henry david thoreau

entry35 galeri1
    26.
  1. ormanda yaşam adlı kitabında sadece toplum ve hükümeti eleştirmez; gazete okumanın abartılan bir iş olmasından, üniversitede alınan eğitimin fonksiyonel olmadığından, kıyafet- giyim takıntısından tutun da vejetarjenliğe hatta veganlığa övgü denilecek noktaya kadar birçok şey üzerine kafa yormuştur.

    ciddi bir medeniyet eleştirisi getirmiştir. bu bakımdan thoreau, belki rousseau'dan sonra bir ilk... yaşamaya çalıştığı hayatla da medenî değerlere sırt çevirmeyi bilmiş bir insan...

    görüşlerine katılmasanız bile, okunmaya değer birisidir thoreau!

    son olarak şu sözü hep nazarımdadır ismini duyduğumda; "yeni kıyafetler gerektiren tüm işlerden kaçının."
    12 ...
  2. 27.
  3. "Milletler bıraktıkları işlenmiş taş miktarıyla hatıralarını sürdürme hırsına tutulmuşlar. Davranışlarını düzeltmek ve inceltmek için benzer zahmete katlansalardı ne olurdu? Bir parçacık sağduyu aya yükselen bir abideden daha anlamlı olurdu."
    4 ...
  4. 28.
  5. yakından takip ettiğim bir sözlük yazarı dostum sayesinde tanıma şerefine nail olduğum yazar, internet üzerindeki içerik yetmeyince waldenı okumak istedim ama önce ideolajisini daha iyi öğrenmem gerektiğini düşündüm ve görseldeki eserle giriş yapmaya karar verdim.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1693504/+



    1850'den sonra yazdığı yazdığı tabiat, insan hakları, ve devlet konularındaki fikirleri , gandi başta olmak üzere çok kişinin dünya düzenine getirdiği eleştirilere öncülük etmiş.

    şöyle de bir yakışıklı beymiş;
    https://upload.wikimedia....id_Thoreau_-_Restored.jpg
    7 ...
  6. 29.
  7. ''it is what a man thinks of himself that really determines his
    fate.''
    1 ...
  8. 30.
  9. Üst insan olduğunu düşündüğüm, fikirleri, yaşayışı, çiçekli bahçeleri değil bataklıkları sevişi, özgürlük anlayışı, zekası ve sayamayacağım mükemmel özellikleri olan insan üstü varlık.
    2 ...
  10. 31.
  11. çevre tarihi çalışmalarında ismi geçer. başka kimin geçer? rachel carson.
    0 ...
  12. 32.
  13. doğayla iç içe yaşamış ünlü düşünür. walden adlı bir eseri vardır.
    0 ...
  14. 33.
  15. Şehirleşme ve kalabalık karşıtı bir düşünür. “ kalabalığın içinde, kadife bir yastığın üstünde oturmaktansa tek başıma bir bal kabağı üstünde oturmayı tercih ederim “ demiştir. Nihilizmi andıran çok sakin bir hayat sürmüştür.
    1 ...
  16. 34.
  17. doğanın ve doğallığın verdiği huzuru keşfedip övmüş, köklere dönüşün ve doğaya doğru evrimleşmenin huzuruna değinmiş düşünür.
    0 ...
  18. 35.
  19. henry david thoreau’nun ruhsal hakikat ve özgüven arayışı onu, medenî hayattan kaçmaya yöneltmiştir ve walden’da açıkladığı gibi birkaç yıl doğa ile iç içe gerçek bir inziva hayatı yaşamıştır. henry david thoreau, thomas jefferson’un “en iyi yönetim en az yönetendir” sloganını desteklemiş ve en önemli siyasî çalışması civil disobedience'de (sivil itaatsizlik) bu sloganı kendi anarşist düşüncesine uyarlamıştır: “en iyi yönetim, hiç yönetmeyendir.” henry david thoreau’ya göre bireycilik, sivil itaatsizliğin kılavuzluğunda ilerler: birey kendi vicdanına bağlı olmalı ve hükümetin kanunlarına, toplumun isteklerine kayıtsız kalarak sadece doğru bildiği şeyleri yapmalıdır. henry david thoreau’nun anarşizmi bireysel vicdanı, politik sorumluluğun üzerinde tutar. henry david thoreau’nun bu anlayışı köleliği yaygınlaştırdığı ve diğer ülkelere karşı savaşmayı sürdürdüğüne inandığı amerikan hükümetine itaat etmemesine sebep oldu.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük