yakinda cevresindeki binalarin golgesinde kalacak ve kaybolacak olan bir istanbul guzelligi. tepesinden istanbul'u seyretmemis olan istanbul'u gormemistir.
cenevizliler tarafından değil m.s. 6 yüzyılda bizans imparatoru justianus tarafından yaptırılan; çapı 8,75 mt duvar kalınlığı 3,95 mt olan ve sonraki yıllarda cenevizliler tarafından da kullanılan, yerden 61 mt denizden ise 140 mt yükseklikteki ve de tepesinden tüm istanbul un seyredilebildiği harika mekandır.
istanbul'a denizden ,karadan ya da havadan yaklaşan seyyahın ilk gördüğü yapılardan biri olan Galata Kulesi, 1348 yılında Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir.
Tarihçi incicyan,18.yy.da Galata Kulesi'nde geceyarısı davul çalındığını yazar. 19. yy.da kulenin üst katlarında bir kahvehane açılmış , 2.Mahmut tepeye bir saat yerleştirilmesini ve bir güvercinlik inşa edilmesini buyurmuştur.
Kule 62 m yüksekliğinde ve (odrumuyla birlikte) 12 katlıdır. Bizanslılar ''Megalos Pyrgos''(Büyük Burç) , Cenevizliler ''Christea Turris'' (isa kulesi) olarak adlandırmışlardır Galata Kulesi'ni.Osmanlı'nın bir demlerinde (buradan havalanıp Üsküdar sıtlarına konan Hezarfen Ahmet Çelebi'ye göndermeyle) halk arasında ''Hezarfen Kulesi'' olarak da anılmıştır; 4.Murat'ın (17.yy) Saray Burnu'ndaki Sinan Paşa Köşkü'nden izlediği söylenir ''hezar-ı fen(bin fenli) adem''in Avrupa'dan Asya'ya süzülüşünü.
Aynı yüzyılda eline ve beline şeffaf ip bağlayarak ''uçan '' hünerbazlara da sahne olmuştur kule.**
6 Haziran 1973
Pırıl pırıl bir yaz günüydü
Aydınlıktı, güzeldi dünya
Bir adam düştü o gün Galata Kulesi'nden
Kendini bir anda bıraktı boşluğa
Ömrünün baharında
Bütün umutlarıyla birlikte
Paramparça oldu
Bir adam benim oğlumdu...
Gencecikti Vedat
Işıl ışıldı gözleri
içi
Bütün insanlar için sevgiyle doluydu
Çıktı apansız o dönülmez yolculuğa
Kendini bir anda bıraktı boşluğa
Söndü güneş, karardı yeryüzü bütün
Zaman durdu
Bir adam düştü Galata Kulesi'nden
Bu adam benim oğlumdu
''Açarken ufkunda güller alevden''
Çıktı, her günkü gibi gülerek evden
Kimseye belli etmedi içindeki yangını
Yürüdü, kendinden emin
Sonsuzluğa doğru
Galata Kulesi'nde bekliyordu ecel
Bir fincan kahve, bir kadeh konyak
Ölüm yolcusunun son arzusu buydu
Bir adam düştü Galata Kulesi'nden
Bu adam benim oğlumdu
Küçüktü bir zaman
Kucağıma alır ninniler söylerdim ona
''Uyu oğlum, uyu oğlum, ninni''
Bir daha uyanmamak üzere uyudu Vedat
6 Haziran 1973
Galata Kulesi'nden bir adam attı kendini
Bu nankör insanlara
Bu kalleş dünyaya inat
Şimdi yine bir ninni söylüyorum ona
''Uyan oğlum, uyan oğlum, uyan Vedat''...
galata' ya yerleşen cenevizliler tarafından 1348 yılında, bölgelerini yabancılara karşı korumak amacıyla, galata surlarına ek olarak yaptırılmıştır. galata surlarının baş kulesidir. 16. yüzyılda, kasımpaşa tersanesinde çalıştırılan esirler için zindan olarak kullanılmış daha sonra tersanenin ambarı haline getirilmiştir. ilk uçan türk olan hezarfen ahmet çelebi, ünlü uçuşunu galata kulesi' nden başlatmış, üsküdar' a kadar uçmayı başarmıştır.
şehrin en eğlenceli turistik programlarından birinin yapıldığı galata tower adlı restorana ev sahipliği yapar aynı zamanda. manzaraya doyabilmeniz için ışıklandırma loştur, çok iyi ayarlanmıştır. sınırsız yerli içki üzerine ara sıcaklı ana yemekli tatlılı ve az evvel bahsettiğim muhteşem eğlenceli fiks menüsü 75-80 ytl arasında can yakmayan bir meblağdır. kule bu yüzden geceleri kesinlikle görülesidir.
bir üstümdeki yazar arkadaşıma katılaraktan diyebilirim ki ; 4 gün öncesinde dibindeydim ve hummalı bir çalışma vardı.
bu arada bu son girişimde farkettim ki kapıdan girince hemen sağda yürüyerek çıkış yeri varmış ** ve ben bunca zamandır eşekliğime doymıyayım.
gidip gördüğünüzde benim eşekliğime de bir selam çakarsınız artık.
balık ekmekle hiç ilişkim olmadan sevdiğim, hatta bayıldığım istanbul'un simgelerinden biri olan kule. sadece kendisi değil, kuledibi adı verilen civarı da çok sevilen kule. bir de kız kulesi'ne aşıkmış diyorlar.*