bugün

Bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar, anane.
görenek,örf,adet.
bir toplumda soydan gelen ruhsal ve kültür etmenlerinden her biri.
Damdaki kemancı müzikalinin açılışında mevcuttur aslında tanımı. Gelenekler muhafazakar bir aile için her zaman başvurulması gereken tecrübe hazinesi olabileceği gibi daha liberal bir ailenin ayak bağı da olabilmektedir. Nasıl olur bilmiyorum ama uymadığı zaman içinde huzursuzluk hissettiği kurallar topluluğudur. Zaman zaman ritüeller içerir ve yapılan düğün, nişan, ölüm gibi toplumsal durumları da çoğu zaman kendine göre düzenler.
zaman içerisinde meydana gelmiş ve o toplulukta kabul görmüş alışkanlıkların tümü.

çoğu zaman o topluluk hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin incelemek isteyebileceği bu alışkanlıklar günümüzde; eskilerin sıkı sıkıya sahiplendikleri, gençlerin önem vermedikleri; kimilerine göre önemini kaybetmemesi gereken, bir diğerlerine göre unutulmaya yüz tutmuş yöresel, bölgesel inanışların tümü olarak görülür.

gelenekler, mirasın manevi olan kısmıdır.
3 aylık çıkan marksist teori dergisi. geleneksel sol'un ideolojik altyapısından yararlanan güzel bir dergidir. her türlü liberal ve ulusalcı sapmaya karşı teorik anlamda mücadele eder.
türkiye'nin en uzun soluklu marksist yayın organı. ortodoks marksiszmi ete kemiğe bürümüş, değişim* söylemlerine karşı inatla durabilen yayın organı.
Gelenekler geniş anlamıyla bir kuşaktan ötekine geçirilebilen bilgi, tasarım, boş inanç, yaşantı biçimi, daha geniş anlamıyla maddi olmayan kültürdür. Dar anlamda ise, kuşaklar boyunca bir toplumun örneğin kutsal yada politik işleri gibi önemli konulardaki görüşlerdir. Gelenekler sözlü ve yazılı olmak üzere iki bölüme ayrılırlar. Tıpkı adetler gibi, ama onlardan daha güçlü olarak toplumsal yaşamın düzenlenmesinde ve denetlenmesinde önemli rol oynarlar. Nitelikleri bakımından genellikle tutucu olan gelenekler aile, hukuk, din ve politika gibi toplumsal kurumlar üzerinde etkilidirler. bilim ve sanat, geleneklerin daha az etkisi altındadırlar. Bireyin bağlı bulunduğu grubun ya da toplumun geleneklerine karşı çıkması, bu karşı çıkışın derecesine göre bireyin toplulukça afarozundan saldırıya uğramasına, hor görülmesinden alaya alınmasına kadar genişleyen tepki türlerinde biçimlenir. Geleneklerin tıpkı örfler gibi yasalarla belirlenmiş türleri vardır. Yasa, geleneklere ve onlara aykırı davranışlar için verilecek olan cezaları bir ölçüye sokmaya çalışır. Gelenekler, genellikle yasalardan çok daha geniş bir alanı yönetirler.
artık her ay çıkmakta olan ve türkiye'nin en yayınlanmakta olan en uzun soluklu marksist teori dergisi. yeni dönemde yeni teorik meseleler üzerine eğilmeyi kendi misyonu olarak belirlemiş ve asıl meselenin sol içinde haklılıktan öte verili olan sağcı kuşatmayı kırmak, marksist ideolojiyi daha güçlü mevzilere taşımak olarak düşünmektedir.
eski kuşaklardan bize kadar gelen, aramızda ortak bir anlayış ve güçlü bir birliğin doğmasına yardım eden davranış örnekleri.
bir toplumun geneli tarafından sorgulanmadan kabul edilen, kemikleşmiş eylemleri.
içlerinde toplumsal birlikteliği ve barışı sağlayanları olduğu gibi, insanı gereksiz yere belli yükümlülükler altına sokanlarıda vardır.
etnoloji, sosyoloji ya da antropoloji okumuş, araştırmış, biliyor olmanıza gerek yok hacılar.

delinin kuyuya attığı taştır.

düşün ve başar hadi yiğido! sana güvenim donsuz. *
insanların var olmasının nedenidir. geleneği olmayan bir toplum yoktur. eğer geleneklerini unutursa, ondan vazgeçerse yok olmaya mahkumdur.
bu geleneklere uymak ise türkler için zor birşey değildir. ayrıca geçmişte yaşamış atalarınız mezarında ters dönmez.

kadınlara hoş sözler söylemek, aşağılamamak, kötü davranmamak bunlardan biridir. çok mu zor?

evladına karşı şiddet kullanma, sesini yükseltme. çok mu zor?

hayır, gelenekler bize zorluk çıkartmaz. onlar bizim varlığımızın simgesidir, geçmişimizin kanıtı ve geleceğimizin teminatıdır.

gelenekler yaşatılmalıdır.
(bkz: kültürün anlamı)
"bize yararlı olan şeyleri emrettiğinden" dolayı değil, "bize emrettiğinden" dolayı itaat ettiğimiz yüksek bir otoritedir.
friedrich nietzsche
görsel
kemal paşa sayesinde ülkemizde kalmayandır.
114. sayısı çıkmıştır. bilindiği üzere internet üzerinden okunabilmektedir:
http://mlam.tkp.org.tr/
hayatı zorlaştıran, insanı kasan, geren, samimiyetsizliğe zorlayan alışkanlıklar. sırf gelenek, göreneklerimizde, adetlerimizde var diye içinde belki tiksindiğimiz ya da bizi sevmediğini bildiğimiz binyüz kişiyi samimiyetsizce öpmeye zorlayan bir gücü sevemedim ben. veya bir tanıdığımızın düğün, nişan gibi özel günlerinde yanında olmak mutluluğunu paylaşmak için gitmeli değil miyiz, ayıp olmasın diye yapılması gerçekten midemi bulandırıyor.
sosyal bilimciler tarafından en çok inceleme konusu olan, toplumla ilgili maddi manevi değerler bütünüdür.
bir toplumu toplum yapan bir milleti millet yapan yegane değerler bütünüdür.

29 yaşımdayım askerlik hariç hiçbir yılbaşını ailemden ayrı geçirmedim bu yılda geçirmeye niyetim yok. 1 günlüğüne olsa da istanbul'a gidip annemle-babamla kardeşimle yeni yıla merhaba diyeceğim. Geleneklerden vazgeçmek tükenmekle eşdeğerdir.
kültürü oluşturan önemli değerlerin başında gelmektedir.
"gelen"den ve "eklenen"den oluşan bütüne gelenek denir.

yani gelenek geçmişi de anıda içinde barındırır aslında. bu manasıyla bilinenin aksine gelenek sadece eski, geçmiş, tarih demek değildir. gelenek günceldir.
eklenerek gelen.

yani saçma olması, bozulmuş olması, yalan dolan olması aşırı olası haller-hareketler bütünü.
eskinin sosyalist iktidar partisi, bugünün Türkiye komünist partisi'nin yayın organlarındadır.