10 yılı aşkın bir süreden beri bu işin içinde olan biri olarak söyleyebilirim ki,
Artık eskisi gibi paralar kazandırmayan meslektir.
Kadastral çalışmalar bitti, ha şimdi toplulaştırma, yenileme falan var, lakin çalıştığınız şirkete eskisi gibi para kazandırmaz.
Ha tersimat bürosu açarım keyfime bakarım 3e 5e bakmam derseniz, o da yalan oldu zira 1 ay netcad kullanan adam emin olun sizin kadar iyi tersimat yapabilir.
Sorma mooruq ya büro açıyoz ayydda 20-40 bin gömüyoz moruk ayıpsın..
Diyen trollere itimat etmeyin.
Büro açmayı bırak büroda iş bulma ihtimaliniz %0.001 gibi bir ihtimal. Ki bulsanız dahi alacağınız ücret asgari ücret (bana asgari ücret 1800 civarı iken 1500e çalışmam istenmişti).
Sürekli iş kovalarsanız Dağ başında şantiyelerde aylarca ev yüzü görmeden 2,5-3 arası bir maaş alabilirsiniz. Ki 3. Havalimanı inşaatında ana firmada(iGA) çalışmış biri olarak orda bile harita mühendisi maaşı 2.5 bin tl idi.
bu bölümün hem teknikerlik hem mühendislik diplomasına sahip biri olarak son diyeceğim şey okumayın.
2 yıllığını hele zaten hiç okumayın piyasa 2 yıllıkların yaptığı işi yapan çekirdekten yetme eleman kaynıyor. Sonra lise-ilkokul mezunu adamlara abi/usta/şef çekersiniz.
Ki orda da alacağınız maaş rezil iş koşulları+ asgari ücrettir.
2. sınıfta komşu teyze gelip " Oğlum bizim kıza hocası ödevi vermiş Türkiye haritası çizilecekmiş Harita Mühendisisin bir yardım et be yavrum. " dediği zaman anlamalıydım yanlış yerde olduğumu.
Adam 15 gündür işsizmiş yakınıyor bir de. Bir de yaklaşık 15 günmüş.
Ben endüstrinin gobeende mühendislik okuyan bir öğrenci olarak potansiyel işsiz adayıyken böyle serzenişlere sadece gülüyorum. Sanki kep yere düşmeden iş teklifi alacağız da, neyse daha fazla sinirlenip de bir şey demeyeceğim.
coğrafya ile ilgili bir bölüm değil mi bu şimdi? peki lys'de çözdüğümüz coğrafya sorusu neden bu bölümün aldığı puan türünü etkilemiyor? saçma değil mi?
türkiyede mühendislik mesleğinin direnen son branşıydı. 3 hoca bir araya gelip bölüm açıp patlattılar resmen. şu an acayip mezun veriyor makine mühendisliği olma yolunda hızla ilerliyor. geleceğini parlak görmediğim mesleğim. ha bide okuyanlara tavsiyem 5 bin tl maaş hayalleri kurmasınlar çok pis kırılır hayalleri...
farklı üniversitelerce farklı isimlerle anılan surveying olarak genelleyebileceğimiz mühendislik dalıdır. ölçme ve ölçü sonuçlarını değerlendirmeyi esas alan değişik metotlarla her şeyi ölçebileceğini savunan ve ölçen uydulardan poligon çivilerine bir ucu gökte bir ucu yerde meslektir.
iş olanakları ve çeşitliliği fazla olsa da genelde mezunlar, özel sektördeyseler kamu ölçmelerinde ( kadastro yenileme vs.) çalışmaktadır.
uzaktan algılama olsun, fotogrametri olsun, coğrafi bilgi sistemleri olsun herhalde ülkede tam anlamıyla gelişemediğinden bu işlere pek rağmet etmiyor mezunlar.
kamuda ise çok rahattır harita mühendisleri. 8'den 17'ye kadar çay içerler, arada araziye giderler bilirkişiler ile. orda da çay içerler. 1-2 nokta çizerler, bişeler imzalarlar sonra hoppp. kuruma geri dönülür orda da bilgisayarda ufak yazışmalar yapılır, iş biter. kpss'de puanları 72 den falan başlar, baya koalydır yani atanmak. özel sektörde zaten işsiz kalınmaz ama düşük parayla köle gibi çalışırsın ilk zamanlar.
yurt dışında iş imkanları vardır özellikle orta doğuda ve rusya'da fakat hepsi ileri seviyede ingilizce ister.
bölüm hakkında sorusu olanlar mesaj ile ulaşabilir.
okurken de, mezun olduktan sonrası için de kendine has özellikleri olan meslektir.
okurken; bölümde çok alakasız tipler bir araya toplanmıştır. eş dost akrabası bu işleri yaptığı için gelenler mi dersin, benim gibi mesleğin varlığından bile haberi olmadan hasbel kader gelenler mi, sırf dört yıllık bir müh. olsunda gerisi yalan diyenler mi, istediği bölümü tutturamayıp kazayla gelenler mi... tüm bu arkadaşlar çeşitlemeleri haliyle insanın istese bir araya getiremeyeceği türden bir karma yaratır. 7 sülalesi haritacı olan bir öğrenci bile ne halt yiyeceğini bilemez bu bölümde okurken. her telden her bölümden arkadaş edinmenin çok kolay çok olası olduğu bir bölümdür (nedenini ben de bilemiyorum).
başka bir disiplinde eğitim almadığım için çok sağlıklı karşılaştırmam mümkün olmayabilir fakat, bu bölümden mezun olduğunuz gün bazı mesleklerdeki gibi hemen mühendis olmazsınız. meslek öyle bir kurgu üzerindedir ki, mezun olduktan bir süre sonra, o geçen süreçte ilgilendiğiniz işlerin mühendisi olursunuz ancak. kafanızı yordukça 3 boyutlu düşünmeyi anlarsınız. kafanızı yordukça iş planı yapmak neden çok önemli birşey anlarsınız. falan filan.
meslekte en büyük falsolardan biri, diğer disiplenlerle ilişki kurma konusundaki başarısız nesillerdir. bunu en temel sebebi eğitim aşamasında bu konuya zerre kadar değinilmemesidir. gerçek hayatta harita mühendislerinin uğraştığı işler çok büyük yoğunlukla bir başka meslek grubunun kullanması için hazırlanan altlıklar, temel bilgi sistemleri vb formatlarda olduğu için, birçok işte olduğu gibi ve hatta birçok işten daha fazla yoğunlukta, sürekli diğer meslek grupları ile ilişki kurup onlara onların kullanacağı ürünler sunmaya çalışırmaktadır bir harita mühendisi. bu durumun gereksinimlerini kişi ancak zaman içinde kendi çabası ve vizyonuna doğru orantılı olarak geliştirebilir. biraz üşendim yazmaya ama süper yönleriyle birlkite çok saçma falsolar içeren bir meslektir. sinir yıpratır.
Ince işleri sevenlerin yani benim de okuduğum bölümdür. Hesap yapmayı sevmek gerekir. Ayrıca arazi koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. yağmur çamur dinlemiyor çünkü bu mühendislik. Aktif olursanız çok para kazanacağınız nettir.