güne bir bilgi bırak

    73.
  1. Mütevazi sözcüğü, matematikte birbirine paralel anlamına gelirken; alçakgönüllülük anlamına gelen sözcük "mütevazı" şeklinde yazılır.
    30 ...
  2. 55.
  3. irlanda'da 18. yüzyılda halkın tek besin kaynağı olan patatesi saran mantar hastalığı dört yılda hasadın dörtte üçünü yok etti. patatese bağımlı bir milyon insan açlıktan öldü. tek bir ürüne bağlı beslenmenin ne kadar kötü sonuçlar doğurabileceğini irlandalılar acı bir tecrübeyle öğrendiler.
    25 ...
  4. 133.
  5. Şair Cemal Süreyya, arkadaşı Süreyya Evren ile girdiği bir iddiayı kaybetmiş ve soyadındaki "y" harfinin birini Süreyya Evren'e vermiştir. Şair adını Cemal Süreya, arkadaşı da Süreyyya Evren şeklinde değiştirmiştir. Cemal Süreya bu iddiayı okurlarına ''Elma'' isimli şiirinde açıklamıştır.
    17 ...
  6. 65.
  7. virgül kelimesinin kökeni latince baston, değnek anlamına gelen virgadır. muhtemeldir ki, şekil benzerliği dolayısıyla böyle bir anlam kazanmıştır. biz türkler ise fransızcadan alıntılamışız ve biliyorsunuz ki, latince kara avrupasında öncül bir dil. fransızca virgula olarak kullanılan kelime tanzimat döneminde edebiyatımıza kazandırılmıştır.

    edit: ilk virgülü venedikli gramerci aldius manitius tarafından kullanıldığı düşünülüyor. biz türklerce ise ilk defa ibrahim şinasi tarafından kullanıldığını söyleyebiliriz.
    15 ...
  8. 49.
  9. 170.
  10. 9.
  11. Eski Tramvayları çeken atların bulunduğu ahır olan Taksim'deki ahıra, Dingo isimli Rum vatandaşı tarafından işletildiği için DiNGONUN AHIRI denmiştir.

    Dingonun Ahırı mı lan burası lafı da oradan gelmiştir.

    Konuyu biraz daha açalım;

    Atlı tramvaylar zamanında, tramvaylar 2 atla çekilirken dik Şişhane yokuşunu çıkabilmek için Azapkapı'dan takviye at alarak yokuşu çıkabilirlermiş. Tramvay bu haliyle Taksim e kadar gelir, burada çıkartılan atlar, bu gün Taksim alanının batı kısmındaki Sular idaresi maksemi ile Fransız konsolosluğu arasında bir ahırda bir süre dinlendirildikten sonra tramvaya bağlanmadan boş olarak Azapkapıya götürülürlermiş.
    Atlı tramvayların da ilk yıllarında, Tramvay idaresi'nin çeşitli semtlerde, ahırları ve beygir tavlaları varmış.
    Tramvaylara koşulan atlar, belli saatlerde çalıştırıldıktan sonra, bu ahırlara teslim edilirmiş.
    Tatavla* semtindeki bir tavlaya "Dingo" lakabında, sarhoş bir Rum kâhya vermişler. "Dingo" ahırda pek durmaz, ikide bir bitişikteki meyhanede kafayı çekmeye gidermiş. Tramvay sürücüleri, yorgun atları getirir, ahırda Dingo'yu bulamayınca, kendi bildikleri gibi bir çift atı, tramvaya koşmak için alır götürürlermiş. Bazen de biraz önce başka bir sürücünün getirdiği yorgun atları, dinlenmiş atlar sanarak alip götürdükleri olurmuş.

    Dingo'nun ahırı bir karışıklık ve keşmekeş örneği olarak halk arasonda deyim haline gelmiştir. Gün boyu bir sürü atın girip çıkmasından dolayı dilimizdeki '' burası dingo' nun ahırı mı giren çıkan belli değil '' sözü buradan gelir.

    *Tatavla = Şişli'de Kurtuluş semtinin Osmanlı dönemindeki adıdır.

    https://i.hizliresim.com/nWX3mV.jpg
    13 ...
  12. 113.
  13. Eski zamanlarda denizciler bitkisel şeyler tüketmeyip sadece et ve balık yediğinden dolayı uzun süre hasta kalıp sonunda ölürmüş.
    Bir gün, hasta denizciler bir ada köyüne varmış ve burada köyün yaşlıları ona bitkilerden ilaç yapıp yedirmişler ve sebze meyvelerle beslemişler.
    Denizcilerde iyileşme görülmesiyle birlikte insan yaşamı için vitamin ve mineralin önemi ortaya çıkmış.
    12 ...
  14. 142.
  15. Mart aynın ismi roma savaş tanrısı martius’tan gelmektedir. Martius kelimesi Latincede Morte yani ölmek fiilinden türetilmiştir. Romalılar bu ayda savaşa başlamanın Uğur ve başarı getireceğine inanıyordu. Bu kelime Farsça üzerinden Türkçeye mert olarak geçmiştir. Ölümü göze alacak kadar cesur anlamında.
    12 ...
  16. 174.
  17. Sincap, eşine sevgisinin ifadesi olarak çiçek veren tek hayvan.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2091744/+
    11 ...
© 2025 uludağ sözlük