hayatın sonlarına yaklaşan bir adamın eski günlerine selam çakışı gibi. ama bu selamda hüzün değil, tatlı bir kabullenmişlik ve naif bir hayal var. belki de insan bazen gerçekten abbas'ı çağırmalı, bir çilingir sofrası kurmalı ve dertleri, zamanı, mesafeleri unutup sadece yaşamalı.
“haydi abbas, vakit tamam.
akşam diyordun işte oldu akşam.
kur bakalım çilingir soframızı,
dinsin artık bu kalb ağrısı.
şu ağacın gölgesinde olsun,
tam kenarında havuzun.
aya haber sal çıksın bu gece,
görünsün şöyle gönlümce.
katıp tozu dumana var git,
böyle ferman etti cahit,
al getir ilk sevgiliyi beşiktaş'tan,
yaşamak istiyorum gençliğimi yeni baştan.”
Cahit sıtkı tarancı şiiridir. Lisedeki edebiyat hocamla iddaa girmiştik bunu ezberleyip sınıfta okuyacaktım karsiliginda sözlüme 100 verecekti. O zamanlar edebiyata falan pek ilgi gösteren eden yoktu hocada ilgili bir tek beni görünce sözlüsüne girdik ve kazandım.
" Haydi Abbas, vakit tamam;
Akşam diyordun işte oldu akşam.
Kur bakalım çilingir soframızı;
Dinsin artık bu kalb ağrısı." çetin tekindorun seslendirmesiyle ayrı güzel olan bir şiir örneği.
şairin hitap ettiği abbas' ın hem somut hem de soyut bir karakter olduğu mükemmel cahit sıtkı şiiridir. abbas, binbir gece masallarında olağanüstü güçleri olan, büyücü diyebileceğimiz bir masal kahramanıdır. "bas kırbacı sihirli seccadeye, göster hükmettiğini mesafeye ve zamana" dizeleri de buna güzel örneklerdir.
somut abbas ise askerlikteki emir eridir.
al getir ilk sevgiliyi beşiktaş'tan dizesinde ise beşiktaş vapurunda görüp aşık olduğu ilk aşkına atıf vardır.
Cahit Sıtkı Tarancı denilince akla gelen ilk şiirlerdendir.
Abbas , Cahit Sıtkının askerdeki emir eridir. Cahit Sıtkı'nın küçükken dinlediği masaldaki Abbas isimli doğaüstü güçleri olan karakterden etkilenip seçmiştir Abbas'ı onca asker arasından.
Cahit Sıtkı tarancı'nın güzel şiirlerinden. Şiirdeki abbas cahit sıtkının askerdeki emir eridir.
Akşamları çilingir sofrasını kurar cahit'in. yine bir akşam Abbasa ''Yarın sabah beşiktaşa gidip kaçırıyoruz sevgilimi.'' dediği rivayet edilir.
içerdeki abbas'a sesleniştir. yol arkadaşıdır abbas. bilmem ki niye?. belki vaktin tamam olduğunu, tam da o vakit olduğunu, bir o anlar ve yola tek başına çıkmanın tekinsizliğini bir o bilir. "haydi" demek yeter ona. yol arkadaşı olarak sadakatın timsalidir. belki sadece ve sadece şarkıdan duyulan, dile pelesenk olmuş ve sadakatına körü körüne inanılmışlığı olduğu için, inanılandan kolay kolay vazgeçilmediğini bildiği için. bir o anlar hepsini.
falan felan..