yüzyıllık yalnızlıktır aşk ve öbür cinlerdir belki de kırmızı pazartesidir, kim bilir? Bambaşka dünyalar çizmiştir, bambaşka diyarlar, ' henüz hiçbir şeyin adı yokken, herşeye o derken' başlamıştır anlatmaya, büyülü bir gerçeklik duygusunu katıp önüne ordan oraya götürmüştür bizi... Belki bu rahatsızlığını da anlatır bize birgün güzel cümleleriyle...
''Dünyada hiç sevmediğim bir şey varsa o da zorunlu bayramlardır.'' Benim hüzünlü orospularım'ı okuduğumda bu cümleyi unutmamak için satırının altını çizecektim, hiç de alışkanlığım değildir, çizmedim de, Aklıma öyle bir kazındı ki, her bayram bunun altını çizer dururum.
yüzyıllık yalnızlık kitabında ortalıgın amına koyan adam. tamam iyi güzel de elin gavur memleketinde 1 tane mi ad var lan hepsine aynı adı koyuyorsun!?
Eğer Tanrı bana birazcık can verse, basit giyinir, yüzümü güneşe
çevirir,sadece vücudumu değil,ruhumu da tüm çıplaklığıyla açardım. Tanrım,
eğer bir kalbim olsaydı, nefretimi buzun
üzerine kazır ve güneşin göstermesini beklerdim.
"ama insanların her zaman annelerinin onları dünyaya getirdiği zaman doğmadıkları,yaşamın onları bir kez daha,hem de sık sık kendi kendilerinden doğmaya zorladığı düşüncesine kaptırdı kendini ." .
--spoiler--
Her zaman seni üzecek birileri olacaktır, yapman gereken insanlara güvenmeye devam etmek, kime iki defa güveneceğine daha fazla dikkat etmektir.
--spoiler--
öncelikle herhangi bir kitabıyla nobel ödülü almamıştır. çünkü bu değerli ödül kitaba değil yazara verilir. elbette ödülün verildiği dönemde yazmış olduğu kitap da etkilidir belki ama asla tek kitaba bakılıp verilmez bu ödül.
kolombiya' nın dünyaya sunduğu en güzel şeydir belki de -bir de kahve var gerçi-
yüzyıllık yalnızlık kitabı tartışılmaz bir başyapıttır. albaya mektup yazan kimse yok isimli kitabı yalnızlık temalı en güzle yazılı eserlerden biridir. kırmızı pazartesi, benim hüzünlü oropularım, bir kayıp denizci ve kolera günlerinde aşk en bilinen kitaplarıdır.
yüzyıllık yalnızlık, kolera günlerinde aşk ve albaya mektup yazan kimse yok kesinlikle okunmalıdır.
ayrıca bir dip not olsun bu; ernest hemingway' e hayrandır.
kolombiyalı yazar ve romancıdır. sözleri insana nerede olduğunu hatırlatır. en güzel sözlerinden birisi: "kendini çok zorlama, en güzel şeyler onları en az beklediğin zaman olur"
84 yaşında olan ve son olarak anlatmak için yaşamak isimli kitabını çıkartan büyük yazar. bildiğim kadarıyla bu kitabın devamı da gelecektir ve allah uzun ömür versin diyor olsam da kendisi muhtemelen başka bir eser daha yazmayacaktır.
kadınları çok iyi tanıdığını söyleyebilirim bu yazarın. okuması en büyük keyif veren eseri, her ne kadar isimleri aklınızda tutamaz ve birbirine karıştırsanız da, yüzyıllık yalnızlıktır. kolera günlerinde aşk ise fena okudukça oha dediğim bir kitaptır. kesinlikle okunması tavsiye edilir.
yok ben kitabı okuyamam diyorsanız filmi de mevcuttur.
(bkz: el amor en los tiempos del colera)
benim hüzünlü orospularım, yüzyıllık yalnızlık, iyi kalpli erendira, bir kayıp denizci, kırmızı pazartesi ve albaya mektup yazan kimse yok kitaplarını okudum. tüm zamanların en büyük yazarlarından biri ve yalnızlığı en iyi anlatan yazar bana göre. büyülü gerçekçilik akımının en önemli temsilcisi, kolombiya' nın dünyaya sunduğu en güzel şey ve onu övmek için yeterli cümleler kuramadığım büyük üstad. en sevdiğim yazar. iyi ki var...
çok fazla korsan basımı var diye kitaplarının kolombiya' da yayımlanmasını durdurmuştu bildiğim kadarıyla. bu da bilgi içerikli entrymdir. *