bugün

antrenörler, doktorlar, futbolcular ve ve yöneticilerin çoğu futboda asla doping kullanılmadığını söylese de, bunun doğru olmadığı artık biliniyor.
daha 1958'e spor fizyolojisti g. ottani italyan futbolcularının %27'sinin amfetamin, %62'sinin kalp-damar uyarıcıları ve %68'inin hormon kullandığını belirlemiştir.
1939'da ingiltere kupası için portsmouth'a karşı yapılacak maçın hazırlıkları sırasında walverhampton klubü oyuncularına bazı insan hormonları enjekte edilmiştir.
1962'de bicidi, guarneri ve zaglio adlı üç milano'lu futbol oyuncusuna doping nedeniyle iki maç cezası verilmiş, 1963'te napoli-milano maçı sırasında napoli'li 7 oyuncunun amfetamin aldıkları tespit edilmiştir.
1968'de 18 yaşındaki fransız futbolcu quadri bir karşılaşma sırasında aniden öldüğünde yapılan analizlerde amfetamin kullandığı ortaya çıkmıştır. 1975'de italyan futbolcu tonono sahada öldü. böbrekleri aldığı dopingler nedeniyle tıkanmıştı.
4 nisan 1991'de belçika'nın tanınmış golcüsü lucde rijek'in de turnhout'da ölümüne, klubünün eski oyuncularından dr. michel van deun'un bu oyuncudan aldığı ve içine bol oksijen kattığı kanı damardan geri vermek istemesinin yol açtığı anlaşılmıştı.
uluslararası futbol otoritelerinin koyduğu kurallara ve cezalara rağmen futbolda dopng kullanımı ve buna bağlı ölümler birbirini izlemektedir.

kaynak: bilim ve teknik, sayı:321