Sonunda olması gerekendir. Eğitim fakültesi öğretmen yetiştirir fen-edebiyat araştırma görevlisi yetiştirir. Fen-edebiyat fakültesinin kuruluş amacı zaten bilim insanı yetiştirmek alanında çalışsın diye nitelikli kişi yetiştirmektir. Üniversitede eğitim fakültesinde fen-edebiyat mezunu hocaların çalışması doğal anto abi 6 ay formasyonla okula gitmeleri anormal. Kaldı ki her fen-edebiyat mezunu sanki eğitim fakültesinde ders veriyormuş algısı komik. Her fakülte kendi amacına hizmet etmeli bu ülkede ziraat mühendisi makina mühendisi öğretmenlik yapıyor hala. Evet.
81 ile 81 üniversite açacağğğz diye diye her mahallede üniversite açar üzerine bir de hiçbir halt öğrenmeden diploma alan açık öğretim mezunlarına formasyon hakkı verirlerse tabii ki sistem patlak verir. köklü eğitim fakültelerinin verdiği eğitim ile taşranın eğitim fakültelerinin bir olmadığı gibi taşranın fen edebiyat fakülteleriyle köklü okulların edebiyat fakültelerinin eğitimi bir değil. adeta fakülte milliyetçiliği yapanları komik buluyorum. önce alakasız bölümlerin formasyonu dahi olmayan mezunlarını üç kuruşa sömürmeyi bıraksın meb. ben belgemi aldım kazanılmış hakkımı da nah alırlar elimden. eyyorlamam bu kadar.
Ülke olmuş lay lay lom yıllık 50 000 öğretmen lazım 500 000 mezun veriliyor.
Herkes memurluk peşinde bunların hepsini asgari ücretle çalıştıracaksın sözleşmeli gerçi tüm memurları sözleşmeli yapsak daha iyi olur sözleşmeli asker gibi.
Her ikisi de halen öğretmen olabiliyor yeni sistemde.
Ha böyle mi olmalı?
Bana göre hayır.
Öğretmenlik istiyorsan eğitim fakültesi kazanırsın, bu kadar basit.
Eğitim fakültesi mezunu eksiği olsa, belki bir yere kadar. Ama zaten fazlası varken, başka fakülteye gerek yok.
Misal matematik bölümü ile matematik öğretmenliği bölümünün puanları aynı mı? Veya coğrafya ile coğrafya öğretmenliği bölümünün?
Eğitim fakültesi sadece formasyon ücreti vermemek adına mı neredeyse 100 puan fazla alıyor?
Bu konuda fen edebiyat mezunlarının haklı gibi kendilerini savunmaları ise insanı hayattan soğutuyor.
Ve ayrıca eğitim fakültesinin ölüsü, fen edebiyatlılardan kaliteli. Arada öyle 3-5 puan fark yok. Hatırlatmak istedim.
Keşke daha önce verilmiş formasyonlar iptal edilse ve bundan sonra öğretmenlik yolu bunlara kapatılsa.
Kardeşim ben fen bilimleri mezunu olarak tus sınavına girip doktor oluyor muyum? O zaman sen de olamazsın. Sırf formasyon ücreti için olabiliyordun sen de. Başka bir şey veyahut hak ettiğin için değil.
bölüm mezunu olup 2-3 yıldır öğretmenlik de yapan biriyim. Başka sektörlerde de çalışıyorum. Emin olduğum şey şudur; öğretmenlik yetenek işi.
Arkadaşlar bir kere okunulan bölüme dair bilgi ve yeterlilik bakımından bölüm mezunları eğitim fakültesi mezunlarının eline her türlü verir. Bu konuda sidik yarıştırmanın anlamı yok. Bölüm mezunları olarak bizim aldığımız eğitimin kapsamı ve zorluğu sizlere kıyasla çok yukarılarda. Yaptığınız bu şovlar kime ve niye anlamak zor.
ikincisi eğitim fakültesinde görülen ve sürekli ön plana çıkarılan “öğretme üzerine dersler” o kadar saçma ve anlamsız ki, bu bölümlerin mezunları bile zamanında söve söve, eleştire eleştire verdiler bu dersleri. ilkokul seviyesine hitap eden derslerdi. Kendileri de çok iyi biliyorlar.
Öğretmenlik bu dersleri almayla yapılacak iş değildir. Bunu inatla savunmaktan vazgeçin, işin içine girince öğrencilerin size getirdiği soruları bile çözmekte zorlanıyorsunuz. Bir sürü öğretmen tanıdım arkadaşlar eğitim fakültesi mezunu olan, neredeyse hepsi akşam eve gidince öğrenci gibi ders çalışıyordu.
Kısacası öğretmenlik yapabilmek için bu sürekli övülen “öğretme üzerine dersler”i almak yeterli değildir. En az bölüm mezunları kadar bilginiz olmalıdır okuduğunuz alanda. Empati kurabilme beceriniz üst düzey olmalıdır. Öğretmenliğe karşı bir yatkınlığınız olmalıdır. Diksiyonunuz ve hitabetiniz iyi olmalıdır. Bölüm mezunu olmuş ya da eğitim fakültesi mezunu olmuş fark etmez, her önüne gelen öğretmenlik yapmamalıdır.