.
hayatımın ilk yıllarında bir süre boyunca pek az kimseyle anlaşır, pek çok kişiyle didişir, onların bu cüretkar aptallığı ile mücadele ederdim. zamanla insanların aptallığını ve tahammülsüzlüğünü görmezden gelir oldum. artık herkesle anlaşamasam bile kimseyle hır gür içinde olmuyorum.
velhasıl herkesle iyi anlaşan sandığınız birisi aslında tanımladığım şekilde davranıyor olabilir.
ya ibnedir ya orospu. herkesi öyle bir güzel yalamış ya da herkese öyle güzel vermiştir ki başka açıklaması yok. bunların alayı böyledir. omurgasızlar. evet.
çoğu sinsi olarak tanımlamış ama bazı insanlarla kavga etmek, didişmek yerine mesafe koyuyor, duvar örüyor, diyaloğa girmiyor, anlaştığı insanlarla bir şeyler paylaşmayı seçiyor olabilir. bu da gayet sağlıklı bir davranış biçimi.
herkesle arası çok iyidir, çünkü işini iyi yapıyor herkesi takıyor gibi görünüyor ama asıl olan kimseyi umursamıyor. ve ilginç olanda insanları istediği gibi kullanıp yararlanır. etliye sütlüye karışmaz...
kötü anlaşıp kavga çıkmasından korkuyordur. kısacası yab yani yaygın anksiyete bozukluğu vardır. sürekli kötü şeyler düşünür herkesle arasını sıkı tutup çevresi olsun ister. onun dışında kimsenin arkasından da konuşmaz gıybet günah der asıl sebebi de arkasından konuşacağı kişinin bunu duyup ona musallat olması vesairedir. zira bu insanlar kaygı bozukluğu yaşamaktadır.
burada herkesle iyi anlaşan iki tür insanı birbirinden ayırmak gerekiyor. birincisi iki yüzlü, sinsi, yalaka insanlar. bunlara zaten diyecek bir şey yok. ikincisi herkesle iyi anlaşamasa bile kendi karakterinde ya da fikrinde olmayan başka insanlara da saygı duyan insanlar. saygı duymak ve iyi anlaşmak farklı şeylerdir. bu insanlar toplum olarak bir arada yaşamanın bir gerekliliği olan bireylerin birbirine saygılı ve hoşgörülü olmasının bilincinde olan insanlardır. kendinden olmayanı dışlamazlar. sadece fazla samimi olmazlar ve araya bir çizgi koyarlar. ama ilişkilerini de belli bir seviyede devam ettirirler. bu davranışı samimiyetsizlik ya da kişiliksizlik olarak değerlendiremezsiniz. bir arada yaşamanın gerekliliğidir bu. herkes kendi gibi olmayan insanla mutlaka her konuda tartışmalı veya kavga etmeli gibi saçma sapan bir kural olamaz.