Birkac yıl önce gitmiştim halfetiye
Ufak bi teknede,bir gece kaldik suyun üstünde
Sabahtan batikkentin üstünden geçerken ürkmüştüm. Suyun altında biraz da karanlikta kalmış binalar, o minarenin kalan yarısı
Açıkçası kanım çekilmişti üstünden geçerken korkmuştum neden bilmem
Mezarı andırdı bana https://galeri.uludagsozluk.com/r/1840045/+
şanlıurfa'nın bir ilçesi. antep ile urfa arasında kalıyor. eski halfeti fırat nehri üzerindeki baraj nedeniyle sular altında kalan kısımdır (köy sular altında sadece caminin minaresi görülebiliyor.) buradaki insanlar yeni halfetiye yerleştirilmiştir.
sularla çevrili bölgede tekne turu yapılır. urfanın aksine serindir. gidene kadar fıstık (antep fıstığı diyeceğim o zaman urfalılar kızıyor ama yer fıstığı ile karıştırılmasın diye öyle söylüyorum) bahçeleri görülür.
gidilirse mutlaka nehirden çıkan şabut balığı yenilmeli.
ayrıca siyah renk gülü ile ünlüdür.
gereksiz bir bilgi olacak ama apo'da buraya bağlı ömerli köyünde doğmuş.
ama bölgede olay olur diye korkup gitmemezlik etmeyin. sakin bir yerdir.
şanlıurfa'ya hiç benzemeyen şanlıurfa'nın bir ilçesi. gerçekten sanki ege kasabasındasınız hissi uyandırıyor geldiğiniz andan itibaren, iki dağ arasında kalmış baraj suyu mükemmel bir güzellik, mimari ise rum ve arap karışımı o şirin küçük evler, dağların içinde mağaralar,mağarada pencere gibi küçük oyuklar o zaman nasıl yapmışlarsa oymuşlar kocaman taşları. kısacası kesinlikle gidilmesi görülmesi fotoğraf çekilmesi gereken yerler,biz türklerin yeni yeni ilgisini çeken, yabancı turistlerin çoktan uğrak mekanı olmuş bile. halfeti,güzel ülkemden nadide ilçe.
türkiye'deki sınırsız zenginlikteki tarihi dokunun izlerinin sürüldüğü fotoğraf çekmekten başın döndüğü bir tekne turu vadeden ilçe. güzel ilçe. neden bilmem şanlıurfa'da değil gibi hissedersiniz kendinizi. şive daha düzelir, aklı selim sohbetler yapılır, insanların yaşadığı geçmiş zorluklar masaya yatırılır.
makinenizi ayırmayın yanınızdan. hele o sular altında kalmış okul ve cami yok mu? görülesi kesinlikle.
mart ayinda bile sicagin ve nemin insani bunalttigi, iki dagin arasina sikismis, rüzgarin esmedigi, yarisi yapilan baraj nedeniyle suya gömülmüs, ucurumlu bir yoldan ulasilan, cikmaz sokagi andiran sanliurfa ilcesi. sunuda belirtmek lazimdir ki, arap mimarisinden nasibini almis, günes yanigi güzelim tas evleri, nar bahceleri, serin firatin kenarinda yediginiz lezzetli bir porsiyon balik ve salata bile orayi gidip görmeye deger bir yer kilar.
kilikya ermeni krallığı'na bağlı olduğu dönemde hromkla adıyla ermeni kilisesinin merkezi olmuş ve eskiden rumkale (araplar kalat-ı rum derdi) adıyla bilinen urfa ilçesi. müslüm gürses'in de memleketidir.
halfetinin eski adları asurlular zamanında şitamrat, yunanlılar zamanında urima, süryaniler zamanında ise kal'a rhomeyta ve hesna dhe romaye idi.
ilçe sanayisi gelişmemiştir. değirmenler ve briket imalathaneleri dışında tesis yoktur. ekonomi tamamen tarıma dayalıdır. ekilebilen arazinin yüzde 98 kuru yüzde 2 suludur. arazi yapısı taşlı ve engebeli olması dolayısıyla ulaşım zordur.