Eski Roma dönemlerinde kullanılan gelinliklerin rengi sarıydı. Giyilen bu sarı renk gelinlikle birlikte kızlar sarı renkte peçe takıyordu. O dönemlerde kızların takmış olduğu peçe takan kişinin evli mi bekar mı olduğunu göstermekteydi. Ortaçağ zamanlarında gelindiğinde gelinliğin renginden çok tasarımına ve kumaşına önem verilmeye başlandı ve herkes kendi zevkine göre şaşalı gelinlikler diktiriyordu.
Gelinliklerin beyaz renkte yaygınlaşması ise 16. Yüzyıl dönemlerine dayanıyordu. Bu yüzyılda kraliyet ailesi mensupları düğünlerinde gümüş rengi gelinlik giyerek soyluluğunu vurguluyordu. Kraliçe Victorya gümüş gelinlik giyme adetini değiştirerek beyaz gelinlik modasını başlattı. Dönemin önde gelen yazarları da beyaz renginin masumiyeti temsil ettiği temini vurgulamasıyla artık genel bir algı olarak gelinlikler beyaz olarak üretilmeye başlandı.
16 Yüzyıl topluluklarında bir kızın evlenebilmesi için bekaretini korumuş olması, yani olabilecek bütün kirlerden arınmış olarak dünya evine girmesi istenirdi. işte o dönemde beyazlık dokunulmamışlığı, temizliği, bekareti temsil etmekteydi.
çünkü zamanında ingiltere kraliçesi 2. elizabeth evlenirken beyaz gelinlik giydi, ve bütün özenti kezbanlarda birenses olma hayallerinden dolayı beyaz gelinlik tercih etmeye başladı.