avm lere "hesabında 100 bin dolar ve üstü" para olanların alındığını zannedenlerin hayal gücünün yarattığı bir sorudur. ulan avm ye giriş bedava. bir şey alma zorunluluğunda yok. 3 saat avm yi gezersin sonra çıkar en üst katında bir hamburger menüsü yer nefsini köreltirsin. avm nin olayı budur zengin insanlar zaten avm lerden alış veriş yapmaz ki.
Avm dediğin yerde çok pahalı şeyler olmadığındandır. Mesela istinye park avm'nin en üst katında bir dolaş bakalım oradakilerin kaç tanesi türk? Eskortlar ve araplar dışında, ispanyol görürsün biraz bi de celebrity.
Dikkat ettim de AVM'ler olsun, Kapalı Çarşı gibi Dünyaca bilindik çarşı ve pazarlar olsun gidip gezdiğinizde çok kalabalık. Bu ilk bakışta (bkz: "herkes fakirse neden avmler dolu") sorusunu akla getirir. Lakin kafanızı birazcık aşağıya doğru çevirdiğinizde insanların elinde satın aldıkları ya da alamadıkları pek bir şey görmezsiniz.
Bu da insanların alım gücünün azaldığının ıspatıdır.
bu kadar yalnız insan varken neden hala yalnızız sorusu gibi bir sorudur. Avmler dolu olabilir ama insanlar o avmlerde oturup bir şeyler yiyip, içip kalkıyor gidip de mağazalardan alışveriş yapamıyor. Vialand(şimdiki adıyla isfanbul) tema park bölümünde lunaparka gidin 10 kişinin 9 u arap amk. Bizim insanımız yine fakir yani avmlerin dolu olması demek fakirliğin olmadığı anlamına gelmez.
birincisi kapitalist düzenin her bütçeden insanın harcama yapabilmesine olanak sağlaması.
taksitler vb.
ikincisi alışveriş merkezlerinin ülkemizde bir sosyalleşme aracı ile buluşma noktası olarak kullanılması ki bu amaçla kullanıldığı çok az ülke vardır sanırım.
kışın ısınmak için,yazın ferahlamak için tercih edilir. Doluluk yanıltmasın tamamen kuru kalabalık...
Kredi kartlarını al vatandaştan o zaman herkes evinde oturur.
kültürel yapımız değiştirildiği için. eskiden insanlar sokaklarda dolaşırdı, artık avm lerde. bi şey satın alman şart değil. orada dolaşanların %60 ı hiç bi şey almadan evine dönüyor rahat ol.
Krizler en çok alt gelir grubunu etkiler. Kriz derinleştikce orta ve üst geliri de etkilemeye başlar. Avm ye giden grup orta-gelir ve üst gelir grubu. Kriz henüz orta ve ust gelir grubu icin derinlesmeye baslamadi.bunu göz önüne alirsak, avm lerin dolu olmasi beklenen bir sey.
Krizler sabahtan aksama etki gösterecek diye bir kural yok. Etki sureci, çapı vs kolayca hesaplanamaz..her kriz kendi dinamikleriyle ilerler.
Çünkü herkes fakir değil. Türkiye'de eskisi kadar fakirlik yok. Dünya'da da yok. Ancak insanlar eşit olmadığına göre sınıfsal huzursuzluk mutlaka devam edecektir.