atatürk'ün yaptığı en büyük yanlışlardan biridir. atatürk yaptıysa doğrudur anlayışı yanlıştır. en azından içki nedeniyle sirozdan ölmesi bir şeyi yanlış yaptığına ispattır.
"atatürk yaptığı için destekliyoruz. desteklemeyenler vatan hainidir" iddiası ise atatürk'e ne kadar layık olduğunuzu gösterir. insan bir şeyi biri yaptı diye savunmaz. iyi yönlerini sayar döker ve fikirleriyle doğruluğunu kanıtlar. okuma yazma bilsek de cahil kalabiliyoruz demek ki... yazımda iyi ve kötü yönlerini yazacaktım ama bu cahilce kavga eder tarzda yazılar sadece kötü yönlerini yazmama neden olacak. insanlar hakaret etmek yerine biraz fikirlerini adam gibi savunacak ifade yeteneği kazansınlar, kazanmazlarsa güçlü eleştiriler altında ezilip gitsinler.
önce alfabemize bakalım; 29 harften oluşmakta ve bazı konuşmada kullandığımız sesleri harflerle ifade edemiyoruz. ne önemi var diyebilirsiniz. o zaman önemsiz ise ç, ü, ş, ğ, ö vb. gibi harfleri de kaldıralım. zaten latin harflerinin orjinalinde yok.
örnek vereyim; aşağıdakiler yazıldığı gibi okunmaz. demek ki bazı harfler eksik.
kemal
lal
konya konyalılar k harfi kullanmaz g, ğ, k arası bir şey söylerler.
demek ki alfabeyi hazırlayanların bilmedikleri veya unuttukları kullanımı olan ama harfi olmayan sesler var. devrim yasaları değiştirilemediği için mecburen böyle kalacak. oldukça komik. sonra azerbaycanlılarla aramızda neden farklılıklar var diyoruz.
sonrasına gelelim. atalarımızın bin yıldır yazdığı hiçbir belgeyi okuyamıyoruz. yani birileri geçmişimizi silmiş... onun istediklerini tercümesine izin verirse öğreniyoruz. soy ağacınız yazılı bir belge olsaydı onu yırtıp atar mıydınız? toplum hafızasını silmeye kalkmak veya farkında olmadan silmek ne kadar doğru?
şimdi en önemlisine gelelim. o güne kadar tüm türk toplumları aynı harfleri kullandığı için lehçelerinde hafif farklılıklar olsa da yazı dilinde lehçe farkı kullanılan arap harfleri ve ek harflerle ortadan kalktığı için kolayca iletişim sağlamışken şimdi kullanılan harfler lehçe farklılıklarının direk gözümüze çarpması neticesiyle bizleri birbiri ile anlaşamaz insanlar haline getirmiştir. birde üzerine türk dil kurumu kurarak uyduruk kelimeler kullanarak, kabaymış bu, kibarı şöyle olsun diye binlerce yıldır var olan kelimeleri değiştirerek türklerin dil ve yazı birliğini ortadan kaldırmıştır. bazı türk toplulukları da bizi izleyip alfabe değişikliği yaptıkları için birbirimizin dilinden oldukça uzaklaşmışız. azeri kardeşlerimizden 82 yıl uzak kalmakla aramızdaki dil farkına bir bakın. aynı dili kullanıyor gibi miyiz? harf inkılabından sonra yazılmış yazıları bile bugün kendimiz anlamak da zorluk çekiyoruz.
günümüzde o kadar az kelime kullanıyoruz ki çoğu zaman yanlış anlaşılmalar oluyor. türkçeyi 300-500 kelimeden ibaret haline getirdik...
yapılmazdan önce zaten okuma yazma oranı %2-3'lerde seyreden bir ülkede kültürümüzün amına kodular mahmut, herkes birden cahil oldu diye düşünülen devrimdir.
devrim olmasa kara cahillerdi hiç olmazsa oldu da aydınlandılar biraz.
sefilce lâfazanlık eden osmanlı özentisi muhalifleri vardır. bunlar harf devriminden önce okur yazar oranının erkeklerde yüzde 7, kadınlarda binde 4 olduğunu bilmez, bilseler de dillendirmezler!
milletin bir gecede nasıl cahilleştirilebileceğini göstermesi açısından önemli bir olaydır. allah'ın ingilizi 500 yıl önce yazılmış bir kitabı okuyup anlayabilirken bizim 80 yıl önce yazılmış bir kitabı bırakın anlamayı, okumamızı bile imkansız kılan bir devrimdir.
harf devriminin nedeni haklın kolay okuma yazma öğrenmesi falan değildir. kolay okuma yazma öğrenme masalı bize okullarda söylenen nereden bakarsanız elde kalacak resmi tezdir.
harf devrimi belli ki toplumun kültürünü doğudan batıya çevirmek için yapılmış bir şeydir.
latin alfabesi kolay öğreniliyor arap alfabezi zor geyiklerini gidin ilkokul bebelerine öğretin. onlar belki inanır. rus alfabesi çin alfabesi gürcü alfabesi çok mu kolay.
ve evet. doğrudur. alfabe değişimi ile bir günde bütün halk okuma yazma bilmeyen konumuna düşmüştür. zaten nispeten az olan okuma yazma oranı bir gecede 0 a düşmüş halk sıfırdan dan yeni bir alfabe öğrenmek durumunda kalmıştır.
madem çok kolay öğrenilebiliyor latin harfleri ile sormazlar mı hala okuma yazma seviyen neden avruyapa yaklaşamıyor.
gürcistan bile gürcü alfabesi ile (latin alfabesinden çok çok farklıdır) yüzde 100 okuma yazma oranı tutturmuş.
siz hala kendinize yalan söylemeye devam edin.
bunların haricinde. arap alfabesinden latin alfabesine geçişin olumlu ve olumsuz sonuçları olmuştur diyebiliriz.
olumlu sonuçları ingilizcenin dünya dili olduğu şu zamanda ikinci bir alfabe öğrenmeye gerek kalmaması ingilizceyi daha kolay öğrenmektir. ayrıca türkiye nin batı kültürüne kolay entegrasyonunda fayda sağlamıştır.
aynı devrimi kazakistan, türkmenistan, azerbaycan gibi ülkeler, kiril alfabesinden latin alfabesine geçerek gerçekleştirmişlerdir ancak 10 yıl gibi uzun bir sürede bunu yapmışlardır. mustafa kemal gibi ben yaptım oldu diyip, 2 günde yapmamışlardır.
öncesinde, erkeklerde okuma yazma oranı %4, kadınlarda %0,7 iken, sonrasında bu oran % 90'lara ulaşmıştır. sadece bu bile harf devriminin sonuçlarını net bir şekilde ortaya koyar.
osmanlıca nedir, bilen bildirilen biri olarak gönül rahatlığı ile diyeceğim söz şudur: Harf inkılabı Atatürk'ün yaptığı en iyi işlerden biridir.
Şimdi Atatürk'e bok atmak için ona buna sarılan ve çoğunlukla görüşlerimin uyuştuğu insanlar var burada, ama bu konuda son derece kör cahillik etmekteler.
Efendim,
Arap ve Fars alfabelerinden mütevellit olan Osmanlı alfabesi, Türkçe'de yer alan o,ö,u,ü harflerini birebir karşılamaz. Kimi zaman ı,i harfleri de sorunlu olarak karşımıza çıkar. hele bir ayın ile gayın vardır ki, gene gayın g ve ğ ile(evet iki harfi de karşılar) atlatılır, lan ayın harfine ne diyeceksiniz? bazı demek için, doğrusu yazmak için, ayın kullanacaksın elif değil. u yerine geçer, i yerine geçer. nası göreceksin. Vukuat yaz bakalım. Yok şedde atarım, hemzelerim, ötrelerim. Kitabi harflerde nanaysın aslanım.
Ha bu arada elif cümle ortasında a ve e olarak da okunabilir. k harfine ne demeli? kaf - kef. Ha bu arada ufak oynatmalarla ama cümle içinde aynı kullanılan gef, nef, yef için ne demeli?
Harf inkılabı yanlışmış, bok yanlış. Atatürk'ün yaptığı en doğru iştir.
Diyeceksiniz ki, lan dedelerimiz nasıl yapıyordu? Dedelerinize sorun bakalım, yazdıklarını ikinci defa gördüklerinden duraksamadan okuyabiliyorlar mı?
enveri harfler belki! ama o da dert olur yav. vav meselesi var. vav hem u hem o hem ö, hem ü. bir de v. Nasıl olacak o iş. Yok enveri de zor.
vel hasıl, Yav muhafazakar olun, olun iyi de, bokunu da çıkarmayın be. Bilmeden, görmeden hele ki çekmeden yorum yapmamak, boş konuşmaktan evladır.
şaka lan şaka azgın laikler coşmayın hemen. latin alfabesi kullanmak son derece akılcıl bir iştir. peki ama kadim lisan' a ilgisiz kalacağımız nerden çıkıyor? şurdan kuzum;
-13 yaşından küçüksen kur-an kursuna gitmen yasak! 13'ten sonrada vayyy haline zaten...
atatürk'ün yaptığı en büyük devrimdir,fakat eksik kalmıştır.bazıları bölücülük zannedip hemen eksileyecek ama bu alfabede kalın k karşılığı q ve boğazdan çıkarılan bir h'yi karşılayacak harf mutlaka olmalıydı ama konmamış ne hikmetse.
Harf devrimini artık tartışmak anlamsız. Hafızamız silindi; 1928'den önceki herhangi bir gazeteyi bile okuyamaz hale getirildik. Arap harfleri kullandığımız için Arapça konuştuğumuzu sananlar varsa daha da yanılıyorlar. Arap harflerinin zor olduğunu eğitimli insan yetişmediğini savunanlar ise saçmalıyor. Mustafa Kemal, Fevzi Çakmak, ismet inönü, Kazım Karabekir vd. istiklal Harbi komutanları latin harfleriyle mi eğitim gördü? Şimdi Latin Harfleriyle Türkçe yazıyor ve okuyoruz, o gün ise Arap Harfleriyle Türkçe yazıp, okuyorduk.
en yakın örnekler olarak bulgaristan ve yunanistan'da gerçekleşmemiş devrimdir. latin olmadıkları için latin alfabesi kullanmamaktadırlar.
ayrıca diğer bir sebep olarak gösterilen geleceğe yapılacak yatırımı istemeyen zekası kıt japonya, çin, rusya, hindistan'ın akıl edemediği müthiş devrim. bu yüzden sürünüyor şu anda bu milletlerin hepsi.
bir gecede hiç kimsenin cahil duruma düşmediği, cahilliği ilke edinenlerin halen daha cehaletlerini sürdürdüğünü görmemizi sağlayan devrimdir. yapanların ellerine sağlıktır...
bir dilin halk seviyesine çekilip nasıl kısırlaştırılabileceğine örnektir.
hele ki "q" mu yoksa "k" mi tartışmasının nasıl sonuçlandırıldığı akıllara zarardır. "kazım", "qazım"'dan daha güzel durduğu için "k" seçilmiştir. canlarım benim.