bugün

şekil şu:

görsel

şimdi arkadaşlar düz dünya teorisine göre, kuzey yarı kürede gece ve gündüz sıcaklık farkları, güney yarı küreden daha az olmalıdır. çünkü kuzey yarı küre dünyanın ortası olduğundan, güneş dünyanın çevresinde dolanırken en uzak ve en yakın mesafesi arasındaki fark, daha azdır. güney yarı kürede ise güneş daha uzun bir mesafe gider. yakınken daha yakındır, uzakken daha uzaktır. bu nedenle, şimdi bu durumu tespit etmek için bazı şehirlerde kıyaslama yapacağız. bu kıyaslamada seçilecek şehirler tamamen objektif kriterler esas alınarak hazırlanmıştır.

ilk önce, kuzey ve güney yarı kürede belli başlı, bilinen şehirleri bir tabloya topladım:

görsel

tabloda, şehrin kuzey veya güney yarı kürede olmasını s(güney) veya N(kuzey) olarak görmektesiniz. burada distance to sea (denize mesafe), "max jan, min jan ve average" (ocak ayı en yüksek ve en düşük sıcaklıklar ve sıcaklık farkını), max julu min july ve average difference ise (temmuz ayı en yüksek ve en düşük sıcaklık farklarını göstermektedir. bu iki ayın seçilme nedeni, aralarında 6 ay olması biri bir tarafa göre yaz, diğeri diğerinin kışı, diğeri öteninin kışı berikinin yaz ortası olsun ve dengelensin diyedir. şehirleri yorumlarken, en sağdaki satıra göre yorumlayacağız. en sağdaki değer, temmuz ayı en düşük ve en yüksek değerlerini vermektedir. diğerine göre de sıraladığımızda, rakamlar değişmekte, ancak benzer sonuçla karşılaşmaktayız. neyse.

ikinci olarak, bu şehirleri, denize yakın ve uzak olarak sınıflandırdım.

görsel

farkın yavaş yavaş belirginleşmeye başladığını görmektesiniz.

güney yarıküre'de sahil şehirleri gece ve gündüz sıcaklık farkları ortalaması 9,33 dereceyken, bu değer yine denize sıfır şehirlerde kuzey yarıkürede 7,5 olmaktadır. yani kuzey yarı kürede gece ve gündüz sıcaklık farkı 2 derece düşüktür.

iç kesimlerde, yani karasal iklim olan yerlerdeyse, güney yarı kürede gece ve gündüz sıcaklık farkı 14,2 dereceyken, yine karasal iklim olan kuzey yarı kürede bu fark 10,6 derecedir. yani karasal iklim olan yerlerde de kuzey yarıkürede gece ve gündüz sıcaklık farkı, güney yarı küreye nazaran 3,6 derece düşüktür.

son olarak, güneyde ve kuzeyde yer alan tüm şehirleri, sıcaklık farkının az veya çokluğuna göre sıraladım.

görsel

bu çizimde en sağdan ikinci sıradaki kahverengi kutular güney, sarı kutular kuzeyi göstermektedir. zaten yanına north veya south şeklinde ayrıca yazıyor.

görselle daha iyi anlaşılsın diye resmedilen bu durumda açıkça, sarı olanların daha ziyade üst tarafta, kırmızı olanların alt tarafta görülmektedir. yani tablo, kuzey yarı kürede gece ve gündüz sıcaklık farklarının daha az olduğunu net olarak bize göstermektedir.

bu ilk çalışmada en çok bilinen belirli şehirler özellikle seçildi. ikinci bir çalışma olarak, belirli özelliklere sahip şehirleri seçtim:

Choosen cities are:

1 Shanghai(Pudong)
2 Karachi
3 Beijing
4 São Paulo
5 Dhaka
6 Delhi*
7 Lagos
8 Istanbul
9 Tokyo(RJTT)
10 Mumbai
11 Moscow
12 Guangzhou
13 Shenzhen(Shangai)
14 Suzhou
15 Kinshasa
16 Cairo
17 Jakarta
18 Lahore
19 Seoul
20 Mexico City

bu şehir listesi, dünyanın en büyük şehirleri listesidir ve şuradan alınmıştır: https://en.wikipedia.org/.../World%27s_largest_cities

wikiye ulaşamayanlar teyit için bir şeyler yapsın ya da bana güvenebilirsiniz.

görsel

bu tabloda sırayla , şehir ismi ve ülkesi, kuzey kutbuna mesafesi, denize mesafesi, ocak ve temmuz sıcaklık ortalamaları ve farkları ve bir önceki çalışmadan farklı olarak en son sütünde hem ocak ayı, hem de temmuz ayı gece ve gündüz sıcaklık farkının ortalamasını görüyorsunuz. çünkü bu çalışmayı daha sonra yaptığım için biraz daha uzmanlaştım. *

ikinci olarak tabloyu, kuzey kutbuna mesafe olarak sıraladım.

görsel

tabloda en üstte görünen şehir, kuzey kutbuna en yakın, ve en altta görünen de kuzey kutbuna en uzak şehirdir.

en sağdan ortalama sıcaklıklara bakabilirsiniz.

son olarak bu şehirleri, ortalama sıcaklık farklarının ortalamasına göre sıraladım. (average dif. jan+jun/2 yazılı sütun)

diğer kolonlarda, bu sıralamayla kıyaslamak için kuzey kutbuna mesafe olarak kaçıncı sırada olduğunu ve denize uzaklık olarak kaçıncı sırada olduğunu not ettim. bundan maksat, sonucun anlamlı olabilmesini anlamaktır. çünkü kuzey ve yarı kürede olmak kadar önemlisi, denize mesafenin de önemli olduğunu çalışma ilerledikçe anlamış olduk.

görsel

görüldüğü üzere, istanbul ilk sırada. dünyanın 20 büyük şehri arasında, gece ve gündüz sıcaklık farkı en düşük olan şehir. aynı zamanda, kuzey kutbuna yakınlık anlamında ikinci, denize yakınlık açısından ilk sıranın ortağıdır. dolayısıyla bu sonuç, teoriyle uyumludur.

en alttaki mexico city şehri, kuzey kutbuna yakınlık açısından 14., denize yakınlık açısından 15. sıradadır. denize uzak ve kuzeye uzaklık faktörlerinin toplamı açısından sonran 2. sırada olan mexico city, aynı zamanda gece ve gündüz farkının en yüksek olduğu büyük şehirdir.

üçüncü çalışma:

karadan eşit mesafede şehirlerin seçimi: kuzey ve güney yarı kürede, denize eşit mesafedeki şehirleri seçmek, eşit derecede karasal iklim anlamına gelebilecektir. bu, bizi daha sağlıklı sonuca götürebilir. güney yarı kürede çok fazla seçeneğimiz olmadığı için, önce avustralya haritasını açalım.

görsel

arkadaşlar burada, haritanın ortasında olan, yeterince karasal olan tek bir yer var. alice springs diye bir yer.

şimdi bunun denize mesafesini ölçeceğiz.

görsel

900 kilometre. şimdi güneyde ve kuzeyde, bu mesafeye sahip ikişer şehri daha listeye ekleyeceğiz. bunu da, güney yarı küre, kuzey yarı küre, afrika ve asya şeklinde böyle tüm dünyaya dağıtacağız ki tam objektif bir iş yapmış olalım diye.

afrika kıtası:

görsel

haritaya göre iç kesimde iki tane şehir görüyoruz. bunlar adaylarımız. birisi lusaka, diğeri gaborone. ikisini de ölçelim:

görsel

gaborone bu çok yakın ve uygun değil.

görsel

lusaka iyi. 864 kilometre. bunu 900 gibi düşünebiliriz. listeye lusaka'yı aldık.

kuzey amerika'dan 2 şehir alıyoruz:

görsel

edmonton ve winnipeg.

güney amerika'dan 1 şehir alalım:

görsel brasilia.

bir tane de asya'dan alacağız.

görsel

burada bir tek rusya'nın novgorod şehri uygun. moskova denize çok yakın kaldı.

şimdi elimizde tüm kıtalardan bir ve bir de abd'den extra 1 olmak üzere 3 güney ve 3 kuzey şehri var. hepsi denize mesafeli, hepsi karasal iklim.

şimdi bunları tabloya koyalım:

ingilizce orjinalinden aktarayım önce:

şehir / bulunduğu yarı küre / ortalama gece ve gündüz sıcaklık farkı:

CITY / PLACE / AVERAGE YEARLY TEMPERATURE DIFFERENCE
Novgorod North 8,25
Edmonton North 9,00
Winnipeg North 10,17
Lusaka South 10,33
Brasilia South 11,25
Alice Springs South 15,42

resmini de koyalım:

görsel

bu çalışmada kullanılan tüm veriler, şu örnekteki gibi, hava alanlarının sıcaklığını veren siteden alınmıştır.

görsel

site çamura yatmasın diye site ismini vermiyorum ancak bu görseldeki gibi, tüm datalar ekran görüntüsüyle kayıt altındadır. isteyene bu çalışmanın detayları verilebilir.

sonuç olarak kuzey yarı kürede gece ve gündüz sıcaklıkları fark ortalaması, güney yarı küreye nazaran daha düşüktür ve bu durum dünyanın düz olduğunun kanıtlarından biridir.
istediğin kadar eksile. netice itibariyle:

görsel
Olum siz manyak mısınız lan gece gece.

Üç dakikadır bakıyorum öyle gözüm dalmış, düşünüyorum.

Düz dünya teorisine göre, diye baslayan ve sayfalarca devam eden grafikli mrafikli...

Yarın kesin kalkamicam.
tamamen bilimsel bir çalışma. tamamen objektif. buna da "zorlama" diyen beyin fukaraları var. siz de ortaya böyle çalışmalar koyun, ondan sonra konuşun.

bak biz nasıl bilimsel bilimsel döşüyoruz size. siz ancak iftira atın, çamur atın izi kalsın. nasa beslemeleri sizi.
Pisagor, galilei, macellan sizin yüzünüzden yattığı yerde fıldır fıldır dönüyor.
Yatacak yeriniz yok.
kuzey yarı küre de karaların güney yarı küre ye nazaran daha fazla yer kaplaması durumunun günlük sıcaklık farkına olan etkisi için izoterm nedir aratsanız yeter.

dünya düzdür diyen adamlar* kuzey yarım küre diyor mesela, datalar* yazıyor, kendisine verilen cevapları görmezden gelip cahil avcılığına soyunuyor. yavrum önce adnan hoca dan diplomanızı bir alın, sonra iq seviyenizi üç hanelilere yaklaştırıp öyle gelin.

bir lafım da sözlük yönetimine*! çok katkı yapan, milletin nick altına yazan biri olmasam da şurada en uzun süredir yazan kişilerden sayılırım. hayatında sadece death note izlemiş adam tarafından anime den anlamamakla; daha ay ve yıldız motiflerinin nereden geldiğini bilmeyen adamlarca tarihçi olduğum halde tarih bilmemekle itham edildiğim oldu. iki ayrı dövüş sporunu profesyonel olarak yaptığım halde paldıng ın bir yumruk çeşidi olup aparkat ın da tipleme açısından kroşe olduğunu ısrarla iddia edenleri gördüm. bunlar cahilliktir olur. hepimiz hayatımızın belli dönemlerinde bu tip mallıklar yaptık. bununla beraber şu düz dünya diyenler, siyasi argüman yazıp sonuna eved koyanlar, beş yahudi aile filan diye kafa sikenler belli ki bu işi organize yapıyor. iyi kötü fikir, bilgi ve duygu paylaşımı yapılması amacıyla kurulmuş bir oluşumda bu tip şeylere izin vermek özgürlük değil yardakçılıktır. onlarca yazar ben troll üm diye bas bas bağırdığı ve hiç de orjinal olmadığı halde acaba ne halt etmeye burada tutuluyor?
isterse dünyanın altıgen olduğunu kanıtlasın yine de bu saatte bu kadar uzun bir yazıyı okumam.
Bir aralar benim arkadaşta bu tür şeylere kafayı takmıştı Dünya düz falan bence mantıklı geliyor diyordu.Bak dedim saçmalama o kadar kanıt var deli misin bir türlü ikna olmadı en son konuştuğumda ben araştırdım baktım dünya düz değilmiş dedi.O yüzden daha önemli şeyler ile uğraşın.
uzaydan çekildiği iddia edilen o fotoğrafların sahte olduğu 758943974337283627326325323527325 kez kanıtlandı. inananı siksinler.
kuzey, güney yarı küre diyerek bile yuvarlak olduğunu söylemişsin zaten deli oğlan.
Ben ikna oldum.
kuzey ve güney yarı küre tabiri, sizler lokasyonu daha iyi anlayasınız diyedir. yoksa bizim kendi jargonumuzda kuzey yarı daire ve güney yarı daire tabirlerini kullanmaktayız. kuzey kutbu için de dünyanın ortası demekteyiz.
Tamam düz tamam. Tamam kabul ettik düz ya. Kapatalım artık şu konuyu yeter.
Kardeş, sen hiç "eksen eğikliği" diye bir sey duymadın mı?
Adamlar aya gitti reflektörler yerleştirdi, araştırmalarda kullanılsın diye de koordinatları hiç bir karşılık beklemeden tüm dünyaya açtı.

Adam hala diyor ki dünya düz.

Bak canım kardeşim. ilk paylaştığın görselin saçmalığını skeyim bak. iyi bak buraya.

Senin deyiminle tabak gibi olan dünyada gece gündüz çizgisi o şekilde ayrılmaz. A be andavalım benim. Hiç mi fizik görmedin, hadi fiziği geçtim. Görmüş olsan zaten dünya düz diye zırvalamazsın, hiç mi sokak lambası altında top oynamadın?

Adam dümdüz çizgiyle gece gündüzü ayırmış.

Daha girişten falso.
inşallah kopi pastedir. yok ciddi ciddi yazdiysa bu kadar yazıyı, yazık lan, valla...
dünya düzse güneş amerika kıtasına gidince burda güneş neden kayboluyorki.rakım farkından dolayı mı? bilen varsa yeşillendirsin.
ayrıca ilk görselde güney amerika ile afrika elele tutuşmuş sanki.bu yakınlık nereden geliyor. hayırlı forumlar.
bence de düz yerde hareketsiz yatabiliyorum.
Geçenlerde merak ettim takım yıldızları online görüntüleyen bir site var mı diye neyse aradık bulduk. Aaa o da ne ? Baktım bide ne göreyim, alfa tauri bile dümdüz kardeşim...! Haydaaa. Hele o polaris yok mu o demir kazık, düpedüz dümdüz görünmüyor mu ? Vay ayı oğlu ayı. Şaşkınlıktan bi anda ağzımdan şu cümle çıkmış; kim düzeltti lan bu teleskobu..!

(bkz: http://www.worldwidetelescope.org/)