bugün

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan henüz yer yüzüne çıkarılmamış bir antik kent.
aynı zamanda edirne nin antik dönemdeki ismidir.
karabuk'un tarihi mekanlarından biridir. antik bir kent olmasına karsın daha yeni yeni meydana cıkmıstır. unesco tarafından koruma altına alınmıstır.
Kazı çalışmaları sırasında burada ortaya çıkan en ilginç yapı, zemini mozaik hayvan desenleriyle kaplı bir kilisedir. Kentte, ayrıca mermer sütunlar, surlar, su sarnıçları, kaya mezarları, roma hamamı ve tüneller de bulunmuştur.
edirnenin antik dönemdeki ismi olmakla birlikte kargalar sehri anlami tasimaktadir.
karabük'te 2003 yılında bölgedeki kaçak kazıların ardından başlayan çalışmalarda gün yüzüne çıkartılan antik kent.

şehrin adı, kenti karış karış gezen ve birçok yardımı dokunan roma imparatoru publius aelius traianus hadrianus'tan geliyor. şehir sakinleri bu bölgeye hadrianopolis diyerek imparatoru onurlandırmışlar.

m.ö. 1. yüzyılda kurulup, m.s. 8. yüzyıla kadar yerleşim alanı olarak hayatına devam ettiği düşünülmekte.

gün yüzüne çıkan kalıntılar; hamamlar, kiliseler, konutlar, roma kalesi, vaftizhane ve mezarlıklar. taşınabilir eserleri çevre illerdeki müzelere nakletmişler.

mozaik bakımından zengin bir kent.

* * *

allah nasip eder, ömür vefa ederse, gider göreriz.
hadrianapolis olarak onurlandırılmış ve eski bir yerleşimin üzerinde düzenlenmişse m.ö. 1 yy. olabilir, fakat sıfırdan yerleşimse, hatırladığım kadar hadrian 117-138 arasında hüküm sürmüştü.. bir araştırmak lazım.. yalnız, şehir onurlandırıldıysa genellikle neokoron ünvanı da verilirdi.. pergamon, ephesus, nicomedia vb. gibi.

bir de, hadrian bu seferlere karısı sabina değil, gay sevgilisi antinous'le çıkmıştır..
hatta bir şey daha, şu çok bildiğimiz yunan heykeli "disk atan adam - discobolus"un yunan heykel örneği yoktur.. bilinen tek heykel, hadrian sarayı'nın bahçesinde bulunan roma dönemi, fakat grek tarz heykeldir..

enteresan bir adamdır rahmetli..