bugün

ilk seneden bir sene okul uzattırabilen okuldur. bu bölümde okuyan öğrenciler çift dikiş iyidir aga ehuheuheu diye birbirlerini telkin ederler.
kesinlikle okulu uzatattıran bir bölüm ne yaparsan yap olmuyor denilesi.
son on yıldır geleceğin mesleği olarak tanımlanan mühendislik çeşiti. * *
en çok kız bulunan mühendislik dalı.

geleceğin mesleğidir. en azından inşaat mühendisleri gibi * yapmıyorlardır ve bok gibi para kazanıyorlardır. hem de mezun olur olmaz. elini sallasan onca iş yapacak yer vardır bu köftehorlara.

edit: eksileyenler inşaatçı anam belli oldu. deşifre etmeyin kendinizi ulen.
malesef sokaktan geçen birine sorsan bilmez bu bölümü.

zaten öss de genelde inşaat mühendisliğinin yedeği olarak yazılır ama kazanılsa da iyiki harita müh.kazanmışım dedirten bölümdür.

yurdum apaçilerinin sürekli bok attığı bölümdür ayrıca...google maps çıktı size ne gerek var diyenlerin sayısı 10 milyona yakın...
üniversitedeki mühendislik bölümleri arasındaki en zor bölümdür, bu bölümde okuyanlar 6 senede bitirmeyi normal karşılamaktadır. okul bittikten sonraki en az 2 yıllık iş hayatında ise asgeri ücret+asgeri ücretin yarısı kadar üstünde maaşla arazilerde, toz toprakta, kışları burnundaki sümük donmuş olarak karın içinde amalelik yapmakla eş değer olan mühendislik dalıdır. ayrıca iş durumu gelecekte parlak gibi görünsede aksine gelecekte bu mesleği yapan kişileri jeofizik mühendisleri gibi işsiz geçirecek günler beklemektedir. zira üniversiteler de mantar gibi harita mühendisliği bölümü bitmeye başlamıştır ve arz talep dengesi daha şimdiden bozulmuştur. bu bölümü tercih etmeyi düşünen kardeşlerime önerim, puan farkı yokken hiç ölmeyecek mühendislik dalları olan inşaat mühendisliğini yada makine mühendisliğini tercih edin derim.
uzattiginiz herangi bi yilda direk ise basliyabileceginiz bi bolum. zaten 4 yilda bitirmek neredeyse imkansiz. kendine guvenenler icin guzel bi bolum. son tercihiniz (bkz: selcuk universitesi)olsun. bu bolumu bu okulda bitirmek ciddi anlamda cok zor.denedik hala da deneme asamasindayiz.
bu ara medyanın ve bölüm hocalarının şişirdiği, öğrencilerinde "ananaaaaam manyag paralar gazanıyomuşuz lan çog iyi çog iyi"(onlar zaten dünden razı gaza gelmeye) diye gaza geldiği sikik mühendislik dalı. devlet alacağını aldı harita mühendisliğinden 2 yıl daha belki devam eder bu popülerlik. boşuna şişirip milletin hayatını karartmayın amk.
ytü harita mühendisliğinde ders geçmesi bayağı zor bölüm. iş imkanı iyi ve puanı diğer mühendisliklere göre düşük olması avantajı, illa okuyacağım diyenler ktü ye gitsin ytü yazayım demeyin götten kan alıyolla.
itü, ytü olmadıktan sonra istemediğim bölümdür. elektrik elektronik mühendisligi tercih edilmiştir.
Ince işleri sevenlerin yani benim de okuduğum bölümdür. Hesap yapmayı sevmek gerekir. Ayrıca arazi koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. yağmur çamur dinlemiyor çünkü bu mühendislik. Aktif olursanız çok para kazanacağınız nettir.
bir mühendislik dalıdır.
ulen biri de dememiş ki bu adamlar ne iş yapar? hangi sorunlara çözüm bulurlar? hangi dallara nasıl yardımcı olurlar?
okurken de, mezun olduktan sonrası için de kendine has özellikleri olan meslektir.

okurken; bölümde çok alakasız tipler bir araya toplanmıştır. eş dost akrabası bu işleri yaptığı için gelenler mi dersin, benim gibi mesleğin varlığından bile haberi olmadan hasbel kader gelenler mi, sırf dört yıllık bir müh. olsunda gerisi yalan diyenler mi, istediği bölümü tutturamayıp kazayla gelenler mi... tüm bu arkadaşlar çeşitlemeleri haliyle insanın istese bir araya getiremeyeceği türden bir karma yaratır. 7 sülalesi haritacı olan bir öğrenci bile ne halt yiyeceğini bilemez bu bölümde okurken. her telden her bölümden arkadaş edinmenin çok kolay çok olası olduğu bir bölümdür (nedenini ben de bilemiyorum).

başka bir disiplinde eğitim almadığım için çok sağlıklı karşılaştırmam mümkün olmayabilir fakat, bu bölümden mezun olduğunuz gün bazı mesleklerdeki gibi hemen mühendis olmazsınız. meslek öyle bir kurgu üzerindedir ki, mezun olduktan bir süre sonra, o geçen süreçte ilgilendiğiniz işlerin mühendisi olursunuz ancak. kafanızı yordukça 3 boyutlu düşünmeyi anlarsınız. kafanızı yordukça iş planı yapmak neden çok önemli birşey anlarsınız. falan filan.

meslekte en büyük falsolardan biri, diğer disiplenlerle ilişki kurma konusundaki başarısız nesillerdir. bunu en temel sebebi eğitim aşamasında bu konuya zerre kadar değinilmemesidir. gerçek hayatta harita mühendislerinin uğraştığı işler çok büyük yoğunlukla bir başka meslek grubunun kullanması için hazırlanan altlıklar, temel bilgi sistemleri vb formatlarda olduğu için, birçok işte olduğu gibi ve hatta birçok işten daha fazla yoğunlukta, sürekli diğer meslek grupları ile ilişki kurup onlara onların kullanacağı ürünler sunmaya çalışırmaktadır bir harita mühendisi. bu durumun gereksinimlerini kişi ancak zaman içinde kendi çabası ve vizyonuna doğru orantılı olarak geliştirebilir. biraz üşendim yazmaya ama süper yönleriyle birlkite çok saçma falsolar içeren bir meslektir. sinir yıpratır.
Bir klima muhendisliği değildir.
güzel meslek, mesleğim.

iş olanakları ve çeşitliliği fazla olsa da genelde mezunlar, özel sektördeyseler kamu ölçmelerinde ( kadastro yenileme vs.) çalışmaktadır.

uzaktan algılama olsun, fotogrametri olsun, coğrafi bilgi sistemleri olsun herhalde ülkede tam anlamıyla gelişemediğinden bu işlere pek rağmet etmiyor mezunlar.

kamuda ise çok rahattır harita mühendisleri. 8'den 17'ye kadar çay içerler, arada araziye giderler bilirkişiler ile. orda da çay içerler. 1-2 nokta çizerler, bişeler imzalarlar sonra hoppp. kuruma geri dönülür orda da bilgisayarda ufak yazışmalar yapılır, iş biter. kpss'de puanları 72 den falan başlar, baya koalydır yani atanmak. özel sektörde zaten işsiz kalınmaz ama düşük parayla köle gibi çalışırsın ilk zamanlar.

yurt dışında iş imkanları vardır özellikle orta doğuda ve rusya'da fakat hepsi ileri seviyede ingilizce ister.

bölüm hakkında sorusu olanlar mesaj ile ulaşabilir.

modlar için tanım: meslek işte amk.
farklı üniversitelerce farklı isimlerle anılan surveying olarak genelleyebileceğimiz mühendislik dalıdır. ölçme ve ölçü sonuçlarını değerlendirmeyi esas alan değişik metotlarla her şeyi ölçebileceğini savunan ve ölçen uydulardan poligon çivilerine bir ucu gökte bir ucu yerde meslektir.

(bkz: jeodezi ve fotogrametri)
(bkz: geomatik mühendisliği)
milli savunma bakanlığına bağlı harita genel komutanlığı da bu mühendislik dalı için önemli kurumlardandır.
muhtemelen geleceğin işsizi.
türkiyede mühendislik mesleğinin direnen son branşıydı. 3 hoca bir araya gelip bölüm açıp patlattılar resmen. şu an acayip mezun veriyor makine mühendisliği olma yolunda hızla ilerliyor. geleceğini parlak görmediğim mesleğim. ha bide okuyanlara tavsiyem 5 bin tl maaş hayalleri kurmasınlar çok pis kırılır hayalleri...
coğrafya ile ilgili bir bölüm değil mi bu şimdi? peki lys'de çözdüğümüz coğrafya sorusu neden bu bölümün aldığı puan türünü etkilemiyor? saçma değil mi?
tarlalarda tozun toprağın içinde adamı cebelleştiren mühendislik.
(bkz: total station)
matematik + geometri + bilgisayar yazılımı + hukuk (imar vs.) = harita mühendisliği.
yaklaşık 15 gündür işsiz biri olarak, okumayın bunu amk.

sektör leş. hem adam gibi iş yok hem olsa da paranı vermiyorlar.

okuyan talihsiz öğrencilerimize tek tavsiyem; siktir edin yaz tatillerinde dinlenmeyi, eğlenmeyi. gidin 60 gün staj yapın. netcad'i yalayın yutun. üstüne autocad'i yalayın yutun.

zaten netcad'de tüm işleri yapabiliyorken bu amk işverenleri ısrarla autocad soruyor. bilmiyorum amk al autocad'ini götüne sok diyesi geliyor insanın.

edit: biraz abartmış olabilirim. erkek arkadaşlar mutlaka askerliğini erkenden tamamlasınlar. en azından önlerindeki en büyük engel kalkar.

edit 2: iş bulunca biraz seviyorsun sanki mesleği. bakalım. edit 3 gelir yakında.
Adam 15 gündür işsizmiş yakınıyor bir de. Bir de yaklaşık 15 günmüş.

Ben endüstrinin gobeende mühendislik okuyan bir öğrenci olarak potansiyel işsiz adayıyken böyle serzenişlere sadece gülüyorum. Sanki kep yere düşmeden iş teklifi alacağız da, neyse daha fazla sinirlenip de bir şey demeyeceğim.