dünya isimli kitabı 1630'ların başında yayımlanıp kilise tarafından toplatılınca, çağdaşı descartes'in aynı isimli kitabını üç buçuk şiddetiyle saklayıp yusuflara gark olmasına sebep olmuş amcadır.
amadeus un sisteminin farklı versiyonu olan uçak, otel ve araç kiralama işlemlerinin online yapıldığı, turizm acentalarının kulladıkları rezervasyon sistemi.
brecht'in, buluşlarının egemen güçlerin (kilisenin) eline geçmesinde bir sakınca görmeyen, onların insanlığın yararına kullanılıp kullanılmadığını düşünmeyen, kendi zevkleri ve korkuları uğruna insanlığı satan bir bilim adamı olarak yargıladığı gök bilimci. kilisenin baskıları sonucu dünya dönüyor tezinden vazgeçen bilim insanı.
dünyanın yuvarlak olmasının tek kurbanı.bana göre coğrafya dersinde bize öğretilen 'dünyanın yuvarlak olmasının yararları' konusuna ek olarak 'zararları' da eklenmeli.böyle bir başlık olursa o başlık altında olacak kişi.
1581' de italya' da piza katedrali' nde, ayin esnasında bir keşiş ses çıkarmadan mumları yakıyordu. sıra büyük avizeye geldi, uzun bir sopa ile onu kendine doğru çekti, yakınca da bıraktı. avize serbestçe ileri geri gitmeye başladı. o gün ayinde bulunan galileo, olayı önce kayıtsızca, sonra dikkatlice izlemeye başladı. bakışları avizenin salınımına dikilmişti. avizenin, ilk gidip gelmeye başladığında hızla hareket ettiğini, her ileri geri sallanımında belli mesafe katettiğini gördü. daha sonra bu mesafe giderek küçüldü. tuhaf ama, avizenin hızı da kesilmişe benziyordu. galileo, avize gerçekten yavaşlıyor mu diye düşündü. sanki uzun ya da kısa her salınım için geçen süre hep aynıydı. hemen eliyle bileğini tuttu ve avizenin giderek kısalan salınımını nabzının düzgün atışlarıyla karşılaştırdı. geçen sürenin her salınım için aynı olduğunu saptadı. gördüklerinin etkisiyle de sonra odasındaki farklı uzunluktaki ip parçalarının ucuna ağırlık asarak basit sarkaçlar yaptı ve aynı sarkaçta her salınım için geçen süreyi nabız atışlarıyla karşılaştırdı. her karşılaştırmada sonucun ilk bulgularıyla aynı olduğunu gördü. galileo, bu buluşunu nabız atışının ölçümünde kullanılması için doktorlara sattı. doktorlar, sarkaç ipinin uzunluğunu değiştirerek salınımını önce hastanın nabız atışına göre ayarlıyorlar, başka günlerde aldıkları sonuçları bunlarla karşılaştırıyorlardı.
galileo böylece gözlem ve akıl yürütme yoluyla, mantıksal olarak açıklanabilirlikle bir buluşa daha imza atmış oldu.
idol olacak adamdır.cesaretineden dolayı değil,üslubundan dolayı.düşünebiliyo musunuz adamı asacaklar,adam "nabayım kardeşim,dönüyo işte;dur desem durcak sanki ne mal heriflersiniz" tarzında şeyler söylemeye devam ediyo.trakyalı olmasını çok isterdim valla.
yaşadığı döneme aykırı fikirlerini dile getirdiği için toplumsal lince maruz kalmış; ama söylediklerinin doğruluğu çok uzun zaman sonra da olsa anlaşılmış kişidir. fikrini söyleyene sırf konuştu, yeni bir şey söyledi diye saldırmanın ne kadar angutça bir refleks olduğunu hayatıyla ve ölümüyle kanıtlamış kişidir. günümüzde, özellikle de ülkemizde, başına gelenler bağlamında birçok muadili olan kişidir. onu yargılayanların hiçbirinin adını bilmediğimiz kişidir. başlı başına derstir, anlayana muhakkak...
sanılanın ilerisine gidilirse, dünya dönüyor iddiasını italyanca söylediği için kilise tarafından üzerine gidilmiş olma ihtimali yüksek olan kişi.. ilgili olarak:
Onun bunca ünü kendine ait olmayan bir teleskobu kullanmasındandır ve mahkemesinde ki trajikomik ifadesi. buna rağmen ortaçağ ve güneş merkezli evren anlayışı deyince bu adamın adı gelir. Aynı çağda bu fikri ilk kez ortaya koyan Kopernikus, Kepler ve aynı gerekçeyle -Galilei gibi inkara düşmediği için - yakılarak öldürülmüş Giordano Bruno gibi isimler varken o, modern bilimin öncüsü sayılmış. Erdemlere sahip olmadığında bir bilim adamı pek bir çirkin oluyor.
galileo mahkemede dünya'nın güneş'in etrafında dönmediğini söyleyip kefeni yırtınca yardımcısı yanına gelip sormuş:
+efendim niye inkar ettiniz dünya'nın döndüğünü?
-ben inkar etsemde dönüyor etmesem de dönüyor.
1608'de Hans Lippershey isimli bir Hollandalı fizikçinin geliştiridiği teleskobu kendi yapmış gibi kullanan ve sahiplelen pazarlamacı türden bilimsel hobilere sahip kurnaz.
Doğu bilim adamlarınca yörünge ve gezegenler üzerine yapılmış araştırmaları derleyerek kendisininmiş gibi pazarlayan bir yahudi.
Babası aslında bir müzisyendir. Tıp fakültesinden kovulmuştur ancak kendisi mali durumlar sebeiyle okuyamadım demiştir.
Dahil olduğu gizli yahudi örgütleri yüzünden asılmış ancak ortaçağdan sonra dünya siyesetinde etkinliği artan yahudiler onu kahraman ilan etmişlerdir.
Kiliseye karşı kışkırtma ve simyacılık konularında faaliyetler göstermiştir. Veba salgını sırasında sahte ilaçlar satmak için bölgeyi terketmemiş ve ölmek üzere olan hastalardan topladığı paraları üye olduğu gizli yahudi örgütüne aktarmıştır.
yaşadığı zamanda bulunduğu bölgede inanılmaz bir veba salgını başlamıştır. malumunuz veba o dönemin en büyük, çaresiz illeti. veba salgının baş göstermesi ile başta şehrin önce gelenleri olmak üzere herkes şehri terk etmeye başlar. lakin galileo asistanına şuanda bazı çalışmalarının bitmediğini bu yüzden şehirden ayrılamayacaklarını söyler. durumu anlamamış olan asistanı mecburen onunla birlikte şehirde kalır. veba salgının başlamasından sonra yaklaşık 4 gün şehirde kalırlar. en sonnunda şehri terk ederken asistanı dayanamayıp kendisine neden şehirde 4 gün daha kaldık diye sorar. bunun üzerine galileo asistanına o meşhur cevabı verir:
"ben, -güneş evrenin merkezindedir- dediğim için yargılanıyorum ve bu tür aykırı görüşleri nefretle kınıyorum lanetliyorum. aynı zamanda kutsal katolik kilisesi'ne yapılan tüm yanlışları da."
Modern fiziğin ve teleskopik astronominin kurucularından olan italyan bilim adamı Galileo Galilei, 1564'te italya'nın Pisa şehrinde, döneminin tanınmış müzisyenlerinden Vincenzo Galilei'nin oğlu olarak dünyaya geldi.
1581'de Pisa Üniversitesi'nde tıp eğitimine başladı, ancak parasızlıktan okulu terk etti. Arşimed’in yapıtlarını inceledi ve hidrostatik teraziyi yaptı. 1589'da Pisa Üniversitesi'ne matematik profesörü olarak geri döndü.
Yüzyıllardır kanbule dilen Aristo kanunlarını yaptığı deneylerle geçersiz kıldı. Serbest düşme ve eğik düzlem üzerinde bugünün fizik kurallarını deneylerle ortaya serdi. Deneylerinin sonuçlarını matematiksel formüllerle gösterdi.
Bulduğu Atalet Yasası'na göre, cisimleri hareket ettiren bir kuvvet olmadığında, eğer sürtünme gibi zıt bir kuvvet de yoksa cisimlerin düurmayıp hareketlerine devam edeceklerini söyledi.
En önemli çalışma alanlarından biri astronomiydi. 40 yaşında, Kopernik'in ifade ettiği, kilisenin ve o döneme dek olan bilim dünyasının kabul ettiği dünyamerkezli sistem yerine yeni güneşmerkezli sistem kuramına destek verdi.
48 yaşında bağnaz kilise yetkilileri Galileo'ya karşı savaş başlattı. Bu kuramı desteklememesi çağrısı yapıldı. Teleskobun icat edilmesi sonrasında, kısa bir kuramsal açıklamasına sahip olduğu aleti kendi de yapıp geliştirerek çalışmalarına devam etti.
Bu dönem sonrası yaptığı gözlemlerle güneşmerkezli dünya modelini bilimsel olarak kanıtladı. Kilisenin bilimi yanlış yönlendirmesine karşı gözlediklerini (Jüpiter'in uyduları, Satürn'ün halkaları, Venüs'ün evreleri, Ay'daki kraterler, Güneş lekeleri) teker teker açıkladı.
Toscana Dükası'nın başmatematikçisi ve felsefesecisi oldu. 68 yaşında yazdığı kitabı Kopernik Kuramı'nı destekliyordu. Kitabı yasaklandı ve engizisyon mahkemesine yollandı. Cezası, göz hapsinde tutulmak ve güneşmerkezli kuramı inkar etmekti.
Bu düşüncesinden döndüğünü açıklayan bir yazıyı okuduktan sonra kısık bir sesle, "siz ne derseniz deyin, size ve her şeye rağmen dünya dönüyor" dediği kulaktan kulağa söylenegeldi.
1640'da gözleri kör olana dek hareket fiziği üzerinde çalışıp bilimsel eser yazmaya devam etti. Torricelli gibi büyük bilim adamlarını geleceğe hazırladı. 1642'de hapisteyken hayatını kaybetti.
Galileo, gözlem ve deney yaparak gerçeklere tarafsız bir şekilde yaklaşmak, baskılardan etkilenmemek, söyleneni olduğu gibi kabul etmeyerek kişinin de bunu test etmesi şeklindeki bilimsel düşünceye temel oluşturmuştur.
Yaşadıklarına karşı yine de bilim anlayışını ve dini yaklaşımını birbirinden ayırmış, bunların birbirinden etkilenmemesini sağlamış, her ikisinden birinin diğerine küsmesine engel olmuştur.
italyan fizikçi, gökbilimci ve yazardır. bütün cisimlerin yere aynı hızda düştüğünü keşfetti, eylemsizlik ilkesini ilk kez formüle ettii sarkacın salınımlarındaki eşzamanlılığı saptadı. teleskop kullanarak evreni gözlemleyen ilk kişi oldu. dünya'nın güneş çevresinde döndüğünü söyledi, ama engizisyon'un baskısı altında bu görüşünü geri almak zorunda kaldı..