Işid'in paris saldırısını kutlayabilecek bir şehir. Ha derseniz ki onlar belki antepli değillerdi, o halde o şehrin insanlarının buna bir dur demesi gerekmez miydi?
yemekleri güzeldir. insanı genel olarak orospu çocuğu değildir. tipimden dolayı çok yargılanacağımı zannediyordum giderken, (kıçımı geçen uzun saçlar [şimdi sırtımın ortasına çekmiş olsam da o zaman öyleydi], küpe) ama kimse yargılamadı, laf atmadı, negatif yaklaşmadı. Sadece merakla bakanlar oldu sıklıkla.
tabii ki bir metropol değil, akşam saat 9-10'dan sonra oturacak yer bulmak imkansıza yakın.
şehirleşme açısından pek rezalet değildi. Trafik yok. Çarpık kentleşmeye fazla rastlamadım. Ancak varoşlarını da gezmedim, o yüzden bu konuda iddialı konuşmuyorum.
Belediyeleri ben ordayken fena değildi. Kaldığım süre boyunca ne bir sivrisinek, ne de başıboş bir sokak hayvanı ile karşılaştım.
Ancak hijyen konusunda biyolojik silah gibiler. Yaz kış çamur içinde sandaletle gezen adamı ben ilk defa burda gördüm. Asansöre binince kokudan midenizin kalktığı anlar oluyor.
ayrıca yeşile alışmış, 26 sene istanbul'da büyümüş, o kadar betonun içinde bile sıkıldığında yeşil bulabilen biri olarak ağaçsızlığı çok yadırgadım.
istanbul'da istediğiniz zaman moda ya da caddebostan sahile inebiliyorsunuz.
Antep'de bir tane ağaçlı sokak görürseniz bayram ediyorsunuz.
Her yer kum sarısı gibi sanki.
Ha bir de şehir hakkında söyleyeceğim son şey, hayatımda ilk defa bina iskelelerinin tahtadan olduğunu gördüm burada, ve şaşırdım.
Antep kadar ülkesini seven az şehir vardır. Milli mücadelede 6250 şehit veren yegane ilimizdir. Antepli girişimcidir. Yolda rastgele çevirdiğiniz birisi en az 3-4 iş batırmıştır.
Eam, yorüm, çok duyacağınız kelimelerdir.
700'den fazla yöresel yemeği vardır. Antep'e gidenler imam çağdaş'da yemek yerler. Aq malları imam çağdaş sizleri sikmek için uydurulmuş bir lokantadır. Orada kebap Halil ustada yenir. Katmer Zekeriya usta'da... Ha birde zeugma mozaik müzesi on numaradır.
doğudan aldığı onca göç yetmezmis gibi gelen Suriyelisiyle ne kadar katlanilmaz olsa da bazıları gibi yaşamaktan kacmayacagim memleketimdir. dedemler hep derdi "ömrümde sevmezdim arabi kürdü geldi çadırini dibime kurdu" diye. harbiden halimiz tam o yalniz 30 yil öncesinde % 99 u türk olan il şimdi anca 75 arabi da saysak 60 ancak yüzde verir
şu saatte sol framede görür görmez insanın keşke sabah kalkınca katmer yiyebilseydik lan demesine sebep olan şehir. öğlen de nohut dayardık. akşamüstü kavurma döşer akşama da patlıcan kebabı gömerdik. imkanı olan yesin yerimize.
bu yıl üniversite okumak için ayrılacağım memleketim. aynı şekilde buraya üniversite için gelecek arkadaşlara faydalı olsun diye şehrin iyi ve kötü yanlarını sıralamaya çalışacağım 20 yıllık deneyimlememle... en başta şunu söyleyeyim burası her zaman türk şehri olmuştur ve öyle de kalacaktır.
olumsuz yönleri
- suriye'ye yakın olan çoğu il gibi burda da hatrı sayılır miktarda suriyeli mülteciler var. ben şimdiye kadar kimseye bi zararlarını görmedim yine de olumsuz sayılabilecek bi durum.
- büyükşehir olmasına rağmen istanbul ankara izmir gibi şehirlerden gelenler ilk başlarda yadırgayacaktır ama alışılmayacak kadar kötü değil durum.
- trafik sorunu gerçek anlamda vardır. hatta bazen trafik akmıyormuş gibi gelir insana o derece.
- suriyeli mülteciler sebebiyle kira fiyatları fahiştir.
- sürekli barlardan, diskolardan çıkmayan nerde akşam orda sabah takılan bir tipseniz gaziantep sizi biraz zorlayacaktır. (bu barı diskosu yok demek değil ama o kadar canlı bir gece hayatı yok.)
olumlu yönleri
- gaziantep'te yemek yemek hobi gibi bir şeydir. saat gece yarısı olmasına rağmen kebapçılar, çorbacılar, tatlıcılar vs. doludur. özellikle ramazanda (şu an içinde bulunduğumuz gibi) şehir uyumaz. sabahın ilk saatlerine kadar insanlar dışarıdadır, yemek yer. canlıdır.
- toplu taşıma kullanımı yaygındır. (buna rağmen trafik sorunu var evet).
- belediye otobüsleri, özel otobüsler, tramvay ile istenilen her yere rahatlıkla ulaşılır.
- güneydoğuda olmasına rağmen sanılanın aksine insanları tutucu değildir. (tabi tutucu yerleri var her şehirde olduğu gibi, genel konuşuyorum.)
- esnafları istisnalar haricinde çakal değildir, öğrenci dostu bile sayılabilirler hatta.
- derslerden bunalıp kafa dağıtmak için mekanlar boldur. özellikle üniversite, emek, ibrahimli taraflarında. bunların içinde alkollü olan mekanlar da vardır, alkolsüzü de. alkolsüzü çoğunluktadır.
- bahardan itibaren dülük baba, burç ormanları mangal yapan ailelerle dolup taşar. ordaki ortam çok nefistir. sanki herkes birbirini tanıyormuş gibidir. biri yanınıza gelir salatalık malzemeniz var mı bizimki arttı lazımsa verebiliriz der, kimisi yaptığı kebaptan ikram eder, buz alışverişi boldur. yani okuldan sıkıldığınız zaman etleri, mangalı, biranızı alıp arkadaşlarınızla burç'a veya dülük'e gidebilirsiniz. (fark ettiyseniz yine yeme içme)
- her türlü büyük markayı dahi bulabileceğiniz 3 tane büyük avm'si vardır.
- yine her türlü dünyaca ünlü fast-food markaları vs. hepsi mevcut. kebap yemekten sıkılırsanız (ki pek sanmıyorum) buralarda kendinize değişiklik yapabilirsiniz.
- yine kendinize farklı aktivite yapabileceğiniz mekanlar vardır. ( harikalar diyarı (lunapark gibi bir yer), paintball, yüzme havuzu, go-kart vs.)
yine aklıma geldikçe eklemeler yaparım.
ek not : burayı kürtlerden ibaret, geri kalmış doğu şehri sanan berkecan ile melissu siz bi zahmet siktirin gidin istanbul'da okuyun, benim de canımı sıkmayın.
2015 genel seçimlerinde hemen her partinin özel önem verdiği illerden biri Antep. AKP Mehmet Şimşek, MHP Ümit Özdağ ve HDP Celal Doğan ile yükleniyor bu şehre. Bu rakipler karşısında CHP’nin listesinin güçsüz kaldığı gerçek. AKP; gerek 2011 gerek de 2014’de bu şehri çok rahat kazandı ve diğer partiler de manidar bir sıçrayış yakalayamadı. Her ne kadar şehrin ticaret ve suriyeliler konusunda sıkıntısı olsa da yine Akp Belediye Başkanı Fatma Şahin’e duyulan sempati oy kaybını önleyecektir.
2011’de en son vekili CHP 1,2 % fark ile kaybetmişti AKP'ye ve dağılım 9-2-1 şeklinde olmuştu. Bu seçim için ise tahminim milletvekilliklerinin 8 AKP, 2 CHP, 1 MHP ve 1 HDP olarak dağılacağı ve AKP’nin yine ciddi bir farkla bu şehri kazanacağı yönündedir. Fakat diğer 3 partinin de 2011’e göre az da olsa oylarını arttıracağını düşünüyorum. HDP %10’u aşamaz ise son vekillik için yine AKP ve CHP çekişecektir.