Türkiye de üniversite dediğin istanbul da Ankara da izmir de eskişehir de antalya da Kocaeli de Edirne de falan okunur, kim allahın yozgatında şanlıurfasında tuncelisinde üniversite okumak ister ve okumaya gider ki? Gerçi Türkiye de üniversite okumak ta mantıksız zaten.
gençlerin ülkeyi ve birbirlerini tanımalarını, ailelelrin de hiç görmeyecekleri şehirleri görmelerini sağlar. okunanlardan çok ders dışı etkinliklerdir esas eğitim. ayrıca aileden ayrı kalma deneyimi de başlı başına bir olaydır.
hayır o değil bir de bu bu özel üniversiteler yüzünden yolda gördüğünüz 5 kişiden 4 ü mühendis anasını satayım.
ama kendi köprülerimizi bile yabancı mühendislere yaptırıyoruz. orası da işin ilginç kısmı. seviyeyi nerelere çektiniz be!
parası olan her şeyi yapıyor. sen daha çok çalış the compass. bu hayat sana göre değil.
Anadolu'nun ücra köşelerinde bile gördükçe umutlu olmaya çalışıyorum ancak bir taraftan da üzülüyorum. Evet eğitimin yaygınlaşması, üniversite mezunu sayısının artması güzel şeyler ancak işin bir de nitelik kısmı var. Şu an nicelik üzerinde yani sayısal bir artış üzerinde duruluyor.
Birkaç örnek vermek gerekirse iç Anadolu'daki nüfusu iki bin olan bir ilçeye dahi üniversite açılıyor. Buradaki en iyi lise bile çok programlı lise. Buradaki öğrencinin gideceği yer kahvehane, üç harfli market. Öğrenci mi şehri geliştirmeli, şehir mi öğrenciye bir şeyler katmalı? Bu tarz yerlerde bir şekilde gelip de bulunanlar için bir an önce bir şeyler yapılmalı. Anadolu'daki nüfus azlığı bu şekilde okul açılarak orada bulunan birkaç esnaf adına hizmet etmekten başka bir şey değil.
şöyle bir 15-20 sene sonra kıymeti bilinecek projedir. şu anlık pek kaliteli olmasalar da gelecekte kalite kazanabilecek üniversiteler olacağına inanıyorum.
Doğu nüfus artış hızının temel sebepleri üniversite mezun oranının az oluşu, kızların uzağa üniversite okumaya gidememesi, kızların iş hayatına katılamamasıydı ve batı üniversitelerinin terör oluşumlarına karşı acemi kalması olumsuz bir faktördü.
Doğuda üniversitelerin açılmasına paralel olarak evlenme yaşı normale doğru yükselirken, çocuk sayısında ise gözle görülür azalma mevcut. Farkındaysanız epeydir kürt nüfusu 35 milyon geyikleri de yapılmamakta.
Aynı zamanda doğu üniversiteleri muhafazakar-milliyetçi bir tavır takınarak batı üniversitelerinden daha iyi bir reaksiyon göstermekte örgüt sempatizanlarına karşı. Daha yumuşak ancak asla taviz vermeyen ideal bir tavır.
günümüzde ülkelerin kalkınmışlık düzeyleri milli gelir miktarı ile beraber eğitim ile de ölçüldüğü düşünülürse ülkemizin adına gurur duyulacak önemli bir gelişmedir. Çünkü insanın düşüncesi ve yetenekleri eğitim ile mümkündür. unutmayalım ki Rasyonel davranışlar, ancak kafalarda devrim yapılması ile sağlanır.