yemeklerin babasıdır. Doğal ortamda ateş yakılarak pişirdinmi tadına doyum olmaz. Biraz masraflıdır ama buna değer. Her fırsatta bahçeye ateşi yakar güvecimizi yaparız.
Aslında Düdüklü tencere ne ise Güveç de odur. insanlar eski bir yöntem olduğu için ona lezzet atfetmektedir. Tıpkı plesebo etkisi gibi bir şey bence. Bakın bir test yapılmasını öneriyorum: aynı yemeğin birini güveçte, diğerini fırında/düdüklü tencerede pişirin. Sonra bu farkı bilmeyen birinin önüne sürün. Fark edebilecek mi bakalım ikisinin arasındaki farkı. Fark edemez.
normal şartlarda pişmişini yemediğim sebzeleri güveçte pişirdikleri zaman yiyorum. tadındanmıdır nedir hiç ayırd etmiyorum. bu arada düdüklü tencere neyse güveçte odur diyen arkadaşın ağız tadının olmadığını düşünüyorum. düdüklüde yüksek basınç ve buharla pişer yemekler. ve çeliğin içerisinde besin kaybıda yaşanır. ama topraktan yapılan o güveçlerde demlene demlene pişer... hele güveç yeni alındığında içerisine iç yağı sürülerek ekmek fırınında yakıldıysa değmeyin o güveçte pişen yemeğin tadına.
--spoiler--
istanbul'un gaziosmanpaşa ilçesine özgü bir pide türü.
--spoiler--
gerçekten mi ne tesadüf. bu kadar şaşırmamın nedeni 2019'da bir güveçciyle konuşmuştum, yayla'daki güveççide çalışıyormuş ve gaziosmanpaşa'da oturduğunu söylemişti.