atatürk'e göre, gökten indiği sanılan kitaplar birer dogmadır. işin trajıkomik tarafı ise takipçilerinin, dağdaki karartıyı bile atatürk'e benzetecek kadar kudsiyet arama telaşı içinde olmaları.
türk insanını laikler ve müslümanlar olmak üzere derin bir çizgiyle ikiye bölen fikirdir. söyleyen kişinin fikirlerinin ve uygulamalarının ya tamamının yanlış ya da tamamının doğru olduğunu düşünür bunu duyan insan.
not: müslüman bir kişinin kur'an hakkında bu kelimeyi kullanıp kullanmayacağı ile ilgili bir yazı okudum geçen gün. ne saçma insanlar var. hiç tartışılacak şey mi bu?
sanılmasının dışında öyle olduğu savunulan kitaplardır.
en basit örnekleri;
1- dua ederken avuçların göğe bakması.
2- dua ederken kafanın göğe bakması.
3- muhammed'in kanı yere düşmesin diye cebrail'in gökten inmesi.
4- muhammed'in göğe çıkması.
hala bazıları 'ibrani dinler gök-tanrı inancı değildir' diyor. daha ne kadar inkar edilecek bilmiyorum.
bu konuda çok şeyler yazılır ve çizilir ama hiçbiri bizim gerçeğe ulaşmamıza yetmez. gerçek, yaşadığımız gerçekliğin ta kendisidir ve bu yaşamda, bu çağlarda doğmuşsan peygamber olman imkansızdır. Zira, ilkel hayat herşeye gebedir. Bilinmezler o kadar fazladır ki, bir kitabın inip inmediğini bilmeniz imkansızdır. Mesele ilkel topluma yön vermekse, kitap ta iner din de.
hangi kitap olduğunu bilmem de, birileri tarafından gayet başarıyla provokasyon amacıyla kullanıldığı kesin olan kitaptır.
sayın sözlük ahalisi. başlığı açan kişiye dikkatinizi çekerim. ne din, ne atatürk kendisinin sikinde bile değildir. provokasyon amacıyla başlığı açmış ve köşesine çekilmiştir.
siz burada "yok şöyledir, yok böyledir" diye debelenirken, kendisi sizi seyredip götüyle gülmektedir.
kutsal kitapların gökten indiği söylemi ilk defa iznik konsülü olarak bilininen ilk hristiyanlık toplantılarında dile gitrilmiştir. daha sonra modern hristiyanlık gökten indi tabirini kaldırmıştır. ara hristiyanlık ve kuzey avrupa kökenli yorumlarda halen incilin gökten indiği düşünülmektedir.
orta ve üst astya hristiyanlığında ortodoks yaklaşımları da halen bu inme olayını kabul eder. protestanlar red ederler.
islam tarihinde gökten inen kitap tarifi hiç yoktur.
Kuran-ı kerim gökten inmemiştir. Yek pare gelme, aniden var olma durumu yoktur.
Dolaysıyla burada müslümanları ilgilendiren bir durum sözkonsu değildir.
atatürk'ü peygamver sayanların onun her söylediğini doğru kabul etmesidir. atatürk'ü doogmalara kuban etmektir. bu ülkenin en az yüzde 40 'ını atatürk düşmanı yapmaktır. bu kafayla giderseniz daha çok ülke elden gidiyor diye bağırırsınız.
atatürk ün laiklik anlayşını dile getirdiği sözdür. türkiye cumhuriyeti laiktir ve laik kalacaktır. ölee dogmatik işlerle işi olmaz koskoca mustafa kemal in.
"bizim devlet idaresindeki ana programımız, chp programıdır. bunun kapsadığı prensipler, idarede ve siyasette bizi aydınlatıcı ana hatlardır. fakat bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır. biz, ilhamlarımızı gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz.
mustafa kemal atatürk ün meclis konuşması sırasında geçen bir ifadedir. hangi kitaptan bahsettiğini söylememiş tabi. büyük ihtimalle ya incil den ya da tevrat tan bahsediyordur.