fuzzy logic

entry24 galeri0
    24.
  1. Bulanık mantık diye dilimize çevrilen kavramı bulan kişi azeri asıllı bir yahudidir. Zaten yahudi olmayan buluş yapamıyor bu dünyada.
    0 ...
  2. 23.
  3. Basit bir şekilde anlatmak gerekirse; insan düşünce yapısını "1,0" mantığı yeterli olarak ifade etmiyor. Kesinlik ifadelerinin yanında ara değerler dediğimiz tepkiler de verebiliriz. Bu durumu ele alarak Lütfi Aliasker Zade "Bulanık Mantık" kavramını ortaya atan ilk kişidir.
    1 ...
  4. 22.
  5. doğru ya da yanlışın dışında ki ihtimalleri 0 ile 1 arasında düşünür isek eğer sonsuz ihtimal var diyebiliriz.
    1 ...
  6. 21.
  7. günümüzde empatiyle beraber insan zihnini ve dış dünyayı degisime ugratabilecek ,"ya bu ya da o" sanrisindan kurtaracak, mantığın gelecekte zirve yapacak yorumudur. dualist mantığın üzerine kurulan "taraf olmayan bertaraf olur" algısini fiili olmasa da düşünsel anlamda yikabilecek önemli bir araç.

    zamanında hocamız, sınıfta "bir küveti çay kaşığı ile mi yoksa kovayla mı daha çabuk doldurursunuz" şeklinde bir soru sordu. büyük bir çoğunluk bir kurnazlık olduğunu düşünerek çay kaşığı dedi,bir kişi hariç. arkadaşın cevabı "musluğu açarız" oldu. işte bulanık mantık budur. seçenekler her daim belirgin olmayabilir.

    ekleme: bu arada bu mantıkla, siyasi arenadaki "alternatif yok abi" söylemlerinden de kurtulabilirsiniz.*
    1 ...
  8. 20.
  9. -273 diye bir derece duydunuz mu hiç? işte o derecede atomlar hareket edemez yani titreşim yapamazlar bile fakat garip bir raslantı sağlar bu da, ışık fotonları hep dağılma eğilimindeyken, bu derecede bir olma haline geçerler. aslında programlamanın temel mantığıyla yani 1 ve 0'lar ile bağdaştırılabilir bu durum. işte burada da yani evrende sadece doğru ve yanlış olan şeylerle bir deneysellik kurulursa ortaya onun eleştirilebilir yanından geriye sadece bulanık mantık kalır. okullardaki dandik doğrulardan oluşan matematik bilgisi yerine yakında kullanılacak yeni bir teoremdir bu. belki buda neden ortaya çıktığını açıklayabilir bu teoremin. ve yakında fizik ve matematik aynı düzlemde yer alacak bu sayede ki emin olun mükemmeliyet budur.
    0 ...
  10. 19.
  11. bulanık kelimesi meramını anlatıyor meselenin. ancak fuzzy'nin belirsizlik-kesin olmamak gibi anlamları da var ki; konuya başka bir yaklaşım getiriyor. insan beyninin klasik-temel fonksiyonlarına göre eşya ve hadiseyi yani şeyi kavrayabilmek ve onu sınıflandırabilmek için kesinlik gerekiyor. 0-1 değerini atayabildiği her nesne güvenli alana yani bilinenler alanına taşınıyor, ister faydalı ister zararlı olsun. bulanık mantıkçılar ise bir şeyin 0-1 değerinin yanında 0 ve 1 arasında yer alan sonsuz değerlerden birini alabileceğini belirtiyorlar.

    bulanık mantığa dayalı programlama genellikle if-then yapısıyla çalışıyormuş, and, or ve not operatörleri de kullanılıyormuş.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fuzzy_logic

    yaklaşık on yıl önce çalışmaya başlayıp bıraktığım konular, keşke devam etseymişim.
    2 ...
  12. 18.
  13. temeli bulanık küme ve alt kümelere dayanır. klasik yaklaşımda bir varlık ya kümenin elemanıdır ya da değildir. matematiksel olarak ifade edildiğinde varlık küme ile olan üyelik ilişkisi bakımından kümenin elemanı olduğunda "1", kümenin elemanı olmadığı zaman "0" değerini alır. bulanık mantık klasik küme gösteriminin genişletilmesidir. bulanık varlık kümesinde her bir varlığın üyelik derecesi vardır. varlıkların üyelik derecesi, (0, 1) aralığında herhangi bir değer olabilir ve üyelik fonksiyonu m(x) ile gösterilir .
    ilk kez 1965 yılında california berkeley üniversitesinden azeri bilim adamı prof. lütfü a.zade'in bu konu üzerindeki araştırmalarına ait ilk makallelerini yayınlamasıyla duyuldu. o tarihten sonra önemi gittikçe artarak günümüze kadar gelen bulanık mantık, belirsizliklerin anlatımı ve belirsizliklerle çalışılabilmesi için kurulmuş katı bir matematik düzen olarak tanımlanabilir. bilindiği gibi istatistikte ve olasılık kuramında, belirsizliklerle değil kesinliklerle çalışılır ama insanın yaşadığı ortam daha çok belirsizliklerle doludur. bu yüzden insanoğlunun sonuç çıkarabilme yeteneğini anlayabilmek için belirsizliklerle çalışmak gereklidir.

    klasik mantıkta olduğu gibi operatorleri vardır, örneğin ve, veya, değil gibi. ancak bunlar kendine has işlemlerdir mesela -başka yaklaşımlarda olmasına rağmen ve işlemi- genelde çarpma olarak ifade edilir, değil işlemi de birden çıkarma şeklinde ifade edilir. bunlar;

    ve: a=0.2 b=0.8 => a ve b = (a) * (b) = 0.2 * 0.8 = 0.16 değil: a=0.4 => a değil = 1-(a) = 1 - 0.4 = 0.6

    şeklinde örneklenebilir. ancak bunlar en basit yaklaşımlardır. ann* ve bulanık mantık tekniklerinin beraber kullanımı ile çok daha etkili sistemler tasarlamak oldukça olasıdır ama bu işlem ortaya çıkan sitemi çok yavaşlatmaktadır ve henüz bu tekniklerin birleştirilmesi yöntemi geliştirme ve test aşamalarındadır, aslında ann * algoritmaları da her gün gelişmeye devam etmektedir. yani bu konuların -mesela rekürsiyon ya da arama gibi- tam olarak oturdukları söylenemez, fakat başarılı uygulamaları da mevcuttur.
    güzel uygulamalar içeren bir kaynak
    3 ...
  14. 17.
  15. hayat ne "1" dir, ne de "0" ikisinin arasında bir yerdedir.
    0 ...
  16. 16.
  17. 15.
  18. her şeyin siyah ve beyazdan olduğunu reddeden mantık. Herkes iyi veya kötü müdür? iyilik ve kötülük arasında var olan insanlar yokmudur?
    0 ...
  19. 14.
  20. bulanık mantık... aşkın içine düştüğümüz andan itibaren yaşanılan zamanlar...
    0 ...
  21. 13.
  22. hayatı siyah ve beyaz olarak gören düz mantığın üst versiyonu.*hayatta gri renklerinde olduğunu kanıtlayan mantık.
    3 ...
  23. 12.
  24. bulanık mantık.

    fakat detaylarını unuttum...

    alev alatlı ile de ne alakası var anlamadım.
    3 ...
  25. 11.
  26. counter strike ın en güçlü botlarından biriydi bu yapay zeka. Vallahi aklıma o geldi.
    3 ...
  27. 10.
  28. klasik mantığın aksinedir bulanık mantık. klasik mantıkta bir eleman, bir kümenin ya elemanı ya da değildir(0 veya 1). bulanık mantıkta ise elemanın, matematiksel olarak [0-1] arasında değişen bir üyelik derecesi vardır. bulanık mantığın çıkış noktası burasıdır.
    2 ...
  29. 9.
  30. bulanık mantık sozeldir;denklemi ve parametresi yoktur.belirsizligi ilke edinir.farabi tarafından one surulmustur.aristo'ya karsı bir mantıktır..batı tarafından kabul goren bir mantık degildir *.doguda daha hakim olan bu mantıkla veri olmadan da model kurulabilir.aristo mantıgı gibi ikili bir yapısı yoktur *.uzerinde durulması gerekilen bir konudur.
    1 ...
  31. 8.
  32. ilk kez 1965 yılında california berkeley üniversitesinden prof. lotfi a. zadeh'in konu üzerinde ilk makalelerini yayınladığı zımbırtıdır. bilgisayarlar 2 sayı tabanında yazılmış verilerle çalışırlar. 0 ya da 1. yani doğru ya da yanlış. örnek olarak 24 saati gece ve gündüz olarak ayırırsınız. ama bu kesin olamaz. çünkü akşam karanlığı tam karanlık değildir ve sabah aydınlığı da tam aydınlık değildir. işte buna bulanık mantık derler.
    2 ...
  33. 7.
  34. türkçesi bulanık mantıkdır. türkçe çevirisi çok anlamlıdır, zira tanımı kendi içinde barındırır. durumları sadece doğru ve yanlış olarak anlamamak anlamına gelir ki bunu bilimsel olarak şu şekilde tarif edebiliriz; normal elektrik devrelerinde 0'lar ve 1'ler vardır, genelde 0 devreden elektrik geçmediğini, 1 ise belli bir voltaj(genelde +5V) geçtiğini belirtir. Örneğin şu an kullandığınız bilgisayar bile tamamen bu mantıkla çalışır. Oysa bulanık mantık kullanan devrelerde sadece doğru ve yanlışlar değil arada ki durumlarda vardır, böylece bir bit'i farklı değerlerle doldurabilirsiniz, ki daha çok eğrilerle tanımlanır bu aralık. Misal, 0 ve 5 volt yerine gidip 3 volt değerine bir aktivite atayabilirsiniz. insan beyni de böyle çalıştığı için, bulanık mantık yapay zeka uygulamalarında kullanılması mutlak olan, lakin devreleri normal devrelere göre pahalı olan bir sistemdir.
    6 ...
  35. 6.
  36. Sadece ak ve karanın olmadığını, arada siyahın tonlarının da bulunduğunu ispatlayan bilim dalıdır.
    1 ...
  37. 5.
  38. alev alatlı gayet saygın bir insan olabilir ki öyledir de
    buna hiç itirazım olmaz
    ama fuzzy logicin konuşulduğu bir ortamda alev alatlının esamasi okunuyorsa
    o ortam televole ortamıdır uçankuş ortamıdır.

    fuzzy logic ' in babası zadeh tir.
    5 ...
  39. 4.
  40. 3.
  41. bu bılım dalının elektronık bılımı ıle bırleştırılmesı ıle makınaların da ınsan gibi dusunmesinin saglanmasına calısılmaktadir.
    edit:güzelim türkçesi "bulanık mantık" dururken neden ingilizce şekilde baslık olarak kaldıgını merak ettıgım meraktan çok uzuldugum baslık.
    3 ...
  42. 2.
  43. aristo mantığını, düz mantığı reddeden mantık. kesin doğru ve kesin yanlış tanımlamalarıyla (1,0) çalışan bilgisayarlar insan zekası gibi hareket edemez ve karar veremez. örneğin yaşlı kişiye göre değişen bir kavramdır. oysa dijital bilgisayarlar için <50 genç, >=50 yaşlı diye tanımlanabilecek bu kavram, fuzzy logic ile kilosu, sağlığı, yaşadığı ülke gibi birbirinden farklı tanımlamalar eklenerek farklı bireylere göre farklı sonuçlar alınabilir.

    yapay zekalı, öğrenebilen makinaların mantığıdır.

    (bkz: bulanık mantık)
    3 ...
  44. 1.
© 2025 uludağ sözlük