bugün

(bkz: devran çağlar kaset kapağı)
aynı poz vardı lan sanki.
türk minyatür sanatçısı nakkaş sinan bey tarafından icra edilmiş bir çalışma olan gül koklayan fatih portresini çoğumuz biliriz.

görsel


tasvir edilen portrede bize fatih sultan mehmet' in kişiliği hakkında kısa ve öz bazı mesajlar verilmektedir. portrede özellikle dikkat çeken iki kısım vardır. fatih sultan mehmet' in başparmağında bulunan zihgir ve aynı elinde tutup kokladığı gül. gül koklamasına dair çeşitli görüşler ileri sürülmüştür;
1- gül islamiyette hz. muhammed' i temsil ettiği için ona karşı duyulan hasret ve sevgiyi temsil ediyor olabilir.
2- elinde tutup kokladığı gül ile kendi sanatçı kişiliğini sergiliyor olabilir.
3- diğer bir iddia o dönem istanbul' da bulunan hristiyan topluluğu olan gül topluluğuna ait. fatih elindeki gülü koklayarak bu topluluğa zarar gelmeyeceğinin mesajını veriyor olabilir.

zihgir, daha çok okçulukta kullanılan ve kullananların sağ ellerinin baş parmaklarıyla gerdiklerinde yay kirişin parmağı zedelememesi için taktıkları yüzüktür. portrede fatih başparmağına takmış olduğu bu zihgir ile savaşçı ve sert kişiliğini öne çıkarmaktadır.
italyan ressam bellini tarafından yapıldığı rivayet edilen resimdir.
tanım: fatih sultan Mehmet'in gül tutarken portresinin tasvir edilmesi olayı.
osmanlı devleti'nde portresini yaptıran ilk padişah fatih sultan mehmet'tir.
Fatih'in ince ruhluyum, sanatkarım, entelektüelim mesajını verdiği portre. parmağındaki zihgir adlı yüzük ile de " ince ruhlu olduğum kadar iyi bir savaşçıyım da " mesajı vermektedir.

görsel