bugün

beyoğlu'nda bir semt.
cenevizlilerin yapmış olduğu kulenin ismi.
pek bir güzel; meyhanesi de en az kendisi kadar meşhur semtimiz. ayrıca (bkz: galata meyhanesi).
sonuna "saray" eklendiğinde akıllara anlı şanlı mazi getiren yer ismi
istanbul un en büyük mevlevihanesini de bünyesinde barindiran, tünel ile karaköy arasindaki semt.
(bkz: galata mevlevihanesi)
(bkz: galip dede caddesi)
Bir zamanlar bankerleriyle meşhur ve osmanlı döneminin para borsası durumunda olan ve halen cenevizlilerin izini taşıyan, beyoğlunun güzel bir yerleşim alanı.
burası eskiden galata kulesi'nin en büyük burcunu ve en uç noktasını oluşturduğu, cenevizlilerden kalma surlarla çevriliydi. 19. yüzyılın ortalarında bu surlar şehrin gelişmesiyle birlikte, bir çok avrupa şehrinde olduğu gibi, yıkılmıştır. günümüzde birkaç yerde kalıntıları hâlen mevcuttur.
istanbulun üzerinden tramvay gecen köprüsü
(bkz: galata köprüsü)
(bkz: güney restoran)
ihsan oktay anar romanlarında öyle bir betimler ki bu canım semti insanın kitabı bitirip kendisini galata kulesine, köprüsüne, mevlevihanesine atasını getirir. bu semtin tarihi ve mistik dokusu insanın içine işler.
italyanca denize inen yol anlamına gelmekteymiş. 14. yy'da yapılan galata kulesi, ceneviz surlarından kalan tek yapıdır. (bkz: iz tv)
galatasaray'ı kısaltmak adına kullanılmaması gereken kelime. fenerbahçe'nin kısaltması olarak kullanılan "fener" etkisini yaratmıyor. çok eğreti duruyor.
1932'de kurulan, kırmızı-siyah renklere sahip ve babamın tanıdıklarından birinin 80lerde formasını giydiği istanbul kulübü. 1966-1972 ve 1982-1986 arasında 2. ligde, 1972-1977, 1978-1979 ve 1986-1994 arasında 3. ligde oynamış olup şu anda istanbul süper amatör liginde. Kulübün resmi internet sitesi: http://galatasporkulubu.org/
istanbul'da sarayburnu'nun karsi kosesinde bulunan mahalle. keltler'in bir bolumu olan golvalar goc ederlerken iclerinden bir kismi burada kalip yerlesmis buraya da kendi isimlerini vermislerdi. golvalar'a bizanslilar galat derdiler. bu sebeble buranin adi galata olarak anilmaya baslandi.
rumcada sütçü anlamına gelen sözcük.
italyanca 'denize inen yol' anlamına gelen sözcük.
istanbul'un karaköy semtinin eski adı.
dar sokakları, kendine has havasıyla istanbul'un yaşanılası birkaç semtinden biri. günlük iş güç koşuşturmasından sonra eve gelince, sanki hayat bitmiş başka bir hayat başlamış hissi verir insana.
yarın metro çıkışlarının açılmasıyla beraber daha da güzelleşecek olan semt. evim.
rumcada süt demektir.

Bir rivayete göre Galata'nın adı semtteki süthanelere gönderme yapılarak türetilmiştir.

Başka bir rivayete göre de, italyanca denize inen yol anlamına gelen galata kelimesi düşünülerek bu isim verilmiştir.
eskisi ve yenisi olan nadir yaşanası, zaten yaşayan, yaşamış bir semt. istanbul var, ve ben onu damarlarımda, aldığım nefeste hissediyorum dedirtir insana.
tarih kokar. türevleri için;
tünel
sultanahmet
topkapı
vs...
rakının tadının bambaşka olduğu semt. serin bir yaz akşamında görebileceğin en güzel şey olur biter yolun sonunda. bi buz daha atarsın bardağına, peynirden bir parça daha alırsın, kavunun kokusu ciğerlerine karışır sigara dumanıyla, anason kokar baktığın gözler, dudaklar buz keser. kallavi bir ıslık tutturursun, zira türkiye gitmez aklın bilmem kaçıncı bardaktan sonra. bir kedi meyillenir çorabından yukarı sinsice, uzanırken kül tablasına değer parmakların parmaklarına. bir parça buz alır boynuna serinlesin diye galata, upuzun bir kuledir artık karşında, sakince süzülürsün yanına gece martıları gibi bilmem kaçıncı bardaktan sonra. beyaz peynir kokar öptüğün her yer, galata ürperir, gözleri ağlamaklı, bi ıslık tuttur, seni senden alır adamakıllı.
(bkz: galata mevlevihanesi)

gidip görülmelidir.
hoşgelmiş yazar umarım kalıcı olur....
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar