Horasan'da, diğer birçok doğu iran Tacikler'i gibi Sünni Müslüman bir hanedandı. Gurlular'ın kurduğu imparatorluğun merkezi bugün Afganistan sınırları içinde kalan Gur kenti olup toprakları günümüz iran, Afganistan, Pakistan topraklarını, Hindistan'ın kuzey bölgelerini, Türkistan'ın ve günümüz Arap ülkelerinin ise bazı bölümlerinden oluşuyordu
Gazneliler 1040 yılında dandanakan savaşında yenildikten sonra onlara son darbeyi vuran hintli ya da afgan halktır. Bildiğiniz gibi gazneli mahmut hindistan'a 40 sefer düzenlemiştir. Bu seferlerde de gurlu toprakları epey yağmalanmıştır. Gurlular da bunun hıncını devletlerini yıkarak almışlardır.
Aynı zamanda bu gururlu, ufak halk benim en sevdiğim topluluklardan birisidir. Çünkü bir arkadaşla yaptığımız tarih versusunda aklıma Gazneliler'i kim yıktı sorusunu getirtip kazanmamı sağlamışlardır.
bugünkü afganistan ve pakistan'ın tamamı, ayrıca iran, hindistan, türkmenistan, özbekistan, tacikistan ve bangladeş'in bir kısmını kapsayan irani bir devlettir. önceleri samanoğulları ve gaznelilere bağlı olan bu devlet, bir dönem savaştığı selçukluların tabiliğine girdiğinde zamanla gazneliler aleyhinde topraklarını genişletmiş, selçukluların yıkılmasından sonra 1173'te gazne'yi ve 1186'da lahor'u alarak gaznelilere son vermiştir. daha sonra bugünkü hindistan ve bangladeş'in bir kısmını ele geçiren bu devlet, horasan bölgesinin egemenliği için mücadele ettiği karahitaylar ve harizmşahlarla yaptıkları savaşlar ve bu devlete en parlak dönemini yaşatan muhammet şahabettin'in 1206'da suikast sonucu öldürülmesi sonrası başlayan taht mücadeleri sonrasında zayıflamaya başlamıştır. 1206'da eskiden muhammet şahabettin'in kölesi olan türk komutan kutbettin aybek delhi sultanlığını kurarak bağımsızlığını ilan etmiş ve giderek güçten düşen gurlular, 1215'te harizmşahlar tarafından ortadan kaldırılmışlardır.
bugünkü afganistan ve pakistan'ın tamamı, ayrıca iran, hindistan, türkmenistan, özbekistan, tacikistan ve bangladeş'in bir kısmını kapsayan irani bir devlettir. önceleri samaniler ve gaznelilere bağlı olan bu devlet, bir dönem savaştığı selçukluların tabiliğine girdiğinde zamanla gazneliler aleyhinde topraklarını genişletmiş, selçukluların yıkılmasından sonra 1173'te gazne'yi ve 1186'da lahor'u alarak gaznelilere son vermiştir. daha sonra bugünkü hindistan ve bangladeş'in bir kısmını ele geçiren bu devlet, horasan bölgesinin egemenliği için mücadele ettiği karahitaylar ve harizmşahlarla yaptıkları savaşlar ve bu devlete en parlak dönemini yaşatan muhammet şahabettin'in 1206'da suikast sonucu öldürülmesi sonrası başlayan taht mücadeleri sonrasında zayıflamaya başlamıştır. 1206'da eskiden muhammet şahabettin'in kölesi olan türk komutan kutbettin aybek delhi sultanlığını kurarak bağımsızlığını ilan etmiş ve giderek güçten düşen gurlular, 1215'te harezmşahlar tarafından ortadan kaldırılmışlardır.