bugün

orhon yazitlarindaki runikyazilari cozerek gokturk alfabesinin 38 harfini saptayan vilhelm thomsen dir. danimarkali bilim adami, metinlerde en cok rastlanan sesli harflerden yola cikarak tengri,turk ve kultigin kelimelerini cozdukten sonra butun metinler okunabildi ve boylece, sadece gokturk toplumunun tarihi degil, turkce nin en eski ornekleri de bilim dunyasina kazandirilmis oldu.
Türklerin bilinen en eski alfabesidir. 38 harfli olması gerekiyordu bildiğimce. Hem yukarıdan aşağı hem soldan sağa yazılır.Ne zor iş ya!
nedendir bilinmez, göktürk alfabesi ile yazılmış orhun yazıtlarındaki bir cümle, belkide türkiye türkçesine çok benzediği için hafızamdan hiç silinmedi.

şöyle ki;

" il tutsık yir ötüken yış ermiş..."
(il tutacak yer ötüken ormanı imiş)
isimlerinde neden gök kelimesi, tek tanrılı bir dine inanmalarından (bkz: gök tanrı) ve allahın ilk yarattığı milletleşmiş kavimlerden biri olmasına dayandırılabilir.

(#165110) .
Metinleri orta asya'daki orhun nehri kiyisinda bulundugu icin orhun ismi ile anilan turk'lere ait alfabedir. Dordu sesli, sagdan sola dogru yazilan, ok, ku, ko, uk, nc, nd gibi heceleri ayri harler olarak gosteren alfabedir. Tonyukuk, kultigin ve bilge kagan hatirasina yazilan, turkce'nin bilinen ilk yazitlari olan orhun abideleri bu alfabe ile yazilmistir.
kelime araları :* ile ayrılıyordu sanırım.tek dikkatimi çeken buydu. edebiyat öğretmenimiz "bize bunu okulda öğrettiler" demişti fakat nedense bana biraz sıkmışcasına geldi... yani eğer göktürk alfabesini öğretiyolarsa fakültede ordan mezun olanlardan pek fayda beklenmez gibime geliyo. *
okuması yazması gerçekten çok keyifli olan alfabe. lisede merak salmıştım, bikaç arkadaşla derste karşılıklı yazışır hocadan da yırtardık.

öğrenmesi kolaydır, unutması zordur. öğrenince de rün alfabesi olan bu yazıyı hızlıca okuyabilmek çok keyiflidir. çift harfe karşılık gelen harfleri olduğu gibi, şu an kullandığımız bazı harflerin de karşılıkları bulunmamaktadır. örnek: "h"
göktürk alfabesi dikey ve çapraz çizilmiş işaretlerden oluşup, yatay çizgili işaretler yoktur. çünkü türk düşüncesine göre dikey yapı dirliğin ve canlılığın, yatay durum ise hastalığın ve ölümün simgesidir.
Göktürk alfabesi 38 harf ve işaretten oluşur. Bunlardan 4' ü ünlü, 30' u ünsüz, 4' ü de hece işaretleridir. Harfler bitiştirilmeyip ayrı ayrı yazılır. Sözcükler aralarına iki nokta üst üste konarak ayrılır. Sözcük başı ve içindeki ünlüler yazılmazken sondakiler yazılır.

Alfabe ilk kez Danimarkalı Türkolog Vilhelm Thomsen tarafından 1893' te çözülmüştür.Alfabenin kaynağıyla ilgili çeşitli tezler ortaya atılmıştır:

1)kullanılan işaretler eski iskandinavca' nın işaretlerine benzediği için Runik harfleri olduğu ileri sürülmüştür.

2)Thomsen ise Arami alfabesinden türediğini ileri sürmüştür.

3)Rus Türkoloğu Aristov işaretleri eski Türk damgalarına benzetmiştir.

En çok taraftar toplayan Thomsen' inki olmuştur.
türk dili ve edebiyatı bölümlerinin çoğunda seçmeli derslerde öğretilen alfabedir.
insana niye hala Latin alfabesini kullanıyoruz diye düşündürten alfabe .
göktürk yazıtlarının yazıldığı toplam 38 harften oluşan alfabedir. sağdan sola doğru yazılır.
son derece ilginç alfabe. ünlü vokal az olduğundan harfleri biraraya getirip okuması zor; ancak bence osmanlıca'dan çok daha zevkli. daha fazla bilgi almak isteyenler: talat tekin hocamızın orhon yazıtları adlı kitabına bakabilirler.
türklerin ilk alfabesidir. yani başlı başına türk alfabesidir. başka milletlerin alfabesine 2-3 harf ekleyip oluşturulmuş ve adına türk alfabesi denilmiş bir alfabe değildir!.
görsel
ulu milletimiz ve hakanımız sağolsun tarihimize ışık tutar.
bünyesinde f harfini barındırmayan abecedir.
(bkz: f harfi ile başlayan türkçe kelime olmaması)
dövme yaptırmak için birebirdir.
uygur alfabesi kadar estetik olmayan ama ilk olmasından dolayı ondan daha çok bilinen bilinen alfabemiz.
gerçek türk alfabesidir. arap alfabesinin türk alfabesi olduğunu iddia edenlere öğretilmelidir.
üniversitelerin türk dili bölümlerinde okuyacak her öğrencinin karşısına çıkacak çok büyütülmemesi gereken kolay öğrenilen alfabedir sadece harfleri yanyana getirmeniz ve birkaç kuralı bilmeniz yazıtları okumak için yeterli olacak.
istatiksel olarak insanların çoğu sağlaktır.
soldan sağa okunan alfabeler -şimdiki kullandığımız alfabe vs.- sağlak olanlar için uygun olmayan alfabelerdir. en uygun olan sağdan sola gidenidir.
göktürk alfabesi latin alfabesinde karşılığı olmayan bazı sesleri de karşılar ve üstte belirttiğim kurala da uyar.
gerçek ve özgün türk alfabesi arıyorsanız bu alfabe karşınıza dikilecektir.

(bkz: orhun yazıtları)
gerçek türk alfabesidir. ne hoş görünüyordur.
bu dilde bestelenmiş bir şarkı olsa dinlemek ilginç olurdu. bu eski dilimiz göktürk alfabesinde bir şarkı besteleyecek sanatçı tarihe geçer.

ahmet şafak a çağrım olsun.
köktürklerin savaşta kullandıkları nesneleri, oturdukları yer olan evlerini harf olarak gösterdikleri dildir. örneğin ok işareti ''o'' sesine karşılık gelir. aynı şekilde eve benzeyen şekil de ''e'' sesini karşılar.
görsel