bugün

Yavaş yavaş vazgeçilen kullanışsız silah. işte andiklopedik bilgi;
görsel
1997 yılına kadar Alman ordusunun standart piyade tüfeği olarak kullanılan G3, günümüzde bazı silahlı kuvvetler tarafından halen kullanılmaktadır. Şarjörsüz ağırlığı 4.250 gr olan G3 piyade tüfeği günümüz tüfeklerinin ortalama özelliklerine sahiptir; yarı otomatik ve seri ateşleme yapar, süngü desteği vardır ve değiştirilebilen şarjör sistemine sahiptir.

G3, askerler arasında genellikle ağır, hantal ve sık tutukluk yapan tüfek olarak bilinir. Güvenilir, isabet oranı yüksek tüfeklerin temel sorunu bakımının zorluğudur. Görünümünün aksine hassas bir tüfek olan G3 tüfeğini dezavantajlı kılan diğer özellik de mekanizması ve kurma kolunun kötü tasarlanmış olmasıdır. Seri atış yapılabilen tüfekte, destek ve kabzanın namlu yatağından çok uzak konumlandırılması nedeniyle oluşan geri tepme çok fazla olduğu için, silahı tam otomatik kullanmak isabet oranını çok düşürmektedir.

Bunlara mukabil, G-3 piyade tüfeği, 4 yiv ve 4 set sahip olması, namlusunun muadili silahlardan uzun olası nedeniyle, çok muazzam bir tahrip gücüne sahiptir. Kullanıldığı hedefte yarattığı tahribat olağan üstüdür.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 7.62mm yerine 5,56mm lik ve yiv-set özellikleri olmayan H&K G-41 piyade tüfeği ile G-3leri değiştirmektedir.

G3 Piyade Tüfeğinin Teknik Özellikleri
7.62 mm çapında 102.5 cm boyunda ve 4250 gr ağırlığındadır. Gez ayarı 100-400 m (1-4) arasıdır ve muharebe sırasında 200 yani (2) olarak kullanılır. Merminin namludan ilk çıktığı andaki Hızı 800m/sn'dir.

6 ayrı mermi atabilmektedir:

Eğitim fişeği
Zırh delici fişek
Manevra fişeği
izli fişek
Normak fişek
Tüfek bombası fişeği

G3 Piyade Tüfeğinin Parçaları :

El kundağı
El kabzası
Ateşleme mekanizması
Nişangah mekanizması ( gez - arpacık)

G3'ün Türk Askeri Açısından Önemi

G3'ün tersine Sovyet yapımı Ak-47 (Kalaşnikof) hafif ve bakımı kolay bir silahtır. Bu yüzden AK-47'ler bir dönem astsubaylar ve subaylar tarafından da kullanıldıysa da bu durum PKK ile çatışmalarda karmaşıklığa yol açmıştır. Çünkü ateşin PKK'lılar tarafından mı yoksa askerler tarafından mı açıldığı anlaşılamıyordu. Sonraları doğuda görev yapan TSK personelinden alınan bu silahlar, daha çok terörün olmadığı bölgelerdeki jandarmalara verildi.

alman mühendisleri 2nci dünya savaşı sonrasında G-1 ve G-2 olarak geliştirdikleri piyade tüfeklerini son olarak 1967 senesinde G-3 A3 modeli olarak kalıba oturttular.Bu tüfek yüksek tahrip gücüne sahip Ve savaş alanında bir askerin daha çok düşman askerini kısa zamanda imha edebilmesi için tasarlanmıştı.Gerek kullanılan kalibre gerekse barut hakkı ak-47 ve m_16 M-4 gibi tüfeklerin tahrip gücünü her halükarda geçe biliyordu . fakat bu tüfeğin dez avantajı balkan ülkelerinin iklim şartları göz önüne alınarak üretilmiş olmasıydı toz ve toprağa kum fırtınasına maruz kaldığında kilit makaraları fişek yatağına sıkışıyor ve tutukluk yapıyordu.
(bkz: sallama mülayim)

Bizde gectik o yollardan dedirtendir.
Tanım: piyade silahı.
müthiş geri teper! atış taliminden sonra askerlere baktığınızda, hemen hepsinin* gözaltı ya morarmıştır ya da kanamıştır.

bir de bu silahla, "ulan dağdayız, kendi başımızayız, şurada bir tavşan vuralım da kızartalım" deme imkanınız yoktur, bir patladı mı tavşandan eser bile kalmıyor!
temizliği ve bakımı çok kolay olan silah. askerde dürbünlüsünü taşıdım. ak47 den sonra dünyada en çok kullanılan piyade tüfeği çeşidi. ak47 ye göre biraz ağır. şarjör kapasitesi ak47 de 30 iken g3 te 20 dir. ak47 7,62x49 mermi kullanır. g3 ise 7,62x51 nato standardı mermi kullanır. ak47 kafaya ve kalbe gelmedikçe öldürmez, deler geçer. g3 kodumu oturtan cinstendir. bırak kafaya kalbe gelmesini kola gelirse koparır. bacağa gelirse kişi kan kaybından ölmezse sakat kalır. nato silahlarına alışmış kişilere ak47 ters gelir. emniyet mandalı ters taraftadır. ben görmedim ama g3 üzerine gelen teröristi ters takla attırmıştır görenlerin yalancısıyım. temizlik konusunda ak47 ye göre biraz hassatır ama o kadarda değil. benimkini karın içinden aldım çatır çatır çalıştı. ben g3 derim. şimdilerde mke 5,56 mm sini üretti.
kimilerinin 9.42 mm sandığı ama 7,62 mm çap fişek atan piyade tüfeğidir. 9 mm'lik fişekle fil avı için hindistana gidilmelidir.
400 m etkili menzili olan, arazi şartlarında bebek gibi bakılması gereken bakıldığındada hakkını veren canavardır. biraz ağırdır ikinci ayda hayvan gibi kol kası yaptırır o ayrı mevzu.
vücutta herhangi bir yere girdiğinde, isabette ettiği yerde hava deliği açan, kullanılması zor ama isabet ettiği şeyi yaralamaya değil direk olarak imha etmeye tasarlamış piyade tüfeği.

uzak mesafeden insan vücuduna giren bir ak-47 mermisi büyük ihtimalle geri çıkmazken, g3 tüfeğiyle vurulduğunuzda giren kurşunu aynen geri çıkaran hayvan gibi bir silahtır.

kullanılması kolaymıdır ?

yarrak kolaydır ! !
terörle mücadele eden ülkeler dışında kullanılması yasak olan silah. isabet ettiği kişiyi ya öldürür ya sakat bırakır. temizliği ve taşınması zor olmasına rağmen çok etkili bir silahtır.

edit: diğer silahlara göre taşınması zordur. "taşınması" derken, sadece "kaldırılıp götürülmesi" değil, uzun süre elde tutulmasıdır kast edilen. çok ağırdır...
Şarjörsüz ağırlığı 4.250 gr olan G3 piyade tüfeği yarı otomatik ve seri ateşleme yapar, süngü desteği vardır ve değiştirilebilen şarjör sistemine sahiptir.
Güvenilir, isabet oranı yüksek tüfeklerin temel sorunu bakımının zorluğudur. Görünümünün aksine hassas bir tüfek olan G3 tüfeğini dezavantajlı kılan diğer özellik de mekanizması ve kurma kolunun kötü tasarlanmış olmasıdır. Seri atış yapılabilen tüfekte, destek ve kabzanın namlu yatağından çok uzak konumlandırılması nedeniyle oluşan geri tepme çok fazla olduğu için, silahı tam otomatik kullanmak isabet oranını çok düşürmektedir. Bunlara mukabil, G-3 piyade tüfeği, 4 yiv ve 4 set sahip olması, namlusunun muadili silahlardan uzun olası nedeniyle, çok muazzam bir tahrip gücüne sahiptir. Kullanıldığı hedefte yarattığı tahribat olağan üstüdür.
ismi işlemcisiyle anılan, kasası böyle şeker gibi, rengarenk, tatlı mı tatlı bir tasarıma sahip tarih öncesi mac modeli.

(bkz: imac g3)
(bkz: powermac g3)
Çok kuvvetli olmasının yanı sıra bir okadar hantal silahlardır. Çabuk tutukluk yapar askerlik yaptığım dönemde karakola olası bir saldırı anında acaba bu silahlarla ne bok yiyeceğiz diye sormuşumdur. Kendime
türk silahlı kuvvetleri yani şanlı türk ordusu mensubu er, erbaş ve rütbeli personellerin kullanmakta olduğu muharebe silahıdır.

ufak bir deyim ile söylersek;

girdiği yer iğne gibi, çıktığı yer am gibi açık.
7,62mm çapında
otomatik ve yarı otomatik olarak çalışabilen
nato standartlarında fişek atan
barut gazının geri tepmesi,yerine getiren yayın ileri itmesiyle çalışan
hava ile soğuyan
makinalı atış gücüne sahip
alman yapısı,piyadenin hafif silahıdır.

çapı:7,62mm
ilk hızı:780-800m/sn
komple boyu:102cm
namlu uzunluğu:45cm
yiv ve set uzunluğu:40,5cm
yiv ve set sayısı:4(sağa dönüşlü)
silahın ağırlığı:4250gr(şarjörsüz)
dolu şarjör ağırlığı:752gr
atış hızı:500-600 atım
nişangah menzili:400m
atış mesafesi:3700m
şarjör kapasitesi:20 fişek

parçaları:1-namlu,komple gövde ve nişangah tertibatı
2-kabze ve tetik tertibatı
3-dipçik,yerine getiren yay ve mil
4-el kundağı
5-mekanizma
6-şarjör
Biz ona kısaca omuz çökerten diyoruz arkadaşlar.
Askerden geleli 20 gün oldu hala aklıma cep telefonu gelmiyor.

Kurma kol cekkkkk, bağla !