Ankara'da adım başı Hatay döneri satan yer var senelerdir. He yerde diyorum. Her sokakta. Hatta trafikte bile. Adam arabasının arka camına dükkanının reklamını almış.
Kafayı yiyeceğim.
antakya'da mydonose'de yemeniz gereken, hatay dışında hiçbir yerde yediğiniz dürümün gerçek hatay dürümüne benzemeyeceğini kesinlikle söyleyebileceğim döner çeşidi.
Hatay' dan bildiriyorum.
izmir' den gelmiş biri olarak, bizim o tarafların döneri ile tabii ki kıyaslanamaz. Fakat Hatay' da bile bir standart yakalayamamış bu soslu tavuk döner, mekandan mekana açık ara farklar göstermektedir. Popüler mekanlar olan Kebo ve Kupa gibi mekanlarında çok bir numarasını görmedim açıkçası. Kebo' nun tadı fena değil ama öyle abartı, öldüm bittim kadar da değil. Kupa zaten, kuru döneri bol soslu diye koyuyor önünüze.
Gelelim bir izmirli gözüyle Hatay mutfağına. Burada ilgimi çeken en önemli olay şu oldu; Hatay' da otlanacak alan sıkıntısı olduğu için hayvancılık doğal otlama ile değil, yem ile yapılıyor. Bu da etin doğal beslenen hayvana göre daha lezzetsiz olmasını sağlıyor. Zaten fırın kebabı, tepsi kebabı isimli yemeklerin etin içine baharat ve bir takım zerzavat katılması ile et daha lezzetlendirilmeye çalışılıyor.
Meze kültürü çok önemli burada. Özellikle "Tereyağlı Humus" efsane bir tat.
Çınaraltı Künefe' de denenmeye değer.
izmir' den sonra adamı fena çarpıyor. Umarım çok uzun sürmez.
ankarada necatibey caddesinde morgi isimli mekanda alasını yiyebileceğiniz yiyecek. adamlar yapıyor vallahi. 500 yıllık söğüt ağacının gövdesi kalınlığında döneri bitiriyorlar her gün.
not: bu reklam karşılığında döner ayran yiyeceğim akşam.
eski hatay usulü soslu döner yiyenlerden kim kaldı denilesi yemek. ne zaman adını duysam hatay uçuş seferlerinin kaç tl olduğuna bakarım. evet doğru tahmin cebimde 5 kuruş para yok.