"nesnenin bakış açısından önce gelmesi şöyle dursun, neredeyse bakış açısı nesneyi yaratır." sözüyle hiç ummadığı şekilde postmodernizmin tohumunu atmış bir devrimcidir. bu meşhur söz sonunda derrida ve bakhtin'de yankı bulacaktır.
dili kendi içinde ve sadece dil için inceleyen disiplindir. burada kastedilen dili tarih açısından veya metinlerin orjinalliği açısından incelemek değil, sadece göstergelerin kendi aralarındaki ilişki ve ayrımlar yönünden incelenmesidir.
bireyler ya da topluluklar arasında bildirişimi sağlayan çeşitli gösterge dizgelerinin üretim, işleyiş ve algılama biçimlerine ilişkin genel bilim. bu terimin kullanımı, 60'lı yıllardan sonra, insan bilimlerinde yaygınlaşmıştır.
Akademik ağızla dillendirilmiş şekli de semiyolojidir bu meretin. Hermenotik* yaklaşımlarla metinlerin okunması hocalar tarafından salık verilir. Umberto amcam, konunun kompetanlarındandır; sıkıcı bir ders gibi gelsede iletişim sanatlarının esasını gösteren; bazı filmlerde "ahaa lan burda derslerde bahsi geçen cinliği yapmışlar" dediğim iletişim öğrencilerinin öğrenim hayatında önem teşkil eden bilimsel kuram.