eğer ki hayvan deneylerine hayır demiyorsaniz siz insan değil en adı serefsizsiniz.
hele ki loreal ve Maybelline.
kedi yavrularının tüylerini tras edip asetonla kurutup sonra da "nemlendirici" kremleri üzerlerinde deneyecek kadar göttenverendirler
desteklenen kampanyadır.. deneyler hapishanede ki ağır suçlardaki kişilere ve tecavüzcü itlere yapılsa daha iyi olur.. hem pisliklerden kurtulmuş oluruz hem de bu mallar bir işe yaramış olur..
"
renkli kozmetik:
-the balm
-gosh
-essence
-kryolan
-inglot
-jane iradele
-catrice (rossmann)
-note
-youngblood
-wet n wild (çin'de satılmasına rağmen cruelty free olması biraz kafamı karıştırıyor ama yine de yazdım.)
-urban decay (üst markası cruelty free değil.)
-physician's formula
-nars (üst markası cruelty free değil.)
-nyx (üst markası cf değil.)
-kiko
cilt bakımı & kişisel bakım:
-cyrene
-the body shop (üst markası cf değil.)
-bath&body works (üst markası cf değil.)
-nivea (birçok kaynakta cruelty free diye geçiyor ama yine de emin olamadım.)
-murad (üst markas cf değil.)
-dermologica
-rival de loop (rossman)
-dirty works (gratis)
-palmer's
-skin blossom (lilakutu)
-burt's bees (üst markası cf değil.)*
-nip+fab (watsons)
-freeman (watsons)
-watsons'ın kendi ürünleri
-moshos garden
-benri
şampuan & duş jeli:
-isana (rossman)
-superdrug (watsons. aynı zamanda bu markaya ait solait güneş ürünleri de cruelty free.)
-dalin
-otacı
-live clean (watsons)
-hask (gratis)
-down under
-kiss my face (lipbalmdan, güneş kremine kadar her türlü ürünleri var. lilakutu'da mevcut.)
-giovanni (gratis'lerde var yanlış hatırlamıyorsam.)
-aveda (üst markası cf değil.)
-tony&guy (her yerde cf olmadığı yazarken lilakutu'da deney yapmayan firmalar arasında görünüyor, bilgisi olan aydınlatırsa sevinirim.)
makyaj aksesuarları:
-ecotools
-real techniques
(iki marka da vegan içerikli aynı zamanda.)
saç boyası:
-naturtint (gratis)
-logona (organik ürünler satan sitelerde mevcut.)
-manic panic
ağız & diş bakımı:
-desert essence (macrocenter'lar ve internet siteleri)
-splat (gratis. resmi bir belgeleri yok sanırım, deney yapmadıklarını söylüyorlar.)
-urtekram (organik ürünler satan mağazalar.)
-kiss my face
-lavera (lilakutu)
-biodent
roll on & deodorant
-marks&spencer
-crystal
-alterra
oje & tırnak ürünleri:
-china glaze
-golden rose *
-h&m
-cnd (bildiğim kadarıyla revlon'a ait, o yüzden tam emin değilim.)
-pastel
-zoya (zorlu center, bazı eczane ve kuaförler)
-kalyon
temizlik (deterjan vs.):
-domol (rossman. rossmann kendi ürünlerinde test yapmadığını söylüyor ancak toksikolojik konularda alternatif test yöntemleri yokmuş, kesin cf denilemiyor yani.)
-frosch (migros)
-astonish (internet siteleri üzerinden satış yapıyorlar.)
aynı zamanda türkiye'de satılmayan too faced, tarte, kat von d, colourpop, elf, milani, lush, lorac, jordana, hourglass, charlotte tilbury, becca, zoeva gibi markalar da deney yapmayan markalardan.
"
Hayvan deneylerine olduğu gibi, hayvanların yaşam haklarına ve özgürlüklerine zarar veren her şeye hayır. Hayvan sirkleri, hayvanlı gösteri yapan oteller ve parklar...
3 aydır fazla tüketmiyorum, aldıklarım da hayvanlar üzerinde test yapmayan markalara ait ürünler.
ne yapsınlar başka yolu yok diyen arkadaşlar için diyorum, hayvanlar üzerinde test yapmak mecburiyet değil bir kere, yapmayan ve gayet başarılı birçok büyük firma var.
ayrıca et yemekle, sırf daha maliyetsiz oluyor diye test yaparken hayvanlara eziyet etmeyi karşılaştırmak anlamsız, sapla samanı karıştırmayın. ha bence vegan olmak en iyisi ama yine de bu konuda ufacık da olsa bi duyarlılık göstermek de bir şeydir. herkes bi ucundan tutsa güzel şeyler olabilir. samimiyetsizlikle suçluyorsunuz da siz o kadarını bile yapmıyorsunuz, bir tek eleştirmeyi biliyorsunuz. o yüzden bari gölge etmeyin.
Haklılık payı bulunan bir karşı gelme durumu. Aciz ve kendini savunamaz varlıklara eziyet etmekten başka bir şey değildir bu deney işi. Hayvanlara yazık etmeyin.
kurbanda hayvan boğazlayıp kanlı ayin yapanların hemen bu konuda duygusallığı gelmiş. sen hayvan öldürüp etini yiyorsun bu normal ama deney olarak kullanılınca sıkıntı. neden?
sonuçta etinden faydalanmak da kendi ihtiyacın için hayvanı öldürmek diğeri de aynı.
ayrıca etini yeyip sadece karnını doyururken deney olarak kullanılmasında onun üzerinde yapılanlar bir sürü kişinin hastalığını iyileştirip onları kurtarıyor.
kavurmanın dibini sıyırırken bu etik kavramını bir başka sorgulamak lazım bence.
hayvanların deneylerde kullanılmasına karşı bir söylemdir.
hassas bir konu arkadaşlar. insan ömrünü uzatmak, hastalıklardan korumak için hayvanlardan yararlanıldığını kimse inkar edemez . ama bir de canlıların hayatına müdahale etme diye bir durum var. etik açısından nasıl sonuçlar doğurur iyi incelenmesi gerekir.
duygusal yaklaşmak yerinde değil. bugün hayvanlar üstünde yapılan bir çok deneyi insanlar üzerinde kullanıyorlar. şimdi riskli yanları var ve denemelerin ilk zamanları bedeli insana ödetmek daha güç.
tabi en az acıyla, en kontrollü şekilde olması ve insanları rahatsız edici görüntülerin minimuma indirilmesi esas olmalıdır.
ancak bu gereklidir.
ayrıca gidip tavuk şiş, kebap yiyen birinin bunu eleştirmesini de samimiyetsiz buluyorum. onları kesip yiyorsun.
bide salt insan olarak görmek sıkıntı bu hastalıklar hayvanlara da kapı açıyor ve onların tedavisi için de gerekli.
ayrıca insan hem etçil hem de otçuldur bu yüzden hayvanları yemek ne kadar normalse, gelişim için gerekliyse bu hastalığı çözmek için de gereklidir.
yani hayvanları zevk için kullanmıyorlar. daha büyük hastalıkları önlemek daha fazla kişiyi kurtarmak için bunu yapıyorlar.
bunu ilaç ya da organ bekleyen birine söylemek yürek ister. gerekli işte daha neyin kavgasını ediyorsunuz? hayvanları o kadar düşünen varsa gitsin ilaç şirketlerine tüm ilaçları üzerinde denetsin. ilk seferde ölürse yapacak bişey yok.
neymiş? hastalıkları insan yapıyormuş. onun için de hayvanlar kullanılmasınmış. hodri meydan kendini kullandırt denek olarak. asıl saçmalık sadece hayvanlar üzerinde deney yapıldığı yanılgısı. ilaç piyasaya çıksa dahi, insan üzerindeki etkileri takip ediliyor. bir nevi test devam ediyor.
direkt olarak fareden elde edilen ya da fare/insandan elde edilen ilaçlar var. o ilaçları kullanan hastalar ne yapsın? deney değil, direkt hayvanın kendisi kullanılıyor. gıdım gıdım ilerleyen nasıl tedavi edebiliriz sorununda büyük bir ilerleme kaydedilmişken başlanan yere dönmek en hafif tabirle salaklıktır. hastaysan de ki, hayvanlar üzerinde deneniyor. tedaviyi reddettim. ama diğer hastaları kendi isteğin doğultusunda manipüle etme. hatta en ufak birşey demeye dahi hakkın yok.
Eğer dirikesim laboratuvarlarında yaşanan şeyleri görebilseydik düşlerimiz öylesine büyük bir sarsıntı geçirirdi ki bir daha asla mutluluk hissedemezdik.
katılmakla birlikte muaallakta kalmama neden olan kampanya. hayvanları çok seviyorum tamam. hatta veteriner sağlık meslek lisesi mezunuyum, hayvan sağlığı okudum ancak başka bi öneri var mı? yaradılanların en üstünü insan.. hayvanlar insanlara birçok konuda destek oluyor, yani bir nevi insanlığın hizmetindeler. birçok hastalığın deneyi insanlarda yan etkisi olur mu olmaz mı diye hayvanlarda deneniyor. düşünün ki kanser hastası bir yakınınız var. onun denek olmasına göz yumabilir misiniz? size çok açık teklifle gelip biz bir ilaç geliştiriyoruz, yakınınızı kesip biçicez dikicez deseler mi kabul edersiniz? yoksa bunu bir hayvanda denenmesine mi razı gelirsiniz.
bence keyfi yere hayvan katliamlarını eleştirin. sokaktaki kediye merhamet edip sevmek yerine tekme atanlara karşı çıkın. keyfi sebeplerden hayvanlara eziyet edenlere karşı çıkın. tıp için bunu düşünemeyiz.
biraz empati yapın. hayvanları denek kullanmak yerine annenizi, ablanızı, kardeşinizi, sevdiklerinizi denek olarak kullanıldığını düşünün? düşünemezsiniz bile.
konu hassas bi konu. bu kampanya da merhamet örneğidir ancak, hiç bir hayvan annenizden daha değerli değildir. ben böyle düşünüyorum, size göre yanılıyor da olabilirim.
Bir çok bilim insanı ve devlet hayvan deneylerinin mümkün olduğunca az acı vermesi ve hayvan deneylerine alternatiflerin geliştirilmesi gerektiği konusunda hem fikir olduklarını söylüyor. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte cansız dokular üzerinde uygulanan hücre kültürü teknikleri ve bilgisayar simülasyonlarda yapılan deneyler çok daha güvenli ve başarılı sonuçlar elde etmeye başlanılmıştır. Hayvan deneylerine harcanan zaman, para ve kaynaklar insanları temel alan araştırmalar için kullanılabilirdi. Klinik çalışmalar, in vitro araştırmalar, otopsi, pazarlama sonrası gözlem, bilgisayarda modelleme, epidemoloji ve genetik araştırmalar insanlar için tehlike arz etmeyen ve doğru sonuçlar veren seçeneklerdir. insanlar deneyleri birçok farklı yollarla gerçekleştirebilirler.
Bu yollar bizlere 3 avantaj sunar: bilimsel güvenilirlik, zamandan kazanma (laboratuar hayvanlarıyla 6 ayda elde edilen sonuçlar, vitro olarak yani laboratuar ortamında tüp içerisindeki fenomenlerle gerçekleştirilirse 2 haftada elde edilebiliyor), daha düşük maliyetler. O halde neden hayvanlar ile deneylere devam ediliyor ki? Bu öncelikle ruhsal ve kültürel gerilikten ileri gelmektedir. Ayrıca, bazı eski moda yasalar da ilaçların satışı için alınacak izin sürecinde hayvan deneylerini gerekli görmektedir. Ve bu yöntemler sadece ilaç sektöründen elde edilecek rantın korunması için devam etmektedir.
Not: Bu gerçekleri bir kenara bırakırsak, artık deney gerekli mi sorusu sorulmalı. Çünkü deneye konu olan hastalıkların hepsi kanser, kamp damar hastalıkları, virüsler hepsi modern insan yaşamının bir ürünü. Doğadan kopmuş yediği her şeyin ziyan olduğu bir insan kültürü bittiğinde, tekrar doğaya dönüldüğünde bütün bunlara gerek kalmayacak."
Sigara deneyi!
Köpekler ve farklı pek çok hayvan, insanların ne sıklıkta kanser olduğunu ölçmek için kullanılıyor ?
Sizce bu ne kadar etik?
Koklama özellikleri çok güçlü olduğu için 24 saat boyunca sigara dumanı ve çeşitli kimyasallar soluyan köpekler!
Sigara içenler öz iradesi ile sigara içtiğini her fırsatta deklare ederken, bu hayvanların bu şekilde kanser olmasına neden olduklarının farkında bile değiller. Kapitalist sistem insanları öldürdüğü gibi hayvanlara da amacı doğrultusunda istediğini yapıyor.
Bu yüzden sigara firmalarını boykot et! Çünkü aslında paketli sigaraların içinde yer alan kimyasallar sağlığına zararlı, bu sisteme alet olmamak için alternatif yollarla nikotin ihtiyacını karşılayabilir ya da sigarayı bırakabilirsin.
Hayvanlar üzerinde deney yapan kapitalist markaların her gün reklamlarla insanlara ürünlerini pazarlarken, ucuza işçi çalıştırarak emek hırsızlığı ve de hayvanlar üzerinde korkunç acılı yöntemlerle deney yaptıklarını unutma!
insana hayvana yeryüzüne özgürlük!
tıp konusunda bu deneyler şart. çiftliklerde insan üretilmediği sürece de devam edecek.
kozmetik ve diğer konulardaki deneylere karşı çıkın, ama insan hayatı üzerine yapılan deneylere karşı çıkmayın.