Türkiye'nin en büyük tarihçilerinden birisidir. genelinde olduğu gibi halil hoca'da da fazlasıyla osmanlı hayranlığı mevcut olmakla birlikte en azından olayları doğru ve mantıklı değerlendirmektedir. Chicago, Ankara ve Bilkent üniversitelerinde görev almıştır. saygıdeğer bir şahıstır. birçok sözde entellektüelden daha entellektüeldir.
Akademik kapasitesine, aldığı ödüllere rağmen çok alçakgönüllü ve sevimli bir insandır hoca, insan-ı kamildir. Malum, Bilkentte okuduğumdan ve dersleri genelde iktisat binasında aldığımdan her sabah rastlaşıyorum kendisiyle, bir kere ben binadan içeri girerken kapıyı açıp gülümsediği olmuştur *
osmanlı tarihinin en basitinden en önemli görülenine envai çeşit detayı hakkında uzun incelemelere ve muteber kaynaklara dayanan eserlere sahip tarih otoritesi. okunası, çok değerli bir akademisyen. keşke gazeteler eserlerini tefrika falan etse; bir şekilde eserleri daha popülarize olabilse...osmanlı tarihi üzerine dönen pek çok lüzumsuz kayıkçı kavgası da muhtemelen son bulurdu.
osmanlı tarihi isimli eseri iyi bir kaynak kitap. yalnız kitapta bir gariplik var, ikinci abdulhamit dönemine geldiğinde kitabın son 20-30 sayfası bir anda farklı bir kimliğe bürünüyor, abdulhamit'e kızıl sultan demeye başlıyor, tarafsız, objektif, hakkaniyetli inalcık bir anda tarafını seçior. oraya kadar osmanlı padişahlarını çok güzel anlatıyor, özellikle kronolojik tarih sıralaması süper. seferler, akınlar, taht kavgaları falan çok güzel anlatılıyor ama kitabın sonlarında dediğim gibi adeta bir kopukluk var. kendisini eleştirme gafletine düşmeyeceğim, zira efsanedir kendisi. sadece gördüğüm bir garipliği dile getirdim.
bu arada sözlükte bu adam hakkında sadece 41 entry var, murat bardakçı'ya 453 entry eklenmiş. huylandım aga. demek ki sansasyonel tarihçilik gerekiyor popüler olmak için.
osmanlının fütuhat yaptığı yerleri bizzat gidip gezerek - öyle şehirlerin içlerini falan değil, bütün dere tepe dağ bayır - osmanlı tarihçiliği konusunda hala tek otorite olmayı başarmış kişidir.
94. yaşını devirmek üzere olan , neo-herodotos olur kendileri. özellikle yeni çıkan 'osmanlılar , fütühat , imparatorluk , avrupa ile ilişkiler ' kitabı * bir başucu eseridir.
osmanlı tarihinin dünyadaki bir numarasıdır. bernard lewis sayın inalcık için şöyle demiştir;''zamanın büyük alimleri vardır ama halil inalcık bütün zamanların büyük tarihçisidir''
ve bir programda ilber ortaylı ile konuşurken aralarında şu hoş sohbet geçmiştir.
Halil inalcık: doktora öğrencileri geliyorlar bana soru soruyorlar.
fransızca şu makaleyi okdun mu diyorum. ben fransızca bilmem ki diyor bana.
ilber ortaylı: zahmet etme o zaman sen bu işe. heh heh hee.
Halil inalcık: osmanlı tarihi yapacak kişi en az 6 dil bilmelidir.
osmanlı devletinin kuruluşu esnasını bir beylik oluşunu süper ifadeleyen tarihçi. beyliğin anadoludaki moğol isyanından öte türkmenlerle ilgisini falan çok leziz ve sıkmadan anlatmış. bir de 2.beyazid dönemi izlenen denge politikası ve donanmaya verilen ekstra önem...
okuyunca insan yıllar evvel okuduklarımız da bir sorun var diyor. ne o ders kitapları öyle? eğitimin malum sorunu saçma müfredat ve masalımsı ders kitapları... tarih belgelerin bilimi olduğu kadar sebep-sonuç bilimidir. tarihi tarihçiden okuyacaksın alacaksın bunun bu ülkedeki yegane kaynağı da halil inalcık işte.
okuyun, okutun!
devlet-i aliyye isimli son kitabını edindiğim özellikle osmanlı tarihi konusunda duayen kişi. dünyanın her ülkesinde isminden saygıyla bahsedilir.ismi ağırdır tespitlerinden sonra sağlam bir görüş birliği söz konusu olur. en son osmanlı devletinin kurulduğu yıl tartışmasıyla gündemdeydi.beyliğin kuruluşu 1299 değil 1302 yılı demişti. koyunhisar savaşı akabinde.
valla gündemdekileri görünce her saniye gündemde olmasını istiyorum canı gönülden.yaşı itibariyle -94- uzun ömür diliyorum fazlaca.
edit: taraf gazetesinden tarihçi halil berktay o kadar çok bahsediyor ki isminden. merakla diğer örneklemelerini beklemekteyiz.
erhan afyoncu kanal 24 te hoca için, allah'ın türk milletine tarihçilik konusunda lütfudur dedi. eh başka ne dense bu kadar güzel olmazdı galiba.
osmanlı tarihine dair ilk kitabı okuduğumda 7 yaşındaydım. bu demek olduyor ki yirmi yıldır aralıkarla da olsa tarihe dair kitaplar okurum. bu süre zarfında hiç halil inalcık kitabı okumamıştım. ta ki üç ay öncesine kadar. bu sözlükte de arada sıra yazan bir abimizin tavsiyesiyle; Osmanlı imparatorluğu Klasik Çağ (1300- 1600) * kitabını okumaya başladım. diyebilirim ki okuduğum ansiklobedi ve değişik kitapların hepsine bedel bir çalışma. hocanın türkçe 17 kitabı var. *
osmanlı'nın ilk başketinden sonra kuruluş tarihini de değiştiren kutbul müverrih. öyle bir üstad ki 90 küsür yaşında olmasına rağmen 3 saat ayakta öf demeden o anlatır siz dinlersiniz...
futbol için maradona, basketbol için jordan, formula için schumacher neyse türk ve osmanlı tarihi için de halil inalcık öyle bir şey.
utanmadan iddia ediyorum: türkiye'nin en değerli aydını.
bilkent üniversitesi kütüphanesinin zemin katının altında adı verilmiş bir bölüm vardır halil inalcık kolleksiyonu diye. içeriye izine girersiniz ve başınızda bir görevli bekler. halil inalcık ise türkiye'nin yetiştirdiği ender insanlardandır.