bugün

ilk mesaj .
Gereksiz ve abartılı anlam yüklemesi durumudur.
Bunlara örnek (bkz: öğretmenlik) bu meslek grubu kutsal diye bize yutturulmaya çalışılsada, aslında çoğunun kolay para ve tatil için yaptığı meslektir. Vefalı az sayıdaki öğretmenlere can fedadır.
(img:#1426081)
Doğum günleri sanırım. Bugün doğum günümdü. Her günümden hiçbir farkı olmayan bir gündü işte. En azından çocukken heyecanla beklerdim doğum günümü ama artık maalesef hiçbir anlamı kalmadığını anlıyorum. Ne bekliyorsam zaten*
sürekli göz göze gelmek. istemsizce.
H a y a t.

Entri.
Dünya malı arkadaşlar . Dünya malının her türlüsü . Lüzumsuz hatıralar, "bu evde anılarımız var" diyip satılmayan ev var. Benim mantığıma uymuyor bu. Zaten öldüğünde geride kalacak. Çok takılmayın hatıralara.
kendi kendimize, kendimize yüklediğimiz anlam.
Hayatın tamamı. Eninde sonunda öleceğiz. Yarın öleceksek, 10 yıl sonrası için bugün deli gibi üzüldüğümüz şeyin bir anlamı yok. Ama belki 100 yaşına kadar yaşayacağız diye düşünüyoruz bir önceki cümleyi bile bile. işte onun da içinde başka şeyler var. Yüzümüze kadar yaşayacaksak bile; bugün üzüldüğümüz olay, düşündüğümüz planladığımız 10 yıl sonraki durum aynı kalmayacak. Hangi uzun vadeli planımız tıkır tıkır işledi? Hangi dileğimizin yerine başka bir olay olduğunda sevinmedik? Ya da hangi üzüldüğümüze yeri geldi şükretmedik? Gün içinde bile değişir olaylar, durumlar. Fazla da planlamamak lazım.
stres çarkı.
Bir de uzun bi adam var.
(bkz: danla biliç) çok şükür yavaş yavaş atlatıyoruz.
Evlilik.
Sevgili.
Sosyal medya.
Siyaset.
Din.
araba.

evet arkadaşlar, türkiyede açık ara otomobillere gereğinden fazla değer gösteriliyor. bazı kesim için arabalar ilah konumuna çıkarılmış durumda. otomobil denilen şey ulaşım için kullanılan bir eşyadan başka bir şey değil aslında. ama ben kimsenin mahalle otobüsü muhabbeti yaptığını görmedim.

peki neden bu ilgi? bu konuda birkaç teorim var arkadaşlar. buyrun maddeler halinde inceleyelim:

1) cahillik/bilgisizlik : bu madde en büyük etken kanımca. arabalar kullanıcının sadece kullanması için vardır ve bir nevi kapalı kutudur. bu kutuya erişim neredeyse yoktur. bu olması gereken bir şey olsa da, insanların arabaları anlamasını çok güçleştirmiştir ve mühendislik ürünü olan bir eşya, kükreyen ( yani vın vın yapan ) bir canavara dönüşmüştür insanların gözünde.

2) ülkede fiyatların pahalı olması : otomobillerin çoğu insan için neredeyse erişilmez olması, onlara karşı olan sahip olma arzusunu iyice körüklemiştir. eminim ki şu vergiler kalksa, etraf bmw ler lamborghini lerle dolsa durum böyle olmazdı.

3) otomobilin bir statü göstergesi haline getirilmesi : bu noktada fakir cahillerden ziyade zengin cahillerden konuşmaya başlıyoruz çünkü otomobile sahip olup statü yarışına girmeye başlıyor bu arkadaşlar. aslında bu madde 2. madde ile doğrudan bağlantılı çünkü genel olarak otomobillerin alınan maaşlara göre orantısız derecede pahalı olması, onları üst düzey lüks haline getiriyor (gösteriş amaçlı takılan mücevherler, saatler gibi).

evet aklıma gelenler şimdilik bu kadar. peki normali nedir? benim görüşüme göre arabalar ulaşım araçlarıdır. ve bu ulaşım araçları işlevini, kullanıcıyı rahatsız etmeden verimli şekilde yerine getirebiliyorsa (evet konfor, performanstan bahsediyorum) kullanılmalıdır. ama bu işlevler dışında güç göstergesi olarak kullanmak gerçekten anlamsız geliyor bana.
insanlar.
Kırmızı çizgilerinizi asla kaldırmayın.