genetiği değiştirilmiş organizmalar

    3.
  1. kısa adı frankeştayn ürünüdür. bir abd firması eliyle ülkemize sokulacak tohumlarla insan sağlığı hiçe sayılacaktır. organları harap etmesi, karaciğer yetmezliğ, kısırlık ve en önemlisi de kansere yol açması...
    ama bunlar önemli değil, önemli olan sadece sigaranın sağlığa zararlı olması!
    38 ...
  2. 28.
  3. markete girilir ve alınmak istenilen ürünün reyonuna yönelinir. bir kutu konserve sardalya alınacaktır. son kullanma tarihi 30 yıl sonrayı göstermektedir.
    "obarey" "torunlarıma bırakırım ben bunu"
    ürün geliştirme çalışmalarının tek yönlü gelişimidir. gıdalardaki raf ömrünü arttırmaya çalışırken, birgün bir bakarsınız ki o gıdaları alacak insan kalmamış.
    tek yönlü gelişim dedik değil mi.
    çoğu hastalıkta antibiyotikler tedavi aşamasında çoklukla kullanılıyor. peki ya birgün işe yaramazlarsa.
    doğal kaynakları tükettik. şimdi de doğayı bozalım. genlerle oynayalım. daha çok satalım, daha az üretelim. maliyeti aza indirip karı çoğaltalım.
    bilim bilim diye tükeniyoruz.
    5 ...
  4. 27.
  5. genetik mühendisliğinin çeşitli alengirli teknikle yaptığı müdahalelerle değişikliğe uğratılmış organizmalardır.
    ilk olarak bakteri yaratmaya yaramıştır bu yol... faydaları vardır ama günümüzde faydasını aşmıştır zararları... amacının dışında kullanılmaya başlanmıştır yöntem. e bu organizmalar tedavi veya bilim adına olmayıp yediğimiz içtiğimiz her şeyde olunca biz de o organizmalar gibi eciş bücüş dolaşmaya başladık haliyle...
    3 ...
  6. 9.
  7. bu ülkede hakkında kaç kişinin bilgi sahibi olduğu merak edilen konu.

    bakın şimdi bu mesele hepimizin hayatını direkt olarak etkileyecek. ulan yediğimiz, içtiğimiz değişecek daha ne olsun.

    peki ne kadar gündeme geldi, ne kadar tartışıldı?

    kürt açılımı,
    sigara yasakları,
    başörtü,
    ergenekon,
    aşk ı memnu,

    ilk aklıma gelenler bunlar. bu yukarıda saydıklarım kadar ses getirdi mi? ve insan uzmanı olmasa da merak ediyor tüm dünya organik ürünlere yönelirken, bilimadamları organik tarım diye kıçlarını yırtarken, bizim ihraç ürünlerimiz ilacı fazla kaçtı diye geri gönderilirken birileri bizi niye öpüyor?
    4 ...
  8. 16.
  9. bu konuda karar veren komisyon üyleri üretici firma tarafından abdye götürülmüş orada ürünleri tanıtılmış, üyeler bilgilendirilmiş. * gündemin çok meşgul olduğu şu günlerde ise sessiz sedasız onaylanmış. kaçımızın haberi var böyle bir yönetmelikten. ha birde açlığı önlemek içinmiş efendim gdolu ürünler. dünyada yetersiz gıdadan dolayı açlık çekmiyor insanlar asıl sorun gıdanın dağılımında. sen hergün tonlarca ekmeği çöpe atarken diğer tarafta insanlar bir dilim ekmek bulamıyorlar yemek için.

    http://www.gdoyahayir.org
    3 ...
  10. 1.
  11. genetik müdahale yöntemleriyle genetik yapısına bitki, bakteri, virüs vb. herhangi bir başka canlıdan alınan gen veya genlerin aktarılmasıyla elde edilen yeni organizmalardır.

    --spoiler--
    http://www.ekolojistler.o...-sorular-nese-yilmaz.html
    --spoiler--
    3 ...
  12. 20.
  13. aynı baz istasyonlarında olduğu gibi halkın sağlığını hiçe sayarak sırf birilerine rant yaratmak amacıyla ortaya çıkarıldığını düşündüğüm ucube yiyecekler.
    tarımı, hayvancılığı yok olmaya yüz tutmuş olan ülkemde vatandaş hak aramayı bilmedikçe, bilinçli olmadıkça daha çok yedirirler bize.
    3 ...
  14. 4.
  15. Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı organizmalara "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar", kısaca GDO adı veriliyor.
    Bir canlıdan diğerine gen aktarımı, bir çeeşit kesme,yapıştırma ve çoğaltma işlemi olup, genetik mühendisleri tarafından uygulanıyor. Aktarılacak gen önce bulunduğucanlının DNA sından kesilerek çıkarılıyor.Sonra vektör adı verilen taşıyıcı virüs ile bu gen DNA molekülüne yapıştırılıyor.
    Frankeştayn Gıda olarak da nitelenen GDO'lar bugün kolera bakterisi geni taşıyan yonca, akrep geni taşıyan pamuk, tavuk genli patates,balık genli domates gibi gıdalar şeklinde karşımıza çıkıyor.
    bunları yiyince artık insanlarda bilim kurgu filimlerindeki gibi mutantlara falan döneler herhalde.
    3 ...
  16. 14.
  17. (bkz: #6413244)
    biz bunları yiyeceğiz, abd şirketi kazanacak, bunlardan dolayı hasta olacağız ve abd nin bir başka ilaç şirketinden ilaç alacağız yine abd kazanacak, bunların ithali sayesinde türkiye de tarım sektörü darbe yiyecek ve yine abd kazanacak, biz bunları yedikçe hastalanıp işgücümüz azalacak ve biz ekonomik kayıplar yaşayıp ımf den borç alacağız, biz bunları yiyeceğiz ve oluşacak hastalıklardan askeri gücümüz azalacak, azalan bu gücü daha çok silahla donanarak kapatacağız ve tabii silahı abd den alacağız yine abd kazanacak.**
    peki biz ne zaman kazanacağız?

    4 mevsim in yaşandığı verimli topraklarımızda yetiştirilen ürünler yerine, kimyasallarla şişirilmiş balık geni enjekte edilmiş domates yemek ne kadar akıllıca?

    ölü toprağı serpilmiş türkiye min üzerine, mışıl mışıl uyuyor herkez ama başkaları durmuyor sağlığımızı hiçe sayarak para kazanmaya devam ediyor.

    not: gdolu ürünleri ülkemize ihraç edecek dev amerikan şirketi yaklaşık 1 yıl önce iktidar milletvekillerinden bir gurubu firmasında ağırlamıştır, bu gezinin, konaklama ve tüm giderleri bu abd şirketince karşılanmıştır.
    3 ...
  18. 11.
  19. konu hakkında şimdiye kadar gerçeği yansıtan (en azından yönetmeliği okuduğu anlaşılan) yazıyı sayın güngor uras hoca yazmıştır. hocanın yazısının linkini verelim önce ; http://www.milliyet.com.t...ID=54&Date=03.11.2009

    kamu yararı ve baskı unsurları burada aktif rol oynuyorlar. mesleki ilgi alanıma girmediği için bu husustaki bilgim üstün körü bir kaç okumadan ibaret. o yüzden detaylı bilgiyi konuyla daha yakinen ilgilenenlerden bekliyorum. fakat kabaca değinirsek hocanında belirttiği gibi "yönetmelik halk sağlığını korumayı değil, yabancı GDO" ;lu ürün satıcılarını desteklemeyi hedef alıyor. Bu olağandır." evet olağandır. çünkü hükümetler bunu her zaman yaparlar. kamu ve sosyal yaşamın göreceği zararı minimalize etmek adına gdo'lu ürün üreticilerine ağır vergiler, subvansiyonlar veya çeşitli yıldırma politikaları uygulayabilirler. fakat karşı tarafta bu yıldırma politikasına karşı baskı oluşturarak ve lobi çalışmaları yaparak savunmasını alır. hele ki bu karşı taraf dediğimiz küresel ölçekte bir sermaye ise. şirket ülkenin ithalata izin vermemesi durumunda lobi çalışamları yapabilir. zira bu lobi çalışmalarının maliyeti ile o ülkeye ithalat izninin verilmemesi arasındaki maliyet bedeli arasında fark var ise. dolayısıyla burada sorun devletin kamu yararını gözetip etmeyeceğidir. hal böyleyken ve yönetmelik ortadayken pek de halka sahip çıktığı söylenemez..
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük