Kendinin yarı yaşında, hiçbir çekiciliği ve güzelliği olmayan bi rus kezosuna kur yapmak için kızın elinde bir mal değneğiyle yerleştiği öküz arabasını taşıma pozu veren boktan bi adam. Beyni sikinde gezen biri olduğu anlaşılıyor, anlaşılamayan hastalığını da muhtemelen cinsel yolla kapmıştır. Böyle birinin fikirleri nasıl bu kadar çok tartışılır ki.
italya seyahatinde karşılaştığı ve denizde dalgaların ardı ardına uzanmasını izlediği manzara sonrasında nihilist ve karamsar felsefesine az da olsa varoluşçu bir coşku hakim olmuş filozof.
Ya bu adamın söylediği, yazdığı her şey bir kenara, hiçbir şey söylememiş olsaydı bile, sadece sokakta kırbaçlanan bir ata sarılıp hıçkıra hıçkıra ağlamasını düşündüğümde beynim uyuşuyor. Bu imgeyi zihnimden asla silemiyorum. Felaketin vücut bulmuş hali sanki.
Thomas mann'la birlikte almanca dilini en zengin ve güzel kullanan yazardır, dersem abartmış olmam. Nietzsche'nin almancasını anlamak için sözlük yetmez, dile mutlak surette hakim olmak gerekir.
Sen ölürsün ama fikirlerin ölmez
Birçok kişinin nefretini kazansan bile birçok kişinin de sevgisini kazandın
Cehennemde mi yaşıyorsun?
Umurunda değil
Yobazların cennetinde yaşamaktansa aydınların cehennemini yaşamayı tercih ederim
Kazanılması en zor savaş cehaletle olan savaştır
Ve sen Nietzsche
Aydınların kahramanlarından birisin
Senin izinden giden çok insan var
Bundan emin ol
Toprağın bol olsun.
Nietzsche temeli olmadan okunduğu zaman anlaşılmaması normal bir filozoftur. Nasıl temel olmadan “günlük yaşamın psikopatolojisi(freud)” veya “ulysses(james joyce)” veya fıkıh okunduğunda insan anlatılmak istenenden başka bir şey anlarsa aynısı Nietzsche için de geçerlidir. insan, okuduğunu veyahut duyduğunu kendine göre yorumlar, değerlendirir.
Nietzsche’yi anlamaya yaklaşabilmek için önce çok sevdiği “schophenhauer”i incelemek gerekir. Schophenhauer’dan bu zincirin başı antik felsefeye dayanır sanar insanlar. Aslında felsefenin başı “antik mit”lerdir. Mitlerle felsefenin çıkışında kullandığı imgeler ortak payede buluşabilir.
Uzun lafın kısası, temeline inip anlamak gerekir. Okumak sadece bir eylemdir, dikkat edilmesi gerekir.
Canavarlarla savaşan bir kimse bu sırada kendisinin de canavara dönüşmemesine dikkat etmeli, bir uçuruma uzun süre bakarsanız uçurum da size bakar diyor orada. uçurum, karanlık, kuyu vs her ne derseniz.
Kuşkusuz edebiyat ve felsefeyi aynı anda çok iyi kullanan isimlerden biridir.
Bazı düşünceleri nedeniyle Kendisi bazı çevrelerce faşist olarak görülür. Nietzsche aslında çelişkiler filozofudur.
Toplumdaki güçsüz bireylerin yaşamaması gerektiğini savunur lakin kendisi de o güçsüz bireylerden biridir. Frengili, kambur, zor yürüyen ve son yıllarını akıl hastası olarak geçiren bir şahıstır.
“ uçuruma bakarsan uçurum da sana bakar. Canavarlarla savaşanlar dikkat etmelidir ki canavara dönüşmek zorunda kalmasın “ sözünün, gerçekten de değerli ve ölümsüz bir tavsiyenin sahibidir.